Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 08:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Akumulatorki w Canon A 75 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 15 listopada 2004, 09:43
Posty: 1
Post Akumulatorki w Canon A 75
Witam Wszystkich!
Jestem posiadaczem od tygodnia Canona A75. To moje początki z fotografią cyfrową dlatego jeszcze zielony. Moje pytanie na wstępie dotyczy akumulatorków. Otóż kupiłem ładowarkę MW 8168 i 4 akumulatorki Energizzer 2300mAh. W pierwszy dzięń zroniłem jakieś 60 zdjęć i oczywiście troszkę się bawiłem i baterię siadły. Drugie ładowanie pozwoliło mio poszaleć przez dwa dni. Zaczynam sie zastanawiać czy wszystko jest ok z bateraimi a może z aparatem bo jak widzę opisy że powinno starczyć na 500 zdjeć? :( Pozatym aparacik miał pokazywać wyładowanie baterii na monitorku a nie pokazuje tylko nagle się wyłącza!
Czy moż e ktoś z was wie co to może być ?

_________________
PICIA


poniedziałek, 15 listopada 2004, 09:55
Zobacz profil
Post 
witam
u mnie jest ok, aparat sygnalizuje spadek energii za pomoca czerwongo znaczka na wyświetlaczu. mam aku MaxCell 2450 i starczaja na naprawde długą zabawe :)


czwartek, 2 grudnia 2004, 23:09

Dołączył: czwartek, 18 listopada 2004, 17:33
Posty: 141
Post 
500 fotek ?? trochę za dużo. Wydaje mi sie, że bez lampy można strzelić tak koło 400. Ale rzeczywiście 60 to duuużo poniżej normy. Na alkalicznych, które były w komplecie, zrobiłem może koło 80 zdjęć (pół na poł z lampą) jak Ty też tyle zrobiłeś, to znaczy, że akumulatorki albo ładowara jest walniętą - zakładając że wszystko robisz zgodnie z instrukcją (czyli pełne formatowanie itp.). A jak na alkalicznych zrobiłeś mniej niz. 50-60 fotek ....to chyba coś nie tak z aparatem.


piątek, 3 grudnia 2004, 11:42
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 9 marca 2004, 11:41
Posty: 15
Lokalizacja: Bełchatów
Post 
Witam. Na moich akumulatorkach 2100mAh robie 250-300 zdjec, wszystkie przy włączonym wyświetlaczu. Jednak mysle ze na początku "bawisz" sie nowym aparatem, wiec napewno zrobisz mniej zdjęć. Jednak 60 zdjec to troche mało. Moze robiłeś je na zwykłych bateriach? Jesli problem sie bedzie powtarzał to ja bym na poczatek sprawdził ładowarkę. A jesli mówisz o tych 500 zdjęciach z instrukcji to możliwe ze mozna tyle zrobic ale przy wyłaczonym wyswietlaczu, nie używając lampy błyskowej i nie kopiując zdjec na komputer. Jesli bateria jest rozładowana to na wyslwietlaczy pojawia sie czerwona migająca bateria i za jakąs minute aparat sie wyłącza. To jest jedna z niedogodności tego aparatu. Miłego użytkowania. Pozdrawiam

_________________
Canon PowerShot A75, CF 256MB


piątek, 3 grudnia 2004, 12:16
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 13 stycznia 2005, 20:42
Posty: 3
Post 
Witam!
Mam taki sam problem jak PICIA!Co z tym zrobić?
Pozdrawiam


czwartek, 13 stycznia 2005, 20:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
:D

Sprawa jest prosta. Aku są niesformatowane, tzn. osiągają pełną wydajność po kilkukrotnym (najlepiej trzy razy) naładowaniu i rozładowaniu. Ja teraz przy sformatowanych aku na A60 robię między 300 a 400 fotek i to jest taka norma. Poza tym zależy, ile przeglądasz zdjęcia w aparacie, bawisz się ustawieniami itp. itd.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


czwartek, 13 stycznia 2005, 23:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 17 września 2004, 23:04
Posty: 62
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Na Energizerach 2300 na Sylwku zrobiłem ponad 800 zdjęć, wszystkie z lampą ale większość bez użycia wyświetlacza. No i trochę filmików nakręciłem. Generalnie nie nażekam, a ładuję MW 2073. Pamiętaj też o tym, że akumulatory, które długo leżą rozładowują się samoczynnie.


czwartek, 13 stycznia 2005, 23:37
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 13 stycznia 2005, 20:42
Posty: 3
Post 
Sprawa jest taka, mam energizery 2300 i ładowałem je już ze 4 razy.Mam dobrą ładowarkę procesorową philipsa ale aparat na nich ciągle robi ze 40-50 zdjęć a przeglądam w sumie zdjęcia na lcd z 10minut.Nie pokazuje się u mnie kontrolka czerwona o słabym stanie baterii tylko aparat się sam wyłącza.Może aparat jest kopnięty?Przecież 40 zdjęć to katastrofa!!!


piątek, 14 stycznia 2005, 10:54
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 5 sierpnia 2004, 17:09
Posty: 482
Lokalizacja: Lublin
Post 
jednym slowem ta twoja ladowarka nie jest dobra - zreszta dobre naprawde dobre ladowarki zaczynaja sie od 500-600pln. A tak wogole to masz zwalona ladowarke, badz zwalone aku, badz ladujesz je bez rozladowania wczesniejszego. Inna bjaka ze bywaja niby supera procesorowe ladowarki ktore sa tak kretynsko glupie ze wyladowywujac aku robia to do 0% a to straszny blad i potrafi zniszczyc aku po kilku ladowaniach.

1) Najpierw sprawdz inne aku (mozliwe ze te sa jakies walniete)
2) Jezeli masz padniete aku to kup nowe i zaladuj do ladowarki, jezeli bedzie to samo - wywal ladowarke na smieci i kup jakiego emosa, MW, badz GP - to calkiem niezle ladowarki.

Awariua apratu jest tu akurat najmniej prawdopodobna. Wskaznik rozladowania napewno sie pokazuje tylko ze on jest dziwny i pokazuje sie na 2min przed zupelnym wylaczeniem aparatu.

Ja na poprawnie sformatowanych aku energizera 2300 robie spokojnie 500 i więcej (jakos nie czesto zwracam na to uwage) zdjec z lampa, wlaczonym lcd, i kazdorazowym lapaniem ostrosci itp. (nie mowie o zdjeciach seryjnych, bo w tym wypadku mzna zrobic wqiecej)

_________________
S w i a t F o t o . c h o d z i . c o m


piątek, 14 stycznia 2005, 11:55
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 13 stycznia 2005, 20:42
Posty: 3
Post 
Muszę rozszerzyć opis mojego problemu bo chyba za mało napisałem.Aku są dobre i ładowarka też, gdyż te same baterie naładowane tą ładowarką wytrzymują w mp3 playerze ponad normę(producent mówi ,że maxymalnie powinien działać 3 doby non stop a u mnie na tych aku działa 4 doby).Aparat po kilkudziesięciu zdjęciach się sam wyłącza bez pokazania ikonki o słabej baterii a to dlatego ,że w bateriach jest jeszcze energia.Po wyjęciu z aparatu baterie wkładam do mp3 playera i jeszcze jest w nich dużo mocy(2 kreski na 3 na wskaźniku) a aparat już na nich nie ciągnie.To może jednak aparat jest kopnięty???Ale dlaczego miałby się wyłączać akurat po około 50 zdjęciach?


piątek, 14 stycznia 2005, 12:50
Zobacz profil
Post 
ja zrobilem na aku pierwsze ladowanie sanyo2300 ok460 zdjec ze zgrywaniem troche z lampa bylo i jest ok ladowarke mam czeska ta cegle 9cos nie pamietam symbolu na allegro kupilem za 39zl


wtorek, 18 stycznia 2005, 20:24
Post 
zapomnialem dodac a75posiadam


wtorek, 18 stycznia 2005, 20:25
Post 
licytowanie ilości zdjęć jest bez sensu. Kluczowym kryterium jest uzycie wyswietlacza który ciagnie najwięcej prądu, potem lampa. Duzo zalezy od obsługi, mozna zrobic zdjecie, wyłaczyc aparat...mozna łazić z łaczonym wyswietlaczem i cukac zdjęcia powoli. Mozna wogóle go nie włączczoneg wyswietlacza.
Moja siostra ma A60 i akumulatorki 2000 i wiem ze mozna zrobić kilkaset zdjęc, albo kilkadziesiąt z lampa bawiąc się w przegladanie, wyswietlanie itp.a akumulatorki proponuję SANYO, Panasonic, to uznane marki i robia akumulatorki od wielu lat


wtorek, 18 stycznia 2005, 21:35
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 23 listopada 2004, 20:46
Posty: 85
Lokalizacja: Wolsztyn
Post 
Ja mam A95'tke. Baterie 2100 Gp wytrzymaly mi 50 zdjec po pierwszym ladowaniu. Po drugim jakies 100 -200. (nie pamietam). Po 3 juz jakies 300-400. To prawda ze bawiac sie, majac pierwszy aparat tracimy duzo baterii, potem dochodzi wlasnie sprawa tego ze baterie musza przejsc kulkukrotne formatowanie zeby osiagnac pelna wydajnosc (rozladowanie, naladowanie, rozladowanie.... itd).
Druga sprawa - moj Canon (wiec pewnie i Twoj) nie pokazuje stale stanu baterii tylko jak sie juz zaczynaja rozladowywac (sama koncowka), sygnalizujac ze jeszcze minutke i siadzie :twisted: mruga czerwona ikonka baterii i wylacza monitor a potem aparat.
Trzecia sprawa - wyjmujac baterie z aparatu do mp3 playera to jest prawie pewne ze bedzie mp3player dluzej chodzil bo bierze mniej energi w danym czasie niz aparat. Po prostu aparat potrzebuje wiecej mocy akumulatora zeby dzialac (wiecej elektroniki, ale tez mechanika itp), (ktora jest juz na wyczerpaniu).
Czwarta sprawa - moze lepiej nie patrzec na to ile sie zdjec zrobilo tylko jakie ;), korzystac z monitorka (bo przeciez po to jest), wylaczac go tylko po to zeby przeczekac na odpowiednia sytuacje do zdjecia (przejsc z miejsca na miejsce) tak zeby nie trzeba bylo wylaczac "calego" aparatu i moze kupic drugi zestaw akumulatorkow by czuc sie komfortowo w kazdej sytuacji?? :> hehe.
Piata sprawa - nie polece Ci zadnych akumulatorkow, bo nie znam ich duzo 8) . Ja uzywam GP w aparacie i panasonic w myszce od komputera i jestem z nich zadowolony. A ladowarka - to nieprawda ze dobe ladowarki zaczynaja sie od 500 -600 zl!!! Przeciez dobra GP mozna kupic za 100 zl z akumulatorkami. Nawet za mniej. A inne dobre nawet taniej!!
No, to by bylo na tyle ;).

_________________
Canon PowerShot A95
+ Canon CF 32 MB + Pretec CF 512 MB
+ 4 x aku GP 2100 + 4 x aku GP 2400 + Ładowarka GP PowerBank Quick 2 + Statyw Velbon CX-440


środa, 19 stycznia 2005, 22:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL