Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 13:29




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Canon S1 - tryb wizjera ( z/bez informacji o ustawieniach )? 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 31 października 2004, 00:17
Posty: 14
Lokalizacja: Sieradz
Post Canon S1 - tryb wizjera ( z/bez informacji o ustawieniach )?
Canona S1 używam od kilku tygodni. Praktycznie nie korzystam z LCD. W wizjerze najczęściej mam wyświetlane informacje szczegółowe o ustawieniach aparatu ( jak w trybie LCD z informacją).
Wg instrukcji w wizjerze jest zawsze wyświetlana ta informacja. Jednak od czasu do czasu zdarza mi się że wyświetlana jest tylko informacja o przysłonie i czasie oraz o włączonym stabilizatorze ( identycznie jak w LCD bez informacji).
Nie ukrywam, że tak jest zdecydowanie wygodniej. Jednak tryb ten włącza się zupełnie wg mnie przypadkowo i nie mogę ustalić reguły wg jakiej mógłbym to aktywować na stałe. Wypróbowałem różnych kombinacji zamykania LCD i tybów aparatu oraz różne "czasy" posługiwania się wizjerem i nie doszedłem do żadnych wniosków.


Czy ktoś z użytkowników Canona S1 mógłby rzucić trochę światła na tę sprawę. Czy Wy też tak macie. Może coś z moim aparatem jest nie tak?

Z góry dziękuję za ewentualne sugestie.

_________________
Canon PowerShot S1 IS + Hoya SkyLight + 512 CF Sandisk


wtorek, 9 listopada 2004, 23:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 22 września 2004, 22:01
Posty: 179
Lokalizacja: Toruń
Post Re: Canon S1 - tryb wizjera ( z/bez informacji o ustawieniac
NaiR napisał(a):

Wg instrukcji w wizjerze jest zawsze wyświetlana ta informacja. Jednak od czasu do czasu zdarza mi się że wyświetlana jest tylko informacja o przysłonie i czasie oraz o włączonym stabilizatorze ( identycznie jak w LCD bez informacji).
Nie ukrywam, że tak jest zdecydowanie wygodniej. Jednak tryb ten włącza się zupełnie wg mnie przypadkowo i nie mogę ustalić reguły wg jakiej mógłbym to aktywować na stałe.


Przed chwilką sprawdziłem o czym piszesz...
wg moich obserwacji informacja na temat przysłony, czasu i IS pojawia się (a właściwie te pozostałe znikają) przy wciśnięciu spustu do połowy i wyostrzeniu, kiedy cała reszta jest już niepotrzebna.
Opcji takiej, żeby nie pokazywały się pozostałe ikonki chyba nie ma...

_________________
"każdy dzień jest walkš..."

CANON POWERSHOT S1 IS... i dobrze jest! / do albumu mojego zapraszam :)


wtorek, 9 listopada 2004, 23:50
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 31 października 2004, 00:17
Posty: 14
Lokalizacja: Sieradz
Post 
To o czym piszesz to fakt. Zawsze przy wciśnięciu do połowy spustu znikają wszystkie pozostałe informacje. Jednak czasem, tak jak pisałem, po zwolnieniu spustu nie pojawiają się te pozostałe ikonki. Jest to zachowanie identyczne jak w LCD bez informacji. Kilkanaście razy tak miałem. Jestem tego pewien. Nie wiem czy to jakiś błąd software'u (1.0.2.0) czy "ten typ tak ma". Fakt, że jak ktoś mało z wizjera korzysta to pewnie nie zwrócił na to uwagi. Z Twoich słów wynika, że nie zaobserwowałeś tego?
Bardzo bym chciał, mieć tak na stałe, bo swoje ustawienia znam i nie musi mi tego aparat przypominać.

_________________
Canon PowerShot S1 IS + Hoya SkyLight + 512 CF Sandisk


środa, 10 listopada 2004, 00:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 22 września 2004, 22:01
Posty: 179
Lokalizacja: Toruń
Post 
No ja czegoś takiego nie zaobserwowałem a mam tą samą wersję oprogramowania. W takim razie już nie wiem w czym rzecz :?
Swoją drogą dziwi mnie, że nie korzystasz z LCD.
no nic pozdrawiam i życzę miłej zabawy z S1, jak coś fajnego uda Ci się pstryknąć, to się pochwal na forum :wink:

_________________
"każdy dzień jest walkš..."

CANON POWERSHOT S1 IS... i dobrze jest! / do albumu mojego zapraszam :)


środa, 10 listopada 2004, 00:32
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 31 października 2004, 00:17
Posty: 14
Lokalizacja: Sieradz
Post 
Po wielu próbach doszedłem jednak jak to się robi.
Trzeba przy otwartym LCD przejść na tryb bez informacji - to podstawowy warunek. Teraz tylko wystarczy przejść na tryb oglądania zdjęć, Jeśli zamknie się teraz LCD i przejdzie przy zamkniętym na tryb robienia zdjęć to wizjer będzie się tak zachowywał jak LCD - po przyciśnięciu spustu do połowy znikają wszelkie informacje poza przysłona i czasem oraz IS. Po puszczeniu spustu pozostałe informacje się nie pojawiają. Mamy wizjer cały czysty poza T A i IS.

Jeśli raz kiedyś zamknie się LCD w tybie bez informacji ten spośob działa cały czas, nie trzeba nic innego robić. Zawsze po przejściu z przeglądnia na "strzelanie" przy zamkniętym wizjerze tak jest. Jeśli w trakcie robienia zdjęć otworzymy LCD wizjer znów pokazuje wszystkie informacje. Wystarczy teraz przy okazji znów z oglądania na strzelanie przejść przy zamkniętym LCD ..... itd.

Aha... działa tak w PTAM, w C nie działa ten sposób, a innych nie sprawdzałem bo nie używam.

Jeśli komuś to się przyda to proszę bardzo.

_________________
Canon PowerShot S1 IS + Hoya SkyLight + 512 CF Sandisk


piątek, 12 listopada 2004, 19:29
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL