Teraz jest poniedziałek, 23 kwietnia 2018, 21:36




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Jaka wielkosc zdjecia w canon a95? 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 20 października 2004, 12:24
Posty: 6
Post Jaka wielkosc zdjecia w canon a95?
Mam pewien problem. niedawno stalem sie posiadaczem canona a95 i od tygodnia robie zdjecia. ostatnio przy zgrywaniu zdjec na pc (firmware tj. zoombrowser nie wykrywa aparatu ale ten problem byl juz opisany w innym poscie) za pomoca acdsee zwrocilem uwage ze zdjecia robione w trybie superfine przy najwiekszym mozliwym do ustawienia rozmiarze (wiekszosc w slabych warunkach oswietleniowych - plenery, budynki bez slonca, zdjecia architektury o zmierzchu z czuloscia matrycy ustawiona manualnie na 50 iso) maja rozmiar ok 1-1,2 max. 1,5 Mb. Czy rozmiar plikow jest prawidlowy i co ew. ma wpyw na to (warunki oswietleniowe itp. ???).
Proszé o pomoc.

_________________
pckloss canon a95


środa, 20 października 2004, 13:39
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Coś małe te pliki, bo u mnie 3 Mpix tyle zajmuje. Wielkość zależy od wielu czynników, ogólnie od złożoności sceny. Biała plansza zajmie mało miejsca, a fotak krajobrazu zdecydowanie więcej.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 20 października 2004, 13:48
Zobacz profil

Dołączył: środa, 20 października 2004, 12:24
Posty: 6
Post 
Wiec jaka moze byc przyczyna? Czy to mozliwe ze acdsee pozyskujac pliki z aparatu dokonuje jakiejs kompresji? Czy ktos z uzytkownikow a95 moze sprawdzic u niego wyglada sprawa wielkosci plikow zdjec?

_________________
pckloss canon a95


środa, 20 października 2004, 15:43
Zobacz profil
Post 
Im bardziej ciemne zdjecie, tym bardziej poddaje sie ono kompresji. Tak wiec biorac pod uwage to co pisales, ze zdjecia sa dosc ciemne to jest to jak najbardziej mozliwe.


środa, 20 października 2004, 15:59
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Jest dokladnie tak jak pisal kolega wyzej, przy czym to nie acdsee dokonuje kompresji tylko sam aparat - jpg to jest format kompresowany juz przez sam aparat. A im masz wiecej czerni ew. bieli czy tez wogole zdjecie b&w albo gdzie jest mniej szczegolow tym zdjecia bedziesz miec mniejsze objetosiowo - tylko w raw badz tiff masz fotki bez kompresjii.

P.S.
Nawet jak ci zdjecie bedzie zajmowalo 300kb to nie znaczy ze cos jest nie tak - ja mam czesc zdjec wlasnie takich (b&w z duza iloscia czerni)

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


środa, 20 października 2004, 16:13
Zobacz profil

Dołączył: środa, 20 października 2004, 12:24
Posty: 6
Post 
sprobuje jeszcze zrobic zdjecia w sloneczny dzien z duza iloscia szczegolow ze statywu z rozna jakoscia i o roznych wymiarach.

moze to da mi odpowiedz co sie dzieje. szczerze mowiac spodziewalem sie ze zdjecia beda mialy rozmiar 2-3 Mb.

teraz sprawdzilem nastepujaca rzecz: przy pustej karcie o poj. (487Mb - to 512Mb Kingston) aparat wyswietla ze jest mozliwe zrobienie 198 zdjec co daje srednio 2,46Mb na zdjecie. teraz zrobilem dla proby 10 takich samych (dla uproszczenia) zdjec (w trybie seryjnym) wewnatrz pomieszczenia gdzie sie aktualnie znajduje.
po przeliczeniu (zostalo miejsca na 191 zdjec) wyszlo mi ze zdjecie (kazde z nich) powinno miec ok 1,71Mb. Musze sprawdzic w domu jak to pokaze eksplorer po zgraniu ich do kompa.
jak cos sie nie bedzie zgadzalo tozrobie jeszcze jeden lub dwa takie eksperymenty w domu w roznych warunkach. moze mi sie cos wyklaruje?

_________________
pckloss canon a95


środa, 20 października 2004, 17:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Nie sugeruj sie tak do konca tym co pokazuje aparat - on pokazuje orientacyjna ilosc zdjec, ktore sie jeszcze zmiesza - podaje tyle ile wejdze ale przy zalozeniu maksymalnego rozmiaru. W praktyce moze pokazywa 100 zdjec a zrobisz 200.

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


środa, 20 października 2004, 17:10
Zobacz profil

Dołączył: środa, 20 października 2004, 12:24
Posty: 6
Post 
zdaje sobie z tego sprawe ze aparat pokazuje przecietne wartosci. z tego wynika ze konstruktor dokonal pomiarow i wyszla mu taka srednia jednakze zapewne zdjecia musialy byc tak mniejsze jak i wieksze aby wyszla ta srednia srednia.
jak dotad nie udalo mi sie zblizyc zdjeciami do sredniej nie mowiac juz o przekroczeniu rozmiaru 2,4Mb. Ciekawe co musialbym sfotografowac aby uzyskac rozmiary pliku pow. sredniego zalozonego przez producenta?

_________________
pckloss canon a95


środa, 20 października 2004, 17:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Aparat podajac pozostala do zrobienia liczbe zdjec nie pokazuje jej na zasadzie sredniej tylko na zasadzie najwiekszych mozliwych zdjec.

P.S.
A czemu tak ci zalezy aby zdjecia zajmowaly az tak duzo miejsca? Dla mnie zawsze bylo plusem jak zajmowaly mniej przy zachowaniu idealnego "piekna' ;)

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


środa, 20 października 2004, 17:29
Zobacz profil

Dołączył: środa, 20 października 2004, 12:24
Posty: 6
Post 
to mi cos daje. dzieki za te podpowiedz.

_________________
pckloss canon a95


środa, 20 października 2004, 17:33
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
sq8shq napisał(a):
P.S.
A czemu tak ci zalezy aby zdjecia zajmowaly az tak duzo miejsca? Dla mnie zawsze bylo plusem jak zajmowaly mniej przy zachowaniu idealnego "piekna' ;)


Jeśli zdjęcie mniej zajmuje, to kompresja MUSI być większa i tym samym jakość zdjęcia gorsza, choć nie musimy tego zauważyć na pierwszy rzut oka.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 20 października 2004, 18:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
Tyle to i ja wiem, dlatego na koncu zdania jest usmieszek

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


środa, 20 października 2004, 19:11
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 21 października 2004, 12:49
Posty: 9
Post 
Nie znam się na aparatach, ale znam się na obróbce zdjęć :)
Tak więc upraszczając - im ciemniej tym mniej widać, jak mniej widac, to mniej się da zapisać ... jak sie mało daje zapisać, to "objetość" pliku jest mniejsza. I biała kartka i ciemna piwnica dają mało detali do zapisania w pamięci...
To samo w dzień, jak zrobisz zdjęcie zielonej ściany lasu (zielony na zielonym :) ) to zdjecie mniej zajmie niż zdjecie kosza wielokolorowych owoców w wikliowym koszu na tle ogrodu z kwiatami .... :P

_________________
Robert


piątek, 22 października 2004, 14:16
Zobacz profil

Dołączył: środa, 20 października 2004, 12:24
Posty: 6
Post 
Pewnie tak jest. musze sfotografowac bukiet kwiatow.
wczoraj robilem kolejne zdjecia (architektura przy pelnym naslonecznieniu) i najwieksze jakie udalo mi sie zrobic mialo 1,6mb!

_________________
pckloss canon a95


piątek, 22 października 2004, 16:10
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wydaje mi się jednak, że ten aparat ma dużą kompresję, co nie jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 22 października 2004, 16:41
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL