Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 17:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 A95 czy Minolta Z2 
Autor Wiadomość
Post A95 czy Minolta Z2
Witam
Wiem, że od tego jest inny dział ale z premedytacją chciałem założyć ten temat tu. Wyczytałem to forum mocno i wiem że w dziale Minolta jest ciagle chwalenie Z, zaś tutaj chwalenie A95:)

Nie wiem na co się zdecydować a muszę to zrobić do środy najpóźniej.

Uprzedzam, że jest to 1 mój aparat. Na fotografii znam się jak byk na gwiazdach, ale jasne że cce się nauczyć czegoś :) I ucze się szybko :) Aparat mi potrzeba do .. robienia zdjęć :) hehe W sumie to widomo .. fotografowanie "dla siebie" plus interesuje mie orbienie zdjęć z meczów p.n. i siatkówki. Cenowo mam je w korzystnej ofercie - kosztują dokładnie tyle samo :) Dlatego proszę o pomoc bo o ile jeszczetydzień temu byłem pewny wyboru (nie powiem jakiego), tak po połażeniu po sklepach i pytaniu "expertów" mniej jestem pewny :)

Z góry dzięki :)

Pozdrawiam


poniedziałek, 11 października 2004, 20:06

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Do sportu lepsza będzie Zetka, bo ma dłuższy (i jaśniejszy) zoom i jest ogólnie szybsza.


poniedziałek, 11 października 2004, 20:46
Zobacz profil
Post 
A tak ogolnie dla zwyklego szarego amatora ?:D Bo sport to tylko taki dodatek do uzytkowania tego.

Aha i w aspekcie canonow ejszcze .. czy w razie czego brac ten a95 czy cos starszego (a85, a80) a za kase sobie kupis karte lepsza czy cos.

Pozdrawiam


poniedziałek, 11 października 2004, 21:13
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Zastanów się, czy potrzebujesz 4 Mpix. Jeśli nie, to wybieraj pomiędzy Minoltą Z1 i Canonem A80.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 12 października 2004, 00:17
Zobacz profil
Post 
A95 ma 5 mp :) A powiedzcie mi jak te mp przekłądają się na różnice w jakości zdjęć itp.

Pozdrawiam


wtorek, 12 października 2004, 10:30
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Anonymous napisał(a):
A95 ma 5 mp :) A powiedzcie mi jak te mp przekłądają się na różnice w jakości zdjęć itp.

Pozdrawiam


Sama różnica w ilości Mpix nie wpływa na większą, czy mniejszą jakość zdjęć. Daje po prostu różne możliwości.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 12 października 2004, 10:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Jeżeli do focenia sportu to zdecydowanie coś z zoomem i tu np. Minoltę Z, lub Canona S1 IS,
ale jeżeli do zwykłego użytkowania to zdecydowanie ja bym wybrał Canona A95 - większa matryca CCD 1/1.8", fajny duży i obrotowy LCD

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 12 października 2004, 10:56
Zobacz profil
Post 
Dobra. Biore Canona. Zdecydowała wielkośc i u żyteczność (wepchanie w keiszeń czy mniejsze prawdopodbinieństwo ze go gdzieś na imprezie połamie)

Teraz tylko czy jest sens brać a95 czy moze a80 albo a85 starczy ? I wiem że to zaraz wyjdzie czy mi jest 5 mp potrzebnych :) Poprostu nie wiem czy są mi potrzebne bo sie nigdy nie bawiłem. Ale jet to raczej inwestycja na dłużej więc boję się że za jakiś rok te 5mp będzie standardem i sie przyda :)

Proszę o opinie:) Dodam że różnica w cenie jest jakieś 170 zł. Do tego jesczez jakby ktoś mógł mi powiezieć w jakiej cenie są karty 256 i 128 do tych aparatów byłbym wdzieczny :)

Pozdrawiam


wtorek, 12 października 2004, 18:13
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Jeśli wybierać, to między A95 i A80, bo A85 to A75 z większą matrycą.

3mp starczą na odbitkę A4, a 4mp na odbitkę A4 z lekkim kadrowaniem.
A95 ma większy wyświetlacz i jeszcze parę bzdetów więcej.

Karta 128mb można dostać nawet poniżej 100zł a 256mb (absolutne minimum, byłbym za 512mb, karty ostatnio bardzo staniały) za ok. 150zł.

Do tego trzeba jeszcze pokrowiec oraz ładowarkę i akumulatorki.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 12 października 2004, 18:20
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Ja bym się nawet nie zastanawiał i brał A95.
Miałem 6 m-cy A80 a od 2 m-cy mam G5 z większym wyświetlaczem i stwierdzam że warto dołożyć.
Jest też w A95 wiecej programów tematycznych - warto dołożyć

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 12 października 2004, 21:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 22 lutego 2004, 18:18
Posty: 121
Lokalizacja: Białystok
Post 
superbike2001 napisał(a):
3mp starczą na odbitkę A4, a 4mp na odbitkę A4 z lekkim kadrowaniem.


od dluzszego czasu mialem spytac - jak wam wychodzi a4 z 3mpix? ja dzisiaj odebralem odbitki 10x15 z olympusa 220 i 90% zdjec jestem zachwycony - czesc zrobilem 4:3, a czesc wykadrowalem do 3:2 (1600x1067), nie widac roznicy.

ale na dwoch fotkach zauwazylem juz pixele, np. na pieknych wlosach pieknej dziewczyny, ktore staly sie nieco mniej piekne (nie pokaze jej tych fotek :wink: )

przeciez roznica miedzy 2 a 3mpix nie daje az tak wielkiego wzrostu rozdzielczosci fotki (liniowo)? naprawde z 3 mpix mozna pokusic sie wiecej niz jakies 13x18? ktos to praktykuje?


wtorek, 12 października 2004, 21:44
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 10 października 2004, 23:28
Posty: 14
Post 
Dolączę sie do dyskusji.Czy na odbitki 24x30 wystarczy 4mpx Z2 :?:
Dzięki 8)


wtorek, 12 października 2004, 23:13
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Nie ma odbitek rozmiaru 24x30cm, są 20x30cm. 4MP starczą bez problemu.


środa, 13 października 2004, 21:40
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 10 października 2004, 23:28
Posty: 14
Post 
Sory,ale w ostatnim Playboyu napisali że na konkurs przyjmują min. 24x30 dlatego padło to pytanie 8)
Pzdro ALL :D


środa, 13 października 2004, 23:17
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
30x24cm to ich format "gazetowy". Normalnie w fotolabach takich nie robią. Powiem wprost - do aktów tylko moim zdaniem nadaje się tylko analog. Tylko na dobrej kliszy uzyskasz pięknie oddane kolory skóry lub przejścia tonalne, w przypadku B&W.


czwartek, 14 października 2004, 21:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL