Teraz jest czwartek, 20 września 2018, 15:18




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 lampa 380ex do 300D... 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 16 września 2003, 09:52
Posty: 7
Lokalizacja: Chojnów
Post lampa 380ex do 300D...
na wielu stronach sklepow widze ze do Canona 300D dedykowana jest m.in. lampa 380ex (jako jedna z wielu między 420ex i 550ex). Znalazlem jednak jakies forum gdzie ludzie piszą ze 380ex nie polecaja do 300D i lepiej wybrac jakis model wyzszy... min. to 420 a jeszcze lepiej 550 .

tutaj jest pare postow na ten temat:
http://www.cyberfoto.pl/viewtopic.php?t=13366

Post jednej z osob "Mialem 380EX, teraz mam 420EX i roznica jest znaczna..."

Wiadomo wyzej pewnie znaczy ze lampa ma lepsze parametry ale czy to tez znaczy ze 380ex nie bedzie w pełni współpracowała z aparatem czy co ? Planuje zakup 300D a lampe 380ex juz posiadam (od eos300).

Pozdrawiam


poniedziałek, 21 marca 2005, 00:00
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
współpracować będzie na pewno - po prostu ma niższą liczbę przewodnią od tych lepszych

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


poniedziałek, 21 marca 2005, 17:17
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 14 maja 2004, 22:12
Posty: 106
Lokalizacja: 3-miasto
Post 
Z przyjemnością powtórzę: jak już kupisz cyfrówkę - lampa nie będzie ci potrzebna.Zobaczysz.

_________________
10D;Pro1;S1is: lampa z dopalaczem, filtry Rodenstock; 17-35; 28-70; 70-200/2,8L; 15/2,8; 50/1,4 i 16 kg optyki! a o "dupperschnittach" nie wspomnę...


wtorek, 22 marca 2005, 18:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 16 września 2003, 09:52
Posty: 7
Lokalizacja: Chojnów
Post 
no wlasnie z tego co juz wyczytalem na forum wbudowane lampy są dośc słabe i zewnętrzna dużo daje. Sam mam doświadczenie z robieniem fotek G6... bez lampy na wielu wychodziły czerwone oczy a po dołożeniu zewnętrznej lampy było od razu lepiej.


wtorek, 22 marca 2005, 19:03
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 14 maja 2004, 22:12
Posty: 106
Lokalizacja: 3-miasto
Post 
Nie o to chodzi - z rozpiętością czułości matrycy 300D lampa nie jest poprostu potrzebna - robi się "z ręki" w świetle zastanym - robisz TO CO WIDZISZ :-)
...i to jest PIĘKNE....

_________________
10D;Pro1;S1is: lampa z dopalaczem, filtry Rodenstock; 17-35; 28-70; 70-200/2,8L; 15/2,8; 50/1,4 i 16 kg optyki! a o "dupperschnittach" nie wspomnę...


wtorek, 22 marca 2005, 19:21
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
heksio ale przy iso 800 i wyższym szumy są już okropne a lampa zewnętrzna daje wieksze możliwości modelowania światla(rozpraszacze, odchylenie lampy w góre itp.)

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


wtorek, 22 marca 2005, 20:02
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 19 marca 2005, 18:21
Posty: 14
Lokalizacja: Brzostek
Post 
a ja mam 430 EZ przy 300 D i jestem bardzo zadwolony, trzeba raz ustawic ale jest spoko, obskoczylem juz kilka wesel-slubow i piekne wyszly foteczki


wtorek, 22 marca 2005, 20:57
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 14 maja 2004, 22:12
Posty: 106
Lokalizacja: 3-miasto
Post 
Lampa (jedna) daje możliwości modelowania?!To ja to chętnie pooglądam.
Jak również inne zdjęcia: śluby w czarnych kościołach; paletę kolorów miesznych ze światła sztucznego i błysku (twarze!) itp smaczki!Jak komuś to nie przeszkadza a przeszkadzają szumy (które zresztą można usunąć bez problemu) - zapraszam do lampy.Ja tam swojej nie użyłem od 2 lat.Rozpraszacze i odbijanie od sufitu to tylko smutne próby uciekania od faktu: flesz wali w mordę!!!W fotografi reporterskiej - ma rację bytu-liczy się chwila.Ale poza tym? Jaka lampa nadąża za komunią dla 10 dzieciaków?A ja z ręki robię każdemu po 2 fotki - czym to pobijesz?Zresztą - należę do fanów światła zastanego - ale dopuszczam istnienie innych :-)


wtorek, 22 marca 2005, 21:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 16 września 2003, 09:52
Posty: 7
Lokalizacja: Chojnów
Post 
to z ciekawości zapytam jak radzisz sobie w ciemnych kościołach bez użycia lampy? Faktem jest że podczas komunii czasu jest na tyle mało że trzeba się mocno śpieszyć.


wtorek, 22 marca 2005, 23:00
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 14 maja 2004, 22:12
Posty: 106
Lokalizacja: 3-miasto
Post 
Pracuję z czułością 1600 ISO; mam "L"ki 2.8; używam monopodu przy zdjęciach.Lubię pracę "szerokim kątem" a to daje jeszce jedną działkę więcej w trudnych warunkach "z ręki". To wystarcza.Czasem - ponieważ jest wygodniejszy 28-105 - używam tego - też wystarcza.Korzystam z programów zmniejszających szum na obrabianych zdjęciach.Staram się robić w RAWie - dzięki temu mam możliwość POTEM precyzyjnie wybalansować kolory - ale jak szybko - robię jpegi - szybciej wchodzą w bufor aparatu.Mam dedykowane szybkie karty do aparatu - 10D.Zdjęcia - robione w ten sposób - są przyjemniejsze dla oka bo bliższe naturalnemu widzeniu.A szum - to naprawdę najmniejszy problem!Chyba ciut go demonizują! W każdym razie - mając do wyboru: jeden plan oświetlony lampą czy całą sytuację - wybieram to drugie!Wiesz jak wiele widzą ludzie w tle?!Aż byś się zdziwił na co zwracają uwagę.. a nie jakiś tam "szum"

_________________
10D;Pro1;S1is: lampa z dopalaczem, filtry Rodenstock; 17-35; 28-70; 70-200/2,8L; 15/2,8; 50/1,4 i 16 kg optyki! a o "dupperschnittach" nie wspomnę...


wtorek, 22 marca 2005, 23:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 16 września 2003, 09:52
Posty: 7
Lokalizacja: Chojnów
Post 
dzięki za info :) Ja dopiero zacznę zabawę na poważnie z fotografia cyfrową (czekam na przesyłkę 300D) więc wszystko przede mną :) W razie wątpliwości będę pytał o szczególy


wtorek, 22 marca 2005, 23:38
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 4 stycznia 2005, 15:27
Posty: 424
Lokalizacja: W-wa
Post 
Heksio napisał(a):
... mam "L"ki 2.8 ...


To wiele wyjaśnia... :wink:

Nam, szaraczkom, których nie stać na "L-ki", pozostaje korzystanie z lampy, ewentualnie z softboxami... I focenie przy 100 ISO, bez potrzeby odszumiania... :D

_________________
EOS 300D


wtorek, 5 kwietnia 2005, 02:22
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL