Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 00:46




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 calibracja kolorów a zdjęcia 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 31 sierpnia 2004, 08:03
Posty: 24
Post calibracja kolorów a zdjęcia
no właśnie jak skalibrować tonalnie monitor aby zdjecia na nim przeglądane czy poprawiane odpowiadały pozniejszemu wizerunkowi na papierze.

Wywołuje zdjęcia w MM juz za pierwszym razem po wywołaniu większej liczby okazało sie ze są zbyt ciemne.
Wczoraj kolejna większa partia i ten sam lab w MM na ostrobramskiej. Tym razem po skadrowaniu do formatu 10x15 w PS dodałem do każdego zdjęcia +10pkt jasności. I co, znowu to samo zdjęcia ciemne jak nie wiem co!!

Może mi ktos poradzi co i jak zrobic zeby było dobrze??!!
Pozdr.

_________________
Canon Powershot S1IS + Canon CF 32 MB High Speed + Kingston CF 512 MB + Forever 2400 + Deluxe SL-1200 + Vivanco Picnic 220;


wtorek, 11 stycznia 2005, 13:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Najlepiej poszukaj na google - poważnie - sam już temat poruszalem i bez konkretnej odpowiedzi.
Ja robie tak:
w Photoshop mam profil kolorów na sRGB
zdjęcia podiadają profil sRGB (tak robi Canon)
we właściwościach kompa mam ustawione sRGB
a ustawienia monitora na (naturalny - czyli oryginalny monitora bez ustawień)
i mi się to sprawdza - nie mam problemu ze sdjęciami.

II możliwość jest taka, że idziesz z dyskietką do MM i prosisz o profil kolorów labu na którym robią. Instalujesz go w kompie i otwierasz fotke którą juz masz wywołaną i ustawiasz tak monitor, żeby na profilu labu MM kolory i jasność odpowiadały temu zdjęciu co masz w ręku.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 11 stycznia 2005, 13:39
Zobacz profil
Post 
Spróbuj odznaczyć korekcję przy wypełnianiu fromularza zamówienia.


wtorek, 11 stycznia 2005, 14:34

Dołączył: środa, 4 sierpnia 2004, 17:13
Posty: 35
Lokalizacja: Częstochowa
Post 
Jest kilka sposobów od najprostsztych do zawodowych. W praktyce o zawodowych z uwagi na koszty i potrzebny sprzęt mozna zapomnieć.
1. Najprościej iść do Labu powinni dawać wzornik i plik (częściej sprzedają). Otworzyć plik na kompie i dostosować ustawienia monitora coby widzieć to samo co na wzorniku.

2 Jeśli nie dają wzornika lub co śnmieszniejsze pliku (znam taki lab :lol:) trzeba dac samemu plik z wzornikiem np http://www.futura.pl/images/TEST_D_lab22.jpg i zrobić to co w pkt 1

3. Dobre rezultaty daje również procedura z programu Adobe Gamma który można znaleźć lub nie w Panelu Sterowania.

4 warto poczytać o EXIF'ach http://free.of.pl/h/henry/cylab.html

5 warto równiez ogólnie o przygotowaniu zdjęć do labu http://tinyurl.com/csbx
oraz http://tinyurl.com/6bn9o

6. Można również porobić profile icc dla monitora, drukarki, labu a nawet aparatu. http://www.chip.pl/arts/archiwum/n/articlear_72735.html

7. Ale najważniejsze jest żeby lab nie korygował nam oddanych zdjęć.

8. Profile Icc z Labu mają sens pod warunkiem że ten lab jest odpowiednio często korygowany. Jesli nie jest to wystarczy nam dokładność jaką daje porównanie odbitki wzorcowej z obrazem na monitorze.

_________________
EOS 300D + Canon 18-55 + Soligor 28-210 + Tokina 28-70 PRO SV


wtorek, 11 stycznia 2005, 15:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL