Teraz jest sobota, 22 września 2018, 15:53




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Zapasowe zasilanie Axx 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 17:30
Posty: 22
Post Zapasowe zasilanie Axx
Mam pytanie do posiadaczy PS A70 (lub podobnych) - ile robicie fotek (średnio) i na jakich aku działacie ??? Drugie pytanie to jak A70 wygląda na tle innych modeli Canona oraz innych jeżeli chodzi o prądożerność ??? Ostatnie to czy ktoś próbował robić jakies dodatkowe zasilanie (np przydatne w plenerze) na przyklad za pomocą jakiś sporych akumulatorow - mam tu na mysli ołowiane, takie wielkosci aparatu - mozna je kupic w kazdym sklepie elektroniczym i są dosc tanie, a energii w nich sporo - wiem, ze to sie nietorym moze wydac smieszne, ale siedze troche w elektronice i taki pomysl wydaje mi sie dosc praktyczny i tanszy od kupowania kolejnych zestawow aku AA... :D :D :D


wtorek, 21 września 2004, 23:21
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Ja standardowo na swoim A75 robie okolo 500zdjec na aku Energizera 2300 - oczywiscie jest to plynna granica jako ze wszystko jest uzaleznione od tego ile w miedzy czasie bawie sie menu, jakimis nastawami, ile zdjec idzie z lampa (zazwyczaj jakies 20-25% z tego jest z lampa) no i jeszcze zalezy od tego ja dlugo je przegladam na lcd - czasami bardzo dlugo ;)

co do dodatkowego zasilania to nie bawilem sie, ale w tamtym roku na jakims wyjezdzie terenowym widzialem jak czlowiek mial podpieta jakas lustrzanke cyfrowa pod UPS'a - takiego zwyklaego od kompa - byl to jakis APC - modelu nie pamietam - mial to podpiete na jakiejs strasznej pajeczynie. Nie wiem jak to wpia bo stalo kolo niego jeszcze mase innego sprzetu a ja akurat mialem ciekawsze zajecia niz przygladanie sie co on robi - wydaje mi sie ze mial to jeszcze jakos spiete z laptopem - bardzo mozilwe ze ups byl wpiety w laptopa a z laptopa jakos kosmicznie doprowadzone zasilanie do aparatu. Ale glowe dam ze sailanie szlo wlasnie z UPS'a albo laptopa - wygladal z tym kosmicznie, ale w sumie nie latal z aparatem tylko trzymal na statywie i focil co popadlo.

Pomysl z ups'em czy jakims akumulatorem jest ciekawy ale to bedzie starsznie nie poreczne - energii bedzie cala kupa - mozna focic non stop, dzien i noc przez kilka dni ale to chyba trzebaby stac w jednym miejscu albo targac to w plecaku. Straszliwie nie poreczne. Ja bym sie bardziej sklanial ku ladowania zwyklych aku z takiego zewnetrznego zrodla niz wpinanie sie w to bezposrednio.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


wtorek, 21 września 2004, 23:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Update:

Znajomny twierdzi ze byly 4 UPS'y i to bylo wpiete w przetwornice i on z tego zasilal leptopa, cyfre, kamere + jakies moduly do lacznosci bezprzewodowej - bynajmniej nie bylo to WiFi tylko cos kosmicznego - widzialem kolo niego jakies antenki ala kierunkowe na 2,4 ale wszyscy zgodnie twierdza ze to bylo do czegos innego.

Ja sie moze nie znam ale z tego co pamietam gosc wygladal na osobe prywatna a nie na kogos z telewizji czy cos.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


wtorek, 21 września 2004, 23:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 17:30
Posty: 22
Post 
a to ciekawe rozwiazanie, czyli wychodzi na to, ze po amatorsku mozna sobie pokombinowac i chciazby w plenerku dluzej posiedziec - ja myslalem o takim akumulatorki ołowianym wielkosci mniej wiecej 2 aparatów A70, czyli mozna sie domyslic o ile wiecej w nim siedzi energii niz w 4xAA - koszt takiego aku to okolo 40-50 zł, wiec mysle ze to dosc oplacalne + jakas elektronika do uzyskania potrzebnego napięcia jak sie nie myle to 4,3V - kwestia kilku zł


wtorek, 21 września 2004, 23:53
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 16 września 2004, 22:08
Posty: 74
Post 
Hmmm... I tu się narodziły wspomnienia. Pamiętam jak miałem w domu ciekawe zasilanie do aparatu, a w zasadzie do lampy błyskowej. Sprytna ta lampa była (a w zasadzie jest), bo zasilana z sieci (podłączało się ją dłuuuuugim kablem prosto gniazdka). Efekt był rewelacyjny, zdjęcia z lampą można było pstrykać dosłownie seriami. Problem był jednak taki, że nie zawsze można sie było do gniazdka podpiąć. I tu miałem wymyślony amatorsko (bynajmniej nie przeze mnie) system zasilania z akumulatorów, bodajże podtrzymujących działanie centralki telefonicznej (a więc taki prymitywny UPS). Do tego przetwornica na 220V, a całość ładnie upakowana w małej torbie na ramię (chyba od jakiegoś dużego miernika). Jedyna wada to waga - całość ważyła chyba z 10 kg. Ale działało rewelacyjnie - w zasadzie nie było różnicy między podłączeniem do gniazdka, a do baterii...

Nie mniej z konstrukcją czegoś podobnego nie powinno być problemu, zwłaszcza, że do cyfraka nie potrzebujesz 230V :).

_________________
Zenit 12XP + flesze: Elwa FotoE 18LA2 (baterie) i Elgawa N128 (sieć);
Olympus C-310 Zoom, 2x Olympus XD (64 MB i 16 MB);
Aku: 4x GP 1300 mAh + 2x Panasonic 2100 mAh + GP Powerbank;


środa, 22 września 2004, 01:00
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL