Teraz jest czwartek, 24 maja 2018, 00:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Canon s1 is problem z ergonomiom 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 17:15
Posty: 3
Post Canon s1 is problem z ergonomiom
Mam taki mały problem z canonem s1 is i jego zużyciem energii na bateriach alkaicznych bez lampy ok. 20 zdjęć różne baterie alkaiczne wynik mniej więcej ten sam akumulatorki 2500 nimh AA GP nowe ok. 30 zdjęć od razu po włożeniu do aparatu po załadowaniu trochę lepiej, bo ok. 170 zdjęć to w porównaniu do tego, co piszą inni i instrukcja bardzo, ale to bardzo mało. I nie wiem, co mam zrobić czy mam pecha czy to wina aparatu?? Nie mam porównania, bo nie mam ani nie widziałem takiego aparatu jak chodzi wydaje mi się ze chodzi sprawnie co o tym sądzicie :?:


niedziela, 6 marca 2005, 17:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
Sformatuj te akumulatorki, tzn. trzy cykle pełne rozładowanie, naładowanie i przetrzymanie trochę dłużej w ładowarce i powinno być jak trzeba.

PS Czy ergonomia nie odnosi się do łatwości obsługi, dostępności funkcji itp. a nie prądożerności? :D

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


niedziela, 6 marca 2005, 19:13
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 17:15
Posty: 3
Post 
No tak sorry masz racje :oops:, choć z drugiej strony ten problem może mieć wpływ na nią :).
Dzięki za rade, choć dziwi mnie to duże zużycie już na bateriach. Ale sprawdzę oby to było to


niedziela, 6 marca 2005, 23:32
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 6 marca 2005, 17:15
Posty: 3
Post 
No niestety o wiele się nie poprawiło co prawda aparat robi 250 zdjęć bez lampy ale to i tak mało jeśli ma ktoś taki aparat canon s1 is i mógł by powiedzieć ile wytrzymuje na bateriach a ile na akumulatorkach i jakiej pojemności to był bym wdzięczny a i chodzi mi o prace obiektywu czyli jak głośno chodzi. No już sam nie wiem czy mam go wymieniać bo po zatem wydaje się sprawny


czwartek, 10 marca 2005, 20:54
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
grafik233 napisał(a):
czy mam go wymieniać
? ? ?
wymieniaj! Stara szpiegowska zasada Nr 1:
" Jeżeli są jakieś wątpliwości TO NIE MA ŻADNYCH WĄTPLIWOŚCI

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


czwartek, 10 marca 2005, 21:25
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Jeżeli robi tyle zdjęć w normalnym użytkowaniu to pewnie jest OK. Cyfrówki pobierają mnóstwo prądu cały czas, gdy są włączone, a to znacząco ogranicza liczbę zdjęć. Stabilizacja również swoje weźmie. Na bateriach alkalicznych aparaty cyfrowe często źle się sprawują ze względu na ich małą wydajność prądową.

http://www.dpreview.com/reviews/nikoncp8400/page11.asp
Niestety nie ma tutaj Twojego aparatu, ale będziesz miał jakieś pojęcie jaki jest czas pracy i liczba zdjęć w różnych cyfrówkach.

Czy obiektyw pracuje głośno - musisz sam porównać (jest to dość subiektywne), w wielu cyfrówkach jest to wyraźny odgłos.

Co do ergonomii: o ile pamiętam czego mnie uczono, tą wadę również można do niej zaliczyć :)


piątek, 11 marca 2005, 08:58
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
grzesk napisał(a):
Czy obiektyw pracuje głośno


U mnie w A2 pracuje cicho.... baaardzo ciiiiicho............ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


piątek, 11 marca 2005, 11:01
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Zwłaszcza zoom :D


piątek, 11 marca 2005, 13:01
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
A mówiłem, aby brać Z1... :lol: Na swojej spokojnie zrobię ponad 300 zdjęć z lampą, bez lampy 500, a w specjalnych warunkach i trybie 1000... :twisted:

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 11 marca 2005, 13:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Cytuj:
A mówiłem, aby brać Z1...

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


sobota, 12 marca 2005, 01:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 10 kwietnia 2004, 20:59
Posty: 1321
Lokalizacja: Gdańsk- wiecz(trz) ne miasto
Post 
250 zdjęć to już w miarę normalny wynik, szczególnie, że stabilizacja mocno ciągnie prąd.

_________________
::Był sobie flamaster i się popisał::
::Zaczynam z fotografiš od nowa...::


sobota, 12 marca 2005, 01:48
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
superbike2001 napisał(a):
szczególnie, że stabilizacja mocno ciągnie prąd

To chyba ta Canonwska szczególnie ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 12 marca 2005, 02:47
Zobacz profil
Post 
dzienw to wszystko :)

moj canon S1 robi spokojnie 500 zdjec na aku camelion 2500 NiMh

oczywiscie przez te 500 fotek duzo filmikow, ogladania fotek w aparacie itp.

wiec jak na moj gust masz fatalne akumulatory, moze jakis wadliwy egz., ew. cos nie tak z karta pamieci, bo ona takze bierze prad, caly czas, nawet w stanie uspienia


piątek, 18 marca 2005, 17:01
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL