Teraz jest środa, 19 września 2018, 03:25




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 300D błysk na drugą kurtyne? 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 22 marca 2005, 15:47
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Post 300D błysk na drugą kurtyne?
No właśnie? Szukam i wciąż nie jestem pewien, więc pytenie do uzytkowników.

Czy EOS 300D ma możliwość błysku na drugą kurtyne? chodzi mi o wbudowana lampe.

Regulacje siły błysku ma, ale z tego co mi wiadomo dopiero po scrakowaniu

Przesiadam sie z analoga. Szperam po forach i rozwazam co kupic. Myslalem o A1 owszem kompakt ale bardzo sympatyczny i daje mi duze mozliwosci ustawien + stabilizacje.
Ale biorac pod uwage pojawienie sie 350D i Niezwykle przyjemny spadek cen 300D zaczynam sobie na niego ostrzyc zeby.

Albo boje sie tego co mnie draznilo w jego analogowym bracie, czyli:
- tragiczny czas synchronizacji lampy 1/90... (EOD300D 1/200 jest mysle bardzo przyzwoity)

- brak regulacji siły błysku - przy malych odległościach nie do uzycia (no czasem trzeba lekko w dzien dowietlić) - 300D po skrakowaniu mozna regulowac?

- Brak blysku na druga migawke - no właśnie jak jest z 300D?????

Generalnie jeśli ktoś sie przesiadał z 300 na 300D to proszę o opinie:
Co mnie moze zaskoczyc w "cyfrowym bracie" zarówno pozytywnie jak i negatywnie

_________________
EOS300 (analog) 28-80


wtorek, 22 marca 2005, 16:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Radzę jednak poczekać do wakacji i kupić 350D... o ile okaże się dobry (recenzje)
A1 i owszem jest b.sympatyczna i daje ogromne możliwości ale niestety szumi i robi niezbyt ostre zdjęcia.
300D jest ogólnie słaby bez cracka.. z crackiem da się go znieść.. ale 350D jest mniejszy, przyjemniejszy i ponoć tak nie trzeszczy ;)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 22 marca 2005, 16:52
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 22 marca 2005, 15:47
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Nie wiem co Wy wszyscy z tym trzeszczeniem ;) Ja zamierzam tym zdjecia robiec a nie do ucha przykladać ;)

Crack crackiem ale czy skrackowany EOS300D potrafi blyskac wbudowaną lampa na druga kurtyne. To dla mnie ważne do zdjęć tancerzy.

Prawdopodobnei bede robił czasem takie sesje no a to pozwoli uzyskiwac ciekawe i cenne efekty...

A1 potrafi D70 potrafi...
ale pierwszy jest kompaktem i jak to kompakt szumi, jakos zdjęc tez gorsza a pozatym co lustro to lustro (zdjecie jest kiedy chcesz a nie kiedy aparat zadziała- wiem ze to ulamki sekund ale z własnych doświadczeń z A1wiem ze jest to jednak odczówalne)

A D70 jest sporo droższy

szukałem w necie i według jednych danych ma (nie jest jasne czy bazowo czy dopiero z zewnętrzną lampą) a inne źródła milczą na ten temat.

prosze o zweryfikowanie tej informacji przez uzytkowników skrakowanego 300D

_________________
EOS300 (analog) 28-80


wtorek, 22 marca 2005, 17:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
300D bywa wolniejszy od A1 :!: A1 jest stosunkowo szybka.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 22 marca 2005, 18:07
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 14 maja 2004, 22:12
Posty: 106
Lokalizacja: 3-miasto
Post 
Powiem ci tak: zapomnisz o lampie błyskowej robiąc 300D - bo masz TYLE róznych czułości dostępnych natychmiast i profili temperatury barwowej światła że na cholere ci lampa?!NAPRAWDĘ!Prędzej sobie dobry statyw kupisz!Jeśli chodzi o AF - zależy od obiektywu więc jak to porównywać...z Minolta?! Założysz ciemnego Tamrona - będzie wół.Dasz Ultrasonica - n i e m a s z y b s z y c h !!!Poza tym - co miałeś do analoga - raczej ci się przyda.A na pewno - optyka na poczatek!Wgrasz sobie firmware i - niech reszta cię....ogląda!Właśnie poczekaj aż się pokaże ten 350 - będą cię całowac po rękach byś kupił 300!Zobacz - za D60 - świetny skądinąd aparat - chcieli ostatnio 1200 zł!!!A po ile 10D chodzi?Z ty że - nie daj się zwariować: zdjęcie robisz przez obiektyw!Tu inwestuj!

_________________
10D;Pro1;S1is: lampa z dopalaczem, filtry Rodenstock; 17-35; 28-70; 70-200/2,8L; 15/2,8; 50/1,4 i 16 kg optyki! a o "dupperschnittach" nie wspomnę...


wtorek, 22 marca 2005, 18:38
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
heksio ty tylko martwą naturę pstrykasz?? :)
lampa się przydaje - a co do błyskania na drugą kurtyne - to niestety nie działa nawet z crackiem :(

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


wtorek, 22 marca 2005, 20:22
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 19 marca 2005, 18:21
Posty: 14
Lokalizacja: Brzostek
Post podwojna lampa zakup 300 D
a moje zdanie jest takie, wgrasz dodatki, mozesz gwarancje stracic, jako aparacik jest spoko sprzecik, mam kilku znajomych na gg i po 2 miesiacach szukania , zastanawiania wracaja i wybieraja 300 D, wiec wiesz i to osoby ktore by mogly sobe bpozwolic na D70, ale facet jak masz optyke z lustrzanki to po co szukac - masz wiele, zakldasz do tego i focisz jak nic. no z ta lampa jest roznie, EOS 300 lepiej mierzyl i spoko swiecil, ten strasznie blyska to trzeba mu przyznac. acha pyatles jakie roznice, wkurzylo mnie to ze nie robi kilku zdjec na jednej "klatce" jak EOS 300. a jezeli chodzi o szklo to fakktycznie dobrze inwestowac w to, ja mam obecnie Tamrona 75-300 itd jakies tam opisy i spoko razy 1,6 aparatu to daje fajne zblizenia, oczywiscie poluje na canona 90-300 bo to wszyscy pisza ze te sa najlepsze od 75-300 i 100-300, ze sa extra.kiedys i takiego zlapie. ale narazie jestem zadowolony - nie od razu krakow zbudowano. takze dobrego wyboru a dopbry wybor to Canon 300 D - hahaahttp://www.brzostekfoto.prv.pl


wtorek, 22 marca 2005, 20:52
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 14 maja 2004, 22:12
Posty: 106
Lokalizacja: 3-miasto
Post 
Nie robi? - nie robi!Bo i po co- w najgłupszym programie nałożysz klatki na siebie - lepiej niż klikając fotki - nieprawdaż?A co do tematu zdjęć faceta: przecież on pytał o tę nieszczęsną drugą lamelkę bo mu chodziło o tworzenie dynamiki zdjęc tanecznych! A nie lepiej i ładniej zrobi to z ręki?
A jaką lampą dopali całą (i tak oświetloną) salę?Pierwszy plan będzie ale reszta to wyjdą widma!Zresztą: lampa sie przydaje.No jak facet ma to pewnie że tak!Ja jak się uprę to nawet mógłbym swoją orzechy tłuc!Albo "martwą naturę" - dopiero byłaby martwa!!!
A sceptykom polecam: myśl inaczej! - zapomnij o lampie - tak zaczynała się fotografia!


wtorek, 22 marca 2005, 21:49
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Heksio napisał(a):
Bo i po co- w najgłupszym programie nałożysz klatki na siebie - lepiej niż klikając fotki - nieprawdaż?

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
.. w sumie i aparat nie potrzebny ? No nie?

Heksio napisał(a):
mu chodziło o tworzenie dynamiki zdjęć tanecznych

[b]właśnie! HEKsiu, właśnie -chyba mu chodziło o dynamikę.....
Heksio napisał(a):
A jaką lampą dopali całą (i tak oświetloną) salę?

Dobrą lampą Heksiu, po prostu DOBRĄ LAMPĄ! :wink:

Heksio napisał(a):
myśl inaczej!

Jeśli trzeba rób z lampą! A nawet z dwoma jeśli jest taka potrzeba i możliwość i jeśli wiesz jak to zrobić dobrze. Chyba, że zamiast aparatu i lampy wolisz robić to
Heksio napisał(a):
w najgłupszym programie

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


wtorek, 22 marca 2005, 22:24
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 14 maja 2004, 22:12
Posty: 106
Lokalizacja: 3-miasto
Post 
Znasz pojęcie: manipulacja?To tak jak się cos potnie i powkleja tam gdzie wygodne....więc jak cytujesz - to z sensem. No i może poleć koledze jakiś DOBRY i adekwatny do zakupu - przypominam Canon EOS 300D - zestaw dobrych lamp...coś za niewiele ponad 3000?Przeczytaj zresztą u w a ż n i e : kolega pytał o wbudowaną w aparat lampę błyskową - więc - z czego kpisz?Co do nakładania klatek - zdziwiło mnie że kogoś może wkurzyć brak tej funkcji w aparacie cyfrowym.Ale jak czytam twoją (tfu!)rczą konkluzję - już mnie to nie dziwi.

_________________
10D;Pro1;S1is: lampa z dopalaczem, filtry Rodenstock; 17-35; 28-70; 70-200/2,8L; 15/2,8; 50/1,4 i 16 kg optyki! a o "dupperschnittach" nie wspomnę...


wtorek, 22 marca 2005, 22:49
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
heksio wyluzuj:) - a co do lampy to można zdjęcie z lampą zrobić tak żeby oświetlony był i pierwszy i drugi plan po prostu tzreba się tego nauczć tak jak obsługi aparatu - wiem że można zrobić fajne fotki bez lampy , ale nie zawsze i nie wszedzie i nie dla wszystkich. nie ma uniwersalnych rozwiązań.

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 23 marca 2005, 00:19
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 14 maja 2004, 22:12
Posty: 106
Lokalizacja: 3-miasto
Post 
Jestem tak wyluzowany...że z trudem trzymam się kupy.
Po prostu nie lubię niekonstruktywnych wypowiedzi nie na temat - za wyjątkiem własnych oczywiście!


środa, 23 marca 2005, 01:51
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Heksio napisał(a):
za wyjątkiem własnych oczywiście!

:mrgreen:

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


środa, 23 marca 2005, 19:05
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
:mrgreen:

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 23 marca 2005, 22:32
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 22 marca 2005, 15:47
Posty: 4
Lokalizacja: Warszawa
Post 
Witam, widze ze si emała dyskusja wywiazała.
Generalnie udało mi sie juz ustalić ze błysku na druga 300D nie posiada :(

Jesli chodzi o omawiane przez was tematy sprawa wyglada tak. Zewnetrznej lampy sobie na razie nie kupie, napierw dłuższy obiektyw a potem jak kasa pozwoli.

Uzyteczność lampy (wbudowanej) do oświetlania sceny jest dla mnie raczej bezwartościowa. Po pierwsze strasznie spłaszcza po drugie i tak z reguły nie doświetla wystarczająco.

Ale lampa uzywana do uzyskiwania ciekawych efektów - to juz troche inna sprawa. Bo tu juz jest spore pole do popisu. ALe do tego trzeba miec mozliwosc manipulowania ustawieniami lampy. Regulacja sily blysku jest ok.

A blysk na druga kurtyne - kiedy robie zdjecie tancerzą, chce dac dlugi czas i na koniec zamrozic ich lampa. Prosty efekt sylwetki z ciagnącym sie ZA nia a nie OD niech duchem. Efekt prosty a jakze efektywny.
Nie mam pomysłu jak zrobić to bez dłysku na zamkniecie :(

Z drugiej strony wiem ze tego efekty człowiek bedzie uzywał tylko czasem, ale tak naprawde daje bardzo duze mozliwosci eksperymentów z dynamicznymi zdjęciami.

Jesli ktos ma inne pomysły chętnie je wysłucham

Pozdrawiam

_________________
EOS300 (analog) 28-80


wtorek, 29 marca 2005, 13:49
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL