Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 05:52




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 DeadPixels w PowerShotA75 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 25 października 2004, 20:19
Posty: 1
Post DeadPixels w PowerShotA75
:evil: Jestem "nowy" na tym forum - prosiłbym o poradę nt. postępwania w ramach naprawy gwarancjnej dotyczacej 1 deadpixela matrycy CCD jaki zauważyłem po miesięcznym używaniu PowerShotaA75. Czy jedyny serwis Canona w Warszwie na Żytniej 15 w takim wypadku wymienia sprzęt na nowy czy programowo "tuszuje" tą wadę - bo słyszałem o jakiejś metodzie interpolacji pikseli - jak to się ma do norm matrycy światłoczułej CCD ( jeżeli takowa w ogóle istnieję ) Generalnie chodzi mi jakie mam prawa w przypadku wykrycia tej wady bo jeżeli ktoś już "przerabiał" ten temat to proszę o odpowieź aby drugi raz nie odkrywać Ameryki i niepotrzebnie zajmować miejsca na forum


poniedziałek, 25 października 2004, 20:38
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 24 października 2004, 12:07
Posty: 5
Lokalizacja: Pszczyna
Post Re: DeadPixels w PowerShotA75
Zacznij od sprawdzenia jaką liczbę tzw. wypalonych pixeli dopuszcza producent dla tej klasy aparatu, być może nic nie zwojujesz bo mieści sie to w normie - musisz sprawdzić. Podobnie jest z monitorami LCD, sam tego doznałem i niestety musiałem się z owym "zjawiskiem" pogodzić.

_________________
Mekczan & Canon A75


poniedziałek, 25 października 2004, 23:47
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 21 sierpnia 2004, 22:39
Posty: 6
Lokalizacja: Wielkopolska południowa
Post 
Witam,
Z tego co mi wiadomo (tez doswiadczylem :? ) to producent dopuszcza pewna liczbe uszkodzonych pikseli, ale na WYSWIETLACZU, a nie na matrycy swiatloczulej. Przynajmniej jest tak w przypadku kamer cyfrowych, wiec mysle, ze przez analogie i w aparatach. Na matrycy nie ma prawa byc zadnego martwego, badz goracego piksela.
Pozdro


środa, 27 października 2004, 18:55
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 26 października 2004, 20:11
Posty: 7
Lokalizacja: Tychy
Post 
nic się nie martw o te piksele, interpolacja sprzetowa nie ma większego wpływu na jakość zdjęć jeśli jest ich kilka lub kilkanaście na kilka milionów.
W aparatach olympusa a przynajmniej w niektórych jego modelach taka funkcja jest wbuowana w aparat


piątek, 29 października 2004, 15:35
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL