Teraz jest sobota, 22 września 2018, 09:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Canon EOS 300D i punkty ostrości 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post Canon EOS 300D i punkty ostrości
Witam,
znowu mam lamerskie pytanie. Czy w Eosie można w trybie np. "P" wybrać więcej niż jeden punkt nastawiania ostrości ? Wiem że można z chyba siedmiu wybrać jeden, ale czy można 2,3 i więcej na raz ? Pytam bo często nie udaje mi się zrobić ostrego na calej płaszczyźnie zdjęcia. Robie np. zdjęcie popiersia 2 osób, które zajmują okolo 3/4 planu, a potem na komputerze okazuje się, że jedna z nich jest ostra, a druga średnio. Myśle że ma to związek z punktem ostrosci, zaświeci sie tylko jeden i dupa blada.

Help.
Kostek


środa, 9 marca 2005, 09:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
:lol:
Tak, można są 2 możliwości:

1. prostrza i sensowniejsza... nastaw wuży nr. przesłony np. f11
2. ustaw 300D na tryb... jak to się zwało... A-DEP czy jakoś tak.. wtedy aparat sam dobierze przesłonę tak aby to co się samo wybrało jako pkty ostrości było ostre.

Polecam 1szą metodę.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 9 marca 2005, 12:24
Zobacz profil

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post 
Dzięki bonnum !!
Ale czy mógłbyś rozwinąć punkt 1, jakoś nie zakumałem :D

Pozdr.
Kostek


środa, 9 marca 2005, 12:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Oj.. brakuje Ci trochę wiedzy na temat podstaw fotografowania. Radzę (szczerze, nie złośliwie) przeczytać jakąś cieniutką książeczkę.

Chodzi o to że im mniejszy otwór przesłony (czyli więkrzy nr przesłony f8, f11, f22 itd) tym większy zakres ostrości.. czyli jak przymkniesz przesłonę to ostro wyjdzie i pierwszy plan i ostatni.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 9 marca 2005, 14:00
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
Teraz już wiem, dlaczego po tym boomie na 300D wiele osób go sprzedało, bo "nie robi dobrych zdjęć" :lol:

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


środa, 9 marca 2005, 14:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
:lol:

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 9 marca 2005, 15:07
Zobacz profil

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post 
Ja tam go nie sprzedam. Robi super zdjęcia, tylko jeszcze nie 100/100 :)


środa, 9 marca 2005, 15:11
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Uczciwie przyznam że Ci zazdroszczę.. dopiero zaczynasz zabawę z aparatem a już masz cyfrową lustrzankę... Choć szczerze mówiąc lepiej było przez 2lata pobawić się na jakimś Canonie A80, albo Minolcie Z1.. miałbyś mniej problemów z obsługą i skupił na początku na kadrowaniu.. a ceny spadają tasz szybko że zwróciłby Ci się zakup np A80.. a potem miałbyś lustrzankę i support w postaci kompaktu (A80) np. na imprezy, wycieczki i ostre sporty ;)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 9 marca 2005, 16:45
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
bonnum napisał(a):
Choć szczerze mówiąc lepiej było przez 2lata pobawić się na jakimś Canonie A80, albo Minolcie Z1

wytrzymasz z nim 2 lata dla mnie 6 miesięcy to max :lol:
tyle własnie wytrzymałem z A80

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 9 marca 2005, 17:26
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
Kostek - poczytaj o głębi ostrości także na tym forum
punkty zapalają się tam gdzie jest ostrość oojętnie jak masz ustawiony punkt na który ma być ostrość ustawiona - tzn ty zadajesz mu punkt a aparat ustawia ostrość na ten właśnie co nie wyklucza że niebedzie ona także w innych punktach

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 9 marca 2005, 18:09
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
kostek napisał(a):
Pytam bo często nie udaje mi się zrobić ostrego na calej płaszczyźnie zdjęcia.


sam nie wiem co o tym myśleć ...? czy kostek naprawdę nie ma pojęcia o GO i przydałaby mu się "cienka czerwona książeczka" czy też osławiony 300D ma podobny problem jak K-M seriA ? :mrgreen:

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


środa, 9 marca 2005, 18:23
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
300D nie ma problemów - głębia ostrości do uzyskania na normalnych zasadach. no i po lewej stronie pod obiektywem jest podgląd głebi ostrości

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 9 marca 2005, 21:15
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
300D nie ma problemów.. to ich właściciele którzy nigdy nie strzelali lustrzankami mogą mieć problemy... lustrzanki kupuje się m.inn. właśnie po to by móc zmniejszyć GO.

@M
Ty jesteś chłopie talent:!: Nie wszyscy mają takie zdolności pt.: "Łapiesz aparat naciskasz spust i wychodzi dobre zdjęcie" Szacuneczek ;) Ale moim zdaniem dobrze że zaczynałeś na A80 bo on pomógł Ci się szybko wznieść wyżej. jakbyś zaczął od 300D to może jeszcze do tej pory strzelałbyś gnioty i zraził się do tej zabawy.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 9 marca 2005, 21:49
Zobacz profil

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post 
Moi drodzy parafianie:
a więc, żeby nie przedłużać, bo miejsca i czasu ci u nas niedostatek, przejdę więc do konkretów, bo nie będę sie przecież rozpisywał o pogodzie, która jak kazdy za widzi, jest taka jaka jest, czyli do dupy, bo jakby nie było jest 10 marca, a zima w pełni> nie żebym sie czepiał, w końcu wiosna zaczyna się dopiero 21 marca...ale mrozu mam już powyżej uszu. A propos uszu, kupiłem sobie zaj.....e słuchawki, jednakże bez wzmacniacza słuchawkowego ani rusz, ale co to ja chciałem...

Dobra, już wiem. Moja historia z słuchawkami, tfuu !! z aparatami zaczęła się dwa lata temu. Najpierw był niesamowity HP120, 5 przycisków + spust, matryca 1.0. Nie będę sie rozpisywał. Po roku moja cierpliwość się wyczerpała, aparat trafił pod młotek. Zanabyłem w drodze przetargu, na zacnym allegro Minoltę Z1, tenże aparat dostarczył mi masę zabawy, radości ale i smutków. Zdjęcia imprezowe ładne, pejzarzyki tesh, przy świetle w mieszkaniu szum nie do zniesienia, portretowe ładne, ale dopiero po użyciu 10x zooma, co niejednokrotnie skończyło się lądowaniem na mojej nieopalonej du..e. Wycisnąłem z niego ile się da i zamieniłem parę tygodni temu na 300D. Zadaje lamerskie pytania bo moja skłonność do czytania instrukcji jest..hmm...nie lubie czytać :D a poza tym jak czyta, stronę 2 to już nie pamiętam co bylo na 1. Bosz, dopiero 31 na karku a już Bilobil by sie przydał.
Anyway, moje stwierdzenie bonnum, że nie kumam, raczej dotyczyło samego zdania a nie treści przekazanej w nim "nastaw wuży nr. przesłony np. f11" Przez chwilę nie zajarzyłem zo znaczy "wuży", i naskrobałem że nie rozumiem, po chwil w przebłysku geniuszu zrozumiałem aleć było już za późno :D
W każdym razie dzięki za wyjaśnienia i cierpliwość dla bonnuma i innych, fotografuje raczej na wyczucie, gubie sie w technikaliach, wiem co jest co, ale tak jakoś wole sie upewnić na forum :)

Pozdr.
Kostek


czwartek, 10 marca 2005, 10:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
bonnum napisał(a):
:lol:
nastaw wuży nr. przesłony np. f11


:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nie, no.. przebiłem samego siebie.. pewnie prezes wszedł był wtedy do pokoju :D i panicznymi ruchami chciałem nacisnąć cudowny alt+tab :D:D:D:D
Sorrrrry.

@kostek: przeszedłeś długą drogę (może trochę za szybko) ale przeszedłeś.. ;)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 10 marca 2005, 12:11
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 19 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL