Teraz jest piątek, 17 sierpnia 2018, 13:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 300D + fotki czarno-białe 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post 300D + fotki czarno-białe
Czołem,
czy moge zrobić Eos'em 300D zdjęcie czarno białe podobnie jak np.Z1 ? Czy musze je obrobić dopiero w Photoshopie aby takie bylo ?
Jest to moja pierwsza lustrzanka, wiem że różni się budową od poprzendiego Z1, ale wole mieć pewność że nie wychodzą z niej czarno/białe fotki :)

Jeszcze jedno, format zapisu na tym aparacie. Jaka różnica pomiędzy zapisem w 2.9 JPG a 6.3 RAW ? Oprócz wielkości oczywiście.

Pozdr.
Kostek


środa, 16 marca 2005, 11:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
kostek napisał(a):
Jeszcze jedno, format zapisu na tym aparacie. Jaka różnica pomiędzy zapisem w 2.9 JPG a 6.3 RAW ? Oprócz wielkości oczywiście.

:shock: :shock:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 16 marca 2005, 12:31
Zobacz profil

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post 
M napisał(a):
kostek napisał(a):
Jeszcze jedno, format zapisu na tym aparacie. Jaka różnica pomiędzy zapisem w 2.9 JPG a 6.3 RAW ? Oprócz wielkości oczywiście.

:shock: :shock:


No chodzi mi o ustawienia w aparacie wielkiści i jakości obrazu [średnia,fine] to około 2.9 Matrycy i format jpg, albo max wielkść czyli 6.3 ale format RAW, takie daje aparat możliwosci :D No i moje pytanie, jaka różnica, oprócz wielkości ? Czy lepsza jakość, dodatkowe możliwości w Photoshopie ?


środa, 16 marca 2005, 12:55
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
tak. lepsza. prócz tego RAW jest "cyfrowym negatywem" więcej dowiesz się wpisując do wyszukiwarki RAW.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 16 marca 2005, 15:46
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
dokładnie jak napisał bonnum - poczytaj sobie o RAW a bardzo dużo Ci to wyjaśni.

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


środa, 16 marca 2005, 15:52
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
a co do czarnobiałych zdjęć w 300D to pozostaje tylko późniejsza obróbka niestety

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 16 marca 2005, 17:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
czemu niestaty?? przecież i tak wizjer pozostaje kolorowy :) :?:

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


środa, 16 marca 2005, 21:51
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
ale jak pewnie wiesz zapis w kolorze wymaga większej ilości informacji niż w fotografii B&W a piksel zdjęcia jest tak naprawdę wynikiem interpolacji trzech pikseli czułych kazdy na inny kolor dlatego może gdyby było możliwe przełączenie go na tryb fotografii B&W miały by one wiekszą rozdzielczość albo mniejszą pojemność a z tego co czytałem to 350D ma możliwość robienia od razu zdjęć B&W.

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


czwartek, 17 marca 2005, 18:27
Zobacz profil

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post 
mario1275 napisał(a):
ale jak pewnie wiesz zapis w kolorze wymaga większej ilości informacji niż w fotografii B&W a piksel zdjęcia jest tak naprawdę wynikiem interpolacji trzech pikseli czułych kazdy na inny kolor dlatego może gdyby było możliwe przełączenie go na tryb fotografii B&W miały by one wiekszą rozdzielczość albo mniejszą pojemność a z tego co czytałem to 350D ma możliwość robienia od razu zdjęć B&W.


No to sie pospieszylem chyba z tą 300D, ehh, ale nic to, i tak jest super :)


piątek, 18 marca 2005, 09:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
No tak.. teoretycznie masz rację.. ale nie wiedzieć czemu 350D tak samo jak np moja A1 uśredniają wynik z 3ch pixeli.. więc i objętość i rozdzielczość pozostają bez zmian.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 18 marca 2005, 13:23
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
a to już wada konstruktorów aparatu:) co gorsza trudna do usunięcia:)

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


piątek, 18 marca 2005, 17:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL