Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 04:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
 Poruszone zdjęcia... 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:30
Posty: 62
Lokalizacja: Gdańsk
Post Poruszone zdjęcia...
Witam,
wszystkie zdjecia przedmiotow, jak i osob bedacych w ruchu gdy mam wylaczona lampe sa bardzo poruszone, w ogole nie lapia ostrosci, nawet gdy jest duzo swiatla i we wszystkich trybach. Moje pytanie to czy maja tak wszystkie aparaty czy tylko moj.... ?

Pozdrawiam

_________________
Canon IXUS 40, Sandisk Extreme III 1GB


piątek, 11 lutego 2005, 00:14
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 11 listopada 2004, 21:32
Posty: 693
Post 
Chyba tylko Twój, lub może strasznie płoszy Cię lampa i wykonujesz jakiś diabelski ruch podczas wyzwolenia migawki ;)

_________________
Rzeczywiscie nietypowy... wystrzelony i do tego z łuskš!
D70 + all what I need =)


piątek, 11 lutego 2005, 00:34
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:30
Posty: 62
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Nawet se nie wyobrazasza jak mnie to denerwuje, wiekszosc zdjec robie wlasnie bez lampy by uzyskac naturalne kolory i np. idacy dosc blisko czlowiek w zyciu nie wyjdzie "ostry"... :(

_________________
Canon IXUS 40, Sandisk Extreme III 1GB


piątek, 11 lutego 2005, 01:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Jakie masz przy tych fotkach:
f: ?
s: ?
MF/AF?

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


piątek, 11 lutego 2005, 07:34
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 3 lutego 2005, 15:48
Posty: 12
Lokalizacja: Gliwice
Post 
Przede wszystkim jakie jest światło? Jeśli jest słabe, a pracujesz w trybie auto, to aparat ustawia długie czasy naświetlania, co niestety skutkuje poruszeniem obiektów w ruchu. Czy tło jest również poruszone - sugeruje to wówczas poruszenie samego aparatu przy wykonywaniu zdjęć. Spróbuj zrobić zdjęcie ze statywu i z samowyzwalaczem. Zobacz efekty i porównaj je ze zdjęciami "z ręki"


piątek, 11 lutego 2005, 13:39
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:30
Posty: 62
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
1. Światła jest według mnie dużo (słoneczny dzień, sklep w supermarkecie gdzie pełno lamp)
2. Trybu auto prawie w ogóle nie używam (tam nie da się całkowicie wyłączyć lampy), używam trybu "manual" jak i trybu "obiektów poruszających się"
3. Jeżeli zdjęcia robione są ze statywu to "poruszony" jest tylko obiekt "poruszający się", w przypadku użycia lampy tego nie ma.
5. Jaka przesłona i czas otwarcia migawki w tym aparacie nie mogę sprawdzić, mogę odzielnie ustawić tylko "długi czas"

_________________
Canon IXUS 40, Sandisk Extreme III 1GB


piątek, 11 lutego 2005, 17:13
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Cytuj:
Jaka przesłona i czas otwarcia migawki w tym aparacie nie mogę sprawdzić, mogę odzielnie ustawić tylko "długi czas"

A świstak siedzi - słyszałeś o exifie ?

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


piątek, 11 lutego 2005, 17:31
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:30
Posty: 62
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Cytuj:
A świstak siedzi - słyszałeś o exifie ?


Świstak siedzi ale jeszcze amator, zdjęcia robi od 3 tyg i nie słyszał o exifie :P

_________________
Canon IXUS 40, Sandisk Extreme III 1GB


piątek, 11 lutego 2005, 17:35
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:30
Posty: 62
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Okay, już znam te wartości... Otwarcie migawki wacha sie na poziomie 1/25 - 1/100 sek. Przesłona to 2.8 - 4.8

Z tego co wiem to czas otwarcia migawki zdaje się byc długi a nie możliwości ręcznej zmiany....

_________________
Canon IXUS 40, Sandisk Extreme III 1GB


piątek, 11 lutego 2005, 18:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Czyli wychodzi że na ruchome rzeczy ;) jest poprostu za ciemno - załatw sobie zaj__ą lampe i pobaw się w odbijanie błysku od sufitów, ścian itp - fotki nie bedą płaskie, a czas się skróci, choć tutaj tryby PASM by sie przydały ;)

inne rozwiązanie - przerzuć się na statyczne tematy ze statywem ;)

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


piątek, 11 lutego 2005, 18:22
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:30
Posty: 62
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Cytuj:
inne rozwiązanie - przerzuć się na statyczne tematy ze statywem


Chyba z tej opcji będe musiał skorzystać bo tego aparatu lampy nie zamocuje, poza tym śmiesznie by wyglądał... :)

Ale ten niedostatek światła to ma konkretnie mój model i cze wszystkich aparatach tak jest ? U brata, co prawda w analogówce jest możliwość własnoręcznego ustawienia migawki... Obiektyw ma teoretycznie od 2.8 czyli zdawało by się, że dobrze...

_________________
Canon IXUS 40, Sandisk Extreme III 1GB


piątek, 11 lutego 2005, 22:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
jak masz pełny manual lub przynajmniej preselekcje (czasu lub przysłony) to juz jest super bo sam możesz ustawić parametr/y.
przy czasach 1/25 obiekt musi być rozmazany a czasem i przy 1/100.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 11 lutego 2005, 23:28
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:30
Posty: 62
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Producent podaje, że czas otwarcia może być nawet 1/1500 sek. Przeglądając wszystkie swoje zdjęcia, nawet te w bardzo słoneczny dzień nie spotkałem się z otwarciem migawki krótszym niż 1/500 sek. Średnio to 1/100, 1/200 w dzień na powietrzu. Dlaczego tak jest ? Czy to może być wada aparatu ?

_________________
Canon IXUS 40, Sandisk Extreme III 1GB


piątek, 11 lutego 2005, 23:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
to nie wada - jak masz 1/200 to pewnie masz f8 ustawione
ale ciekawi mnie to że producent podaje: "Tryb ręczny" czyli wygląda jakbyś miał możliwośc ustawiania parametrów samemu :?

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


piątek, 11 lutego 2005, 23:40
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 18 stycznia 2005, 17:30
Posty: 62
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
No niestety, dla nich "manual" to to, że mogę sobie ustawić balans bieli, korekcję ekspozycji, długi czas naświetlania, ISO... i to wszystko :(

_________________
Canon IXUS 40, Sandisk Extreme III 1GB


piątek, 11 lutego 2005, 23:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL