Teraz jest niedziela, 22 kwietnia 2018, 19:50




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Canon A95 ? Pytania... 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 18 września 2004, 00:34
Posty: 4
Lokalizacja: Elblšg
Post Canon A95 ? Pytania...
Witam..
moje pytania sa skierowane głównie do posiadaczy canona A95. Posiadam aparat HP 735 od ponad roku i juz troche napstrykałem ładnych fotek i zapoznałem sie z opcjami ISO, balans bieli itp. Zastanawiam sie teraz nad kupnem canona A95 ale kilka rzeczy jest jeszcze dla mnie zagadką:
1.Wiele na forum sie pisze o duzym szumie w tym aparacie, czy to prawda, w jaki sposób sie to uwidacznia na zdjęciach i czy to przyszkadza czy cos.. ?
2.Filmiki - ile moge nakręcic filmu na karcie 256MB, jakie są opcje kręcenia, czemu te filmiki są niby gorsze niż w innych aparatach, na czym to polega itp .. ?
3.Czy 4 akumulatorki AA wystarczają na długo czy trzeba mieć w zapasie jeszcze 4 akumulatorki ?
4.Wiele userów wypowiadało sie na forum ze canon A95 ma ciemną optyke, czy to w znacznym stopniu przeszkadza? Kiedy to sie uwidacznia?
Proszę o bardzo szczegółowe odpowiedzi bo nie chce kupić byle czego (mam 1550zł). Z góry serdecznie dziękuję za zainteresowanie!!!
Pozdrawiam;
Wowieck

_________________
Z góry serdeczne dzięki !!!


sobota, 18 września 2004, 01:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
ad1. nie szumi aż tak, żeby to był problem. Ja mam G5 który podobno strasznie ale to strasznie szumi wg ludzi z forum ale ja jakoś tego jeszcze nie stwierdziłem. Więc spokojnie możesz tym się nie przejmować.

ad2. filmiki jak filmiki to nie kamera cyfrowa tylko aparat i tak jak z aparatu sa słabe filmy tak z kamery są słabe zdjęcia. Długość jednorazowego filmowania jest ofraniczona ale nie pamiętam teraz dokładnie do ilu zobacz na http://www.canon.pl

Ad3. Wystarczają na bardzo długo (jak masz 2100 lub 2200 mAh)

Ad4. Ma optykę jak wiele aparatów. f2.8 nie jest ciemne a problem może się pojawić wieczorem (jak bedzie ciemnawo) na max zoom bo jest f4,9 i ale jak robisz z lampą to nie ma problemu (miałem A80 a to prawie to samo)

Dla mnie A95 to bardzo dobry aparat.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


sobota, 18 września 2004, 11:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 27 sierpnia 2004, 10:00
Posty: 11
Lokalizacja: Będzin
Post 
M napisał(a):
Dla mnie A95 to bardzo dobry aparat.


Zgadza sie, tym bardziej, że właśnie dostał:

Obrazek(szczególnie/wysoko polecany)

od http://dpreview.com


W tej klasie cenowej The Best : )

_________________
Olympus C-5060WZ | xD/128 | SanDisk CF512 UII | BML-1 | LowePro Edit 140+


sobota, 18 września 2004, 13:14
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 3 maja 2004, 14:44
Posty: 12
Lokalizacja: łódŸ
Post 
To w takim razie Canon G6 to juz tragedia przszło 7 Mpix n a1/1.8", a cena od G5 wyższa.,jak to jeść.


niedziela, 19 września 2004, 03:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post re
technologia idzie do przodu, może zastosowali coś, co zmniejsza szumy, ale tego nie wiadomo.

A co do A95:
1. Myślę, że nie jest to okropny problem.
2. Nie wiem.
3. Owszem 2100, 2200, 2300 starczają na długo, ale jak w połowie wycieczki Ci wysiądą to kicha. Warto mieć zapasowy komplet, jest to raptem 40zł.
4. Są aparaty, które mają ją jaśniejszą, ale są zarazem droższe. W tej klasie cenowej tylko UZ mają ją jaśniejszą.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 19 września 2004, 13:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 3 czerwca 2004, 14:17
Posty: 233
Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Post Re: re
superbike2001 napisał(a):
technologia idzie do przodu, może zastosowali coś, co zmniejsza szumy, ale tego nie wiadomo.


Tą teorię to bym raczej odrzucił. Owszem technologia idzie do przodu, lecz w tym przypadku fizyki się nie oszuka. Co najwyżej mogą ulepszyć sposób redukcji szumów, a wiadomo, że im większa redukcja, tym obraz bardziej traci na szczegółowości. Niestety w tej dziedzinie nic się nie zmieni wśród kompaktów i przy tak małych rozmiarach matryc, jak będą zwiększali tylko ich rozdzielczość to szumy będą wzrastać coraz bardziej. Po prostu większe (rozmiarowo) matryce są zarezerwowane tylko dla lustrzanek i tak już pewnie pozostanie...

Pozdr.


niedziela, 19 września 2004, 13:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
No wlasnie mnie bardzo zatsanawia czemu w kompaktach nikt nie stosuje wiekszych matryc? czy to az takie problem? Rozumiem ze cena takiego kompaktu poszla by w gore ale jezeli w przykladowo seri Axx jeden z modeli mial wlasnie wieksza matryce nawet przy wyzszej cenie to bylaby to ciekawa propozycja na rynku kompaktow.

Czy ktos mi moze wyjasnic jakies problemy w wstawianiu wlasnie wiekszych matryc do kompaktow? Czy sa zwiazane z tym jakies problemy techniczne czy to poprostu marketing idzie - wieksza matryca to tylko w lustrach.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


niedziela, 19 września 2004, 14:03
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 5 września 2004, 20:13
Posty: 136
Post 
Mam pytanie dotyczace A95. Czy warto zainwestować w taki zestaw jak na tej aukcji : http://www.allegro.pl/show_item.php?item=31440869 ? Tuleja ochronna, filtr UV (do A95) . Czy na taką tuleję mozna nasadzić filtr polaryzacyjny ? Nie chodzi mi o cele ochronne takiego zestawu ale własnie o mozliwość uzycia filtra.

Pozdrawiam

Rayden

_________________
D70


sobota, 25 września 2004, 00:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 26 sierpnia 2004, 15:51
Posty: 183
Post 
Stosuja ta sama matryce bo tak musieliby zaprojektowac zupelnie nowa konstrukcje... A duza matryca + dostosowany do tego obiektyw sporo kosztuje.

_________________
Canon A60 kingston 256mb 4x 2400 forever + energizer + Velbon dx-888 + macro edar 2.8/100mm ( niedlugo 1.8/400mm)+ tulejka CHWILOWO BEZ APARATU karta kingston cf 256 trup. I pomyslec ze za ten szajs dalem niedawno ponad 200zl :(


sobota, 25 września 2004, 09:41
Zobacz profil
Post 
Filmiki są niezłe, ograniczone do 30 sek. na jedną scenę. Zajmuje taka scena ok 15 MB z dźwiękiem, czyli na 256 MB zmieści się ok 5 min filmu 640x480. Ale w tej rozdzielczości jest tylko 10 klatek/sek więc obraz trochę skacze. W niższych rozdzielczościach odpowiednio więcej. Akumulatory 2400 wystarczają na. ok 200 zdjęć i kilka filmów. Można mieć ze sobą 4 zwykłe baterie (lub w razie czego kupić w kiosku) i też trochę zdjęć zrobić po wyładowaniu akumulatorów.


wtorek, 28 września 2004, 11:16
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Feldmarszalek napisał(a):
Stosuja ta sama matryce bo tak musieliby zaprojektowac zupelnie nowa konstrukcje... A duza matryca + dostosowany do tego obiektyw sporo kosztuje.


No dobra poniekat rozumiem ten tok myslenia ale... czemu w takim razie nie matryca 1/1.8" i na tym 3MP ? to juz by szumialo dosc niewiele i chetni by sie napewno znalezli - nie wszystkim zalezy na gigantycznej rozdzielczosci matrycy.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


wtorek, 28 września 2004, 11:24
Zobacz profil
Post 
ja chcialem tylko powiedziec, że te całe "szumy" to są w zasadzie tylko w Waszych głowach... a nie w matrycy
to nie jest profesjonalny sprzęt a zdjęcia i tak wychodzą bardzo ładnie, więc przestańcie pisać o tych pierdołach niewiele znaczących i nie straszcie ludzi jakimiś debilnymi szumami :/
sam mam od niedawna A95 i walą mnie jakieś tam szumy... robie zdjęcia i jestem zadowolony, a czasami one nie za dobrze wychodzą ale to przez brak doświadczenia z cyfrówkami i tyle


piątek, 1 października 2004, 13:43
Post 
Szumy podczas robienia zdjęć przy normalnym oświetleniu lub lampie błyskowej są niewidoczne. Dopiero, jak się chce coś zrobić w ciemnym pomieszczeniu lub wieczorem bez lampy, widać ziarno. Ale chyba tak jest we wszystkich aparatach, może w droższych mniej. Dobrze to widać, jak się podłączy aparat do telewizora i reguluje światło. W pewnym momencie obraz staje się taki, jak odbiór ze słabej anteny.


piątek, 1 października 2004, 14:09
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
E no ja widze w zdjeciach ze swojego a75 i ze znajomego a95 bardzo duzo szumow - i to w zasadzie przy kazdym oswietleniu - da sie z tym zyc, da sie tez to wyeliminowac (kosztem ostrosci zdjecia) ale szumy sa i to dosc spore jak dla mnie (szczegolnie w a75 - z tego widuje najwiecej zdjec jako ze sam go posiadam).

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


piątek, 1 października 2004, 20:07
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 14 sierpnia 2004, 15:35
Posty: 46
Lokalizacja: ŁódŸź
Post 
A mógłby mi ktoś wytłumaczyć co to są te szumy i jak się one uwidaczniają na zdjęciu :?: Bo własnie się chyba przestawiłem na ten aparat, bo na początku myślałem o A75 a teraz wszedłem na wyższe loty ale co z tego wyjdzie to jeszcze nie wiem :?

_________________
!@!!!


środa, 6 października 2004, 19:48
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL