Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 11:26




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 A75 i niewyostrzanie 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 września 2004, 16:11
Posty: 45
Lokalizacja: Pomorskie
Post A75 i niewyostrzanie
No ja juz zglupialem. Czy to normalne ze A75, gdy robie zdjecie na zewnatrz to "niedoostrza" na dalszych plenerach ?? Np. jesli fotografuje ulice przy ktorej mieszkam, tam sa takie drzewka. Te blizej wyostrza, a tych dalej nie. Ustawione mam przy tym AV i najmniejsza przyslone bo mi sie rece trzesa dosyc ... wogole i tak rzadko zdjecia krajobrazowe mi dobrze wychodza ... tak jakbym musial ciagle statyw nosic albo ja juz nie wiem :roll: ....
Powypowiadajcie sie cos na ten temat.
Dzieki z gory i pozdrawiam

_________________
Canon PowerShot A75 + CF 256MB & 32 MB + EMOS 9168 + 4xAku 2300mAh Sanyo


poniedziałek, 11 października 2004, 21:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 22 września 2004, 22:01
Posty: 179
Lokalizacja: Toruń
Post Re: A75 i niewyostrzanie
^PiasQ^ napisał(a):
No ja juz zglupialem. Czy to normalne ze A75, gdy robie zdjecie na zewnatrz to "niedoostrza" na dalszych plenerach ?? Np. jesli fotografuje ulice przy ktorej mieszkam, tam sa takie drzewka. Te blizej wyostrza, a tych dalej nie. Ustawione mam przy tym AV i najmniejsza przyslone bo mi sie rece trzesa dosyc ... wogole i tak rzadko zdjecia krajobrazowe mi dobrze wychodza ... tak jakbym musial ciagle statyw nosic albo ja juz nie wiem :roll: ....
Powypowiadajcie sie cos na ten temat.
Dzieki z gory i pozdrawiam


Jeżeli ta najmniejsza przesłona to 2.8 czyli w sensie otwarcia przesłony największa to to nic dziwnego... a jeśli najmniejsza dziurka czyli f 8. to ciekawe... no od tego zależy głębia ostrości, no nie?
A może coś pomyliłem??
Ale ogólnie to Canony z tym ostrzeniem coś mają nie do końca dopracowane chyba... :roll:

_________________
"każdy dzień jest walkš..."

CANON POWERSHOT S1 IS... i dobrze jest! / do albumu mojego zapraszam :)


poniedziałek, 11 października 2004, 21:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 7 września 2004, 16:11
Posty: 45
Lokalizacja: Pomorskie
Post 
@Piotrooh

No wlasnie mi doradzali zeby uzywac najmniejszej przeslony w trybie AV. Czyli ustawialem na 2.8 ... to jest zle ??

Pozdrawiam

_________________
Canon PowerShot A75 + CF 256MB & 32 MB + EMOS 9168 + 4xAku 2300mAh Sanyo


poniedziałek, 11 października 2004, 21:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
?

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


Ostatnio edytowano środa, 26 stycznia 2005, 22:50 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 1 raz

poniedziałek, 11 października 2004, 22:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 22 września 2004, 22:01
Posty: 179
Lokalizacja: Toruń
Post 
Przesłona 2.8 to sie nadaje raczej do portretów niż krajobrazów itd. F 2.8 daje taki efekt, że główny temat (czytaj ludek na pierwszym planie) będzie np ostry a tło miękkie, rozmazane i na odwrót. Nie ustawisz ostrości we wszystkich punktach obrazu... na różnych odległościach.
Tak to już jest i niech mnie kto naprostuje jeśli głupoty gadam :wink:

a właśnie tu na forum też są jakieś linki do ksiąg mądrości w pdfach i nawet cosik tam można znaleźć :D

pozdrawiam

_________________
"każdy dzień jest walkš..."

CANON POWERSHOT S1 IS... i dobrze jest! / do albumu mojego zapraszam :)


poniedziałek, 11 października 2004, 22:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Ja mam taka propozycje - pobawa sie programami tematycznymi - jak dasz spust do polowy to na programach tematycznych zobaczysz ustawienia czasu i przyslony. To jest szybka lekcja jaka przyslone dawac do pewnych sytuacji.

Swoja droga ja w a75 mam zawsze straszliwy problem z mala glebia ostrosci a nie z duza.

Przy okazji jak bedziesz chial robic portretowki to wlacz jeszcze makro - bez makra a75 robi starsznie do dupy portrety - tlo jest ostre jak diabli.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


poniedziałek, 11 października 2004, 22:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
@sq8shq - ja w A80 robiłem portrety tak:
zoom na 3/4, przesłona 2,8; czas to już jak wychodziło im mniej tyl lepiej i było całkiem fajnie, tło wyszło rozmazane.

@^PiasQ^ - czytaj, czytaj i jeszcze raz czytaj.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 12 października 2004, 11:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
M- jak Ci się udawało ustawić 3/4 zooma na F2.8? Przecież A80 ma za ciemny obiektyw!

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 12 października 2004, 17:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
To samo pytanie? 3/4 zoom i f2.8 ? moze ja czegos nie wiem o seri Axx, bo mio sie wydawalo ze f2.8 jest tylko przy full wide - moze jest jakis trik? jakis update? czy cos?

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


wtorek, 12 października 2004, 19:54
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Jak chcesz zupdateować obiektyw? Dla mnie chodziło o F4.8

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


wtorek, 12 października 2004, 20:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
nie no ja oczywiscie zartowalem z tymi updatami (odebrales to zbyt doslownie, chociaz w sumie moze i moja wina bo moglem wstawic gdzies ";)") - chociaz juz widzialem minolte 414 z powiedzmy zhackowanym softem w ktorej zgodnie z tym co pokazywal exif oraz wyswietlacz minimalna przyslona byla f1.0 i tutaj tez chodzilo mi o takowy update.

Przy okazji ja portretowki roie przy zoomie wlasnie 3/4 f3.2 i wlaczonym makro - efekty sa srednio zadowalajace ale coz zbyt wiele w tej kwesi z Axx sie wycisnac nie daje. Mam wrazenie ze wlaczenie makro jednak cos minimalnie pomaga - chociaz moze to byc tez placebo.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


wtorek, 12 października 2004, 20:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
ale dałem plame :oops: :oops: :oops:
rozpędziłem się z pisaniem - chodzi o minimalne jakie da się ustawić - teraz nie pamiętam dokładnie :( :(
Sorry za pomyłke

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 12 października 2004, 22:23
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL