Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 19:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Canon 300D i lampa Sunpak PZ4000AF - jest szansa? 
Autor Wiadomość
Post Canon 300D i lampa Sunpak PZ4000AF - jest szansa?
Witam,
mam Canona EOS 300D i wpadła mi ostatnio w ręce lampa Sunpak PowerZoom 4000AF. Problem jest taki, że chyba 300D współpracuje jedynie z lampami z E-TTLem, stąd np. współpraca z serią EX Canona zaś brak współpracy z serią EZ (TTL, brak E-TTL).
Jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi.
W każdym razie mój aparat nie chce współpracować z lampą. Myślałem, że w trybie manualnym pójdzie, a tu nic. Może coś źle robię? A może po prostu nie ma szans, żeby poszło? Lampa widzi aparat, głowica lampy dostosowuje ogniskową do ogniskowej obiektywu, wspomaganie autofocusa włącza się itp. Testowy błysk samej lampy również działa, a widać też, że lampa "widzi" moment naciśnięcia spustu w aparacie. Ale na tym się kończy. Ani TTL, ani manual - w żadnym z tych trybów lampa nie współpracuje z aparatem.
Czy jest jakaś szansa by zadziałała?
A jeśli nie, to czy Sunpak PZ5000AF, który ma już E-TTL (tak mi się zdaje?) będzie współpracował z 300D? W auto też?
Szkoda mi kasy na lampę Canona. A właściwie nie tyle szkoda, co nie mam:)

Pozdrawiam,
Terper


środa, 3 listopada 2004, 17:08
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Sunpak PowerZoom 4000AF - dobra lampa, warta swojej ceny.
Ale tylko TTL, na sprzęcie bez jego obsługi ( 300d ) nie pójdzie.
5000AF ma E-TTL.

Pozdrawiam...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


środa, 3 listopada 2004, 17:34
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
5000 AF widziałem na Allegro za 500 zł. Fajna lampa, ale szkoda, że nie zadziała z Minoltą...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 3 listopada 2004, 17:55
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Ależ zadziała, wystarczy kupić wersję "for Minolta" :wink:
Dedykacja być powinna, przynajmniej 4000 miała dedykację do wszystkich systemów.
Jedyne co na Minetce nie działa to synchronizacja na drugą kurtynę.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


środa, 3 listopada 2004, 17:58
Zobacz profil
Post 
Silent Planet napisał(a):
Sunpak PowerZoom 4000AF - dobra lampa, warta swojej ceny.
Ale tylko TTL, na sprzęcie bez jego obsługi ( 300d ) nie pójdzie.
5000AF ma E-TTL.

Pozdrawiam...


Czyli Sunpak PZ5000AF będzie współpracował z EOSem 300D na równi z lampami Canona serii EX? Pełna funkcjonalność?
Bo jeśli tak, to nawet nie mam co się zastanawiać: używany Sunpak 5000 za 500-600 zł czy nowy Canon Speedlite 550 EX za 1500 zł.
1500 zł na lampę nie wydam.


środa, 3 listopada 2004, 18:21
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Anonymous napisał(a):
Czyli Sunpak PZ5000AF będzie współpracował z EOSem 300D na równi z lampami Canona serii EX?

Nie wiem.
Ma E-TTL, ale czy będzie pracować z 300d to musisz już sprawdzić samemu.
Pozdrawiam...

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


środa, 3 listopada 2004, 19:00
Zobacz profil
Post 
No ale wciąż nie wiem, czy nie da się nic zrobić by Sunpak 4000AF działał z canonem 300D. Czy ktoś już próbował coś zdziałać w tym temacie? Czy pozostaje mi jedynie kupić inną lampę?


czwartek, 4 listopada 2004, 20:07
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Polecam czytać wypowiedzi innych.
Napisałem dobitnie, że 4000AF na 300d nie pódzie.

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 4 listopada 2004, 20:34
Zobacz profil
Post 
Czytam odpowiedzi innych i co więcej jestem wdzięczny za te odpowiedzi. Niemniej jednak w archiwum forum znalazłem czyjąś opinię, że ten sprzęt przy odpowiednich ustawieniach będzie działać. Niestety nie znam szczegółów, stąd moje pytanie. Dziękuje raz jeszcze za odpowiedź.
Pozdrawiam,
Terper


czwartek, 4 listopada 2004, 21:00
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 01:05
Posty: 811
Lokalizacja: Z innej beczki...
Post 
Więc odpowiadam raz jeszcze: "no fuckin' way, dude" :wink:

_________________
" Chaos urodzi Nowy Porzšdek "
h t t p : / /w w w . s w i a t f o t o . p l /


czwartek, 4 listopada 2004, 21:07
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL