Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 05:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 [b]Problem z Canonem S1 IS[/b] 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 2 stycznia 2005, 22:47
Posty: 3
Post [b]Problem z Canonem S1 IS[/b]
Od kiklku dni jestem posiadaczem pierwszej cyfrówki Canona S1 IS (kupiłem go w Stanach Zjednoczonych) niestety przez te kilka dni nie potrafiłem go uruchomić. Wydrukowałem sobie instrukcję po polsku, zastosowałem się do poleceń i kolejnych kroków i nic -nie startuje Po włączeniu na tryb fotografowania, wysuwa się obiektyw,na ekranie LCD pojawia się niebieskie tło z napisem Canon i słychać dzwięk startowy. Po chwili (kilka sekund) sam wyłącza się a następnie sam włącza się wykonując te same czynności do momentu dżwięku powitalnego. Powtarzając tak kilka razy w końcu blokuje się i nie można go wyłączyć. W tym momencie pozostaje tylko reset przez otwarcie pojemnika z bateriami. Gdy włączam go na tryb odtwarzania, pojawia się komunikat ''no image''-to zrozumiałe bo nie ma żadnych fotek, ale na tym komunikacie poprzestaje, nie działa menu ani żaden inny przycisk. Według instrukcji powinno pojawić się ustawienie daty i godziny. Na żadnym z tych trybów tego nie można wykonać. Wydaje mi się że wszystko wykonuję jak należy.Przecież te aparaty robione są przede wszystkim dla Amerykanów, i obsługa ich jest prosta. Jestem tym faktem podłamany, pomóżcie forumowicze może jednak czegoś nie robię lub robię źle, będę za każdą informację wdzięczny.


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 01:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
Hmmm, dziwna sytuacja. Może to coś z zasilaniem? Jakich używasz baterii/akumulatorów? Jeśli nie zasilanie to może soft? Sprawdź jego wersję (przez załączone z nim oprogramowanie, tzn. podlącz aparat do USB, włącz program ZoomBrowser EX, tam zakładka Camera a następnie My Camera Settings, otworzy Ci sie okienko z info o aparacie i drobnymi ustawieniami) W tym programie możesz też sprawdzić aparat przez Remote Shooting (robienie zdjęć za pomocą PC, bez dotykania aparatu).

Najgorsze jest to, że w Polsce nie uznają gwarancji amerykańskiej, chyba że masz europejską.

Powodzenia

_________________
Canon i Nikon


poniedziałek, 3 stycznia 2005, 02:12
Zobacz profil
Post 
Załuż sobie porządne baterie na początek, najlepiej jakieś solidne akumulatorki. Nie każde baterie pozwolą ci uruchomić aparat w trybie fotografowania. Przeglądanie zdjęć to co innego, potrzebny jest mniejszy prąd. Paluszki z kiosku ruchu zdecydowanie odpadają! :!:


wtorek, 4 stycznia 2005, 21:28
Post Eeeeeeeee
Załuż - to znaczyło załóż od słowa założyć :) He


wtorek, 4 stycznia 2005, 21:30

Dołączył: piątek, 14 maja 2004, 22:12
Posty: 106
Lokalizacja: 3-miasto
Post 
No właśnie tak się zachowuje Canon z słabymi bateriami!Padnięty - raczej wyświekla komunikat błędu.
Sprawdź też baterię podtrzymania pamięci.
Możliwą przyczyną jest też przerwanie w trakcie upgradowania firmware - wtedy należy mu włożyć kartę z nagranym gdzieś indziej firmware - dalej aparat radzi sobie jak komputer ze startem z CD...


środa, 16 marca 2005, 22:55
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL