Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 23:05




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 A95 - obracany LCD i karta pamięci 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 11:42
Posty: 3
Post A95 - obracany LCD i karta pamięci
Witam. Mam zamiar kupić Canona A95, który jak wiadomo ma obracany LCD. Ponieważ to będzie moja pierwsza cyfrówka, wiedzę mam niezbyt dużą o tych aparatach, więc z góry sorry za durne pytanie:
gdy na A95 odchylimy ekran (tak że jest "obok" aparatu) to powinien on być w normalnym położeniu (czyli nie do góry nogami). Ale co się stanie gdy go obrócę o 180st. (np. do autoportretu) - obraz będzie do góry nogami, czy jest jakiś mechanizm w aparacie który to automatycznie wykrywa i ustawia tak jak powinno być czyli głową do góry ;)
Zapewne często będe korzystał z LCD w ten sposób że go otworzę, obrócę 180st. i spowrotem zamknę (aby było tak jak np. w A60 lub A75) - co wtedy? Będzie do góry nogami czy nie?
Kolejne pytanie dotyczy karty pamięci - planuję kupić 1GB Kingstona. Czytałem że jest problem z kartami, ale tylko tymi, które są na kościach bodajże Samsunga. Ma ktoś 1GB w tym aparacie? Proszę o opinię. Czy do tego aparatu styknie karta High speed? No i czym sie różni zwykła karta od Elite Pro.
Jeszcze raz sorki za troche głupie pytania...


czwartek, 17 lutego 2005, 12:01
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 września 2004, 20:36
Posty: 111
Post 
"troche głupie" -skromny jesteś :)
ma ów wichajster takie coś że jak sam sobie zrobisz zjemcie to on się ustawi tak że zawsze nogi masz na dole.
Skoro chcesz jedno giga to rozumiem że kręcisz filmy ? tak do filmów weż elitke i dokup mixer bo będziesz sklejał te 30 sekundowe kawałki.
Jak kupujesz coby pofocić to weż 512 (jeśli elitka nie droższa więcej niż 20 pln to elitke jak droższa to nie wiem) .
A na serio to poczekaj kilka dni -lecą ceny jak ptaki na zime :)))
do wtorku już się powyjaśnia :))

_________________
Aiptek Pocket Cam 1,3 GB , Mikrodrajf IBM 3,0 MB , baterie paluszki LR-6 Centra , ( czasem zmieniam na Du


czwartek, 17 lutego 2005, 15:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 15:31
Posty: 31
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Obraz na LCD zmienia się, w zależności od jego ustawienia. Więc nie będziesz miał sytuacji, że obraz będzie odwrócony o 180 stopni. Oczywiście tę funkcję można wyłączyć w menu - ale raczej się jej nie wyłącza. Przynajmniej tak jest w A80.

Do filmów karta Kingston Standard w zupełności wystarczy (ma zapis do 1,5MB na sekunde. Elite Pro jest tu niepotrzebna. Transfer do komputera (poprzez kabel USB) to też tylko USB 1.1 (czyli około 800KB na sekundę). Więc nie wykorzystasz tu zalet karty Elite Pro.

Może szybciej będzie odbywał się zapis po zrobieniu zdjęć seryjnych, ale nie wiem.

Uważam, że zwykła Kingston w zupełności wystarczy. Ale jeśli Elite Pro nie będzie dużo droższa - to możesz ją kupić. Ale i tak nie wykorzystasz tak dużej szybkości na A95.

_________________
Sprzęt: Canon A80


czwartek, 17 lutego 2005, 15:40
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 11:42
Posty: 3
Post 
focik napisał(a):
A na serio to poczekaj kilka dni -lecą ceny jak ptaki na zime :)))
do wtorku już się powyjaśnia :))

eee... czemu do wtorku? ;)
Aż tak mi się nie pali z tym kupnem, ale ceny zawsze idą w dół i można czekać wieki :)
Bardzo dziękuję wam obu za odpowiedzi.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tej karty 1 gigowej: czy A95 nie będzie miała problemów z taką kartą?


czwartek, 17 lutego 2005, 16:54
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 12 lutego 2005, 10:19
Posty: 3
Post 
Z obsłuzeniem 1GB karty nie bedzie mial żadnego problemu! Testowałem w swojej A95 karty zwykłe i szybkie (Elite Pro) i gwarantuje Ci że nie odczujesz zadnej różnicy w szybkosci ani przy zdjęciach seryjnych ani przy kręceniu filmów. Ale różnica w cenie jest niewielka. A jesli bedziesz przegrywał zdjęcia do komputera prze zewnetrzny czytniik USB 2 to bierz elite pro!

_________________
Canon A80


piątek, 18 lutego 2005, 12:44
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 17 lutego 2005, 11:42
Posty: 3
Post 
Dzięki za odpowiedź, faktycznie różnica cenowa jest nieduża. A skoro tak to wezmę Elite Pro - może w przyszłości styknie do aparatu, który ją w pełni wykorzysta ;)


piątek, 18 lutego 2005, 13:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL