Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 10:34




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 EOS 300D + czas naświetlania 5 godzin 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post EOS 300D + czas naświetlania 5 godzin
Cześć,
czy istnieje możliwość ustawienia bardzo dlugich czasów naświetlania w 300D, no 5 godzin ?

Pozdr.
Kostek


środa, 6 kwietnia 2005, 09:16
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
teoretycznie mozna w nieskonczonosc ustawiajac szybkosc migawki na "bulb", przy 5h napewno bedziesz musial skorzystac z zasilacza badz gripa


środa, 6 kwietnia 2005, 15:16
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
a z ciekawości zapytam do czego jest potrzebny czas 5 godzin?? bo wydaje mi się że przy takim czasie naświetlania i ciemnościach to będzie widać tylko szumy

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 6 kwietnia 2005, 16:05
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
np do astofotografii
ale czy to ma racje bytu w cyfrowkach to nie wiem, nie zajmuje sie tym :)


środa, 6 kwietnia 2005, 17:06
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
5 godzin... czyżby do ruchu gwiazd? No bo do czego innego niby?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 6 kwietnia 2005, 18:14
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
jak ktoś ma dobry sprzęt to teleskop może "podążać" za obiektem :)

napewno można wydłużać czas właśnie przez wężyk z blokadą ale nie wiem jak bedzie wyglądało zdjecie z cyfrówki przy tak długich czasach naswietlania. jeśli chodziło ci o to żeby migawka sama zamknęła się po 5 godzinach samoczynne to trzeba by kombinować z jakimś układem cyfrowym podłączonym do wężyka spustowego

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 6 kwietnia 2005, 20:53
Zobacz profil

Dołączył: środa, 14 kwietnia 2004, 17:52
Posty: 160
Lokalizacja: z domu
Post 
widzialem zdjecie po 5 min i ruch gwiazd juz bylo widac, a co dopiero po 5 godzinach :shock:

_________________
Do 24.03.05--->s5000
Obecnie: s5500--->2500mAh--->xD256--->Gadżety
W poczekalni: kwiecień:raynox DCR-250--->czerwiec;lipiec:D70+Nikkor 17-70+Nikkor 70-300+Tamron 90


środa, 6 kwietnia 2005, 21:00
Zobacz profil

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post 
Vendeur napisał(a):
5 godzin... czyżby do ruchu gwiazd? No bo do czego innego niby?


Dokładnie, do ruchu gwiazd, mam taki mały plan, udać sie na tame zalewu Sulejowskiego na noc, może wyjdzie coś ciekawego :)


czwartek, 7 kwietnia 2005, 08:20
Zobacz profil

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post 
Tommy napisał(a):
teoretycznie mozna w nieskonczonosc ustawiajac szybkosc migawki na "bulb", przy 5h napewno bedziesz musial skorzystac z zasilacza badz gripa


Tommy, a jak to "bulb" ustawić ?


czwartek, 7 kwietnia 2005, 08:21
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
I jak tego Bulba nie poruszyć??

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 7 kwietnia 2005, 09:20
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
bonnum napisał(a):
I jak tego Bulba nie poruszyć??


No tu będzie problem... Masywny statyw i miejsce osłonięte od wiatru. Choć w sumie jeśli nie będzie mocno wiało to delikatne poruszenia czasami nie wpłyną chyba na naświetlenie matrycy.


kostek napisał(a):
Tommy, a jak to "bulb" ustawić ?


Nie masz instrukcji? Wypadałoby ją przeczytać. Zastanawia mnie też fakt, po co Ci taki aparat, skoro jak widać nie masz chyba większego pojęcia o fotografii (no chyba, że masz dużo gotówki ;) ). Tryb bulb to podstawa i powienieneś go znać.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 7 kwietnia 2005, 11:31
Zobacz profil

Dołączył: środa, 23 lutego 2005, 09:39
Posty: 25
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Post 
Vendeur napisał(a):
bonnum napisał(a):
I jak tego Bulba nie poruszyć??


No tu będzie problem... Masywny statyw i miejsce osłonięte od wiatru. Choć w sumie jeśli nie będzie mocno wiało to delikatne poruszenia czasami nie wpłyną chyba na naświetlenie matrycy.


kostek napisał(a):
Tommy, a jak to "bulb" ustawić ?


Nie masz instrukcji? Wypadałoby ją przeczytać. Zastanawia mnie też fakt, po co Ci taki aparat, skoro jak widać nie masz chyba większego pojęcia o fotografii (no chyba, że masz dużo gotówki ;) ). Tryb bulb to podstawa i powienieneś go znać.


Nie chodzi o gotówke. Jak już gdzieś napisałem, jestem uczulony na czytanie instrukcji...ot takie zboczenie...

Cytuj:
Zastanawia mnie też fakt, po co Ci taki aparat, skoro jak widać nie masz chyba większego pojęcia o fotografii


Pojęcie o fotografii ? Chciałeś powiedzieć pojecie o aparacie chyba ? O aparacie mam jeszcze średnie, o fotografii - nie narzekam, jeśli robie zdjęcie to najczęsciej z zamierzonym efektem. Pamiętaj że to człowiek robi zdjęcie, nie aparat - wiesz co mam na myśli :)


czwartek, 7 kwietnia 2005, 12:18
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
kostek napisał(a):
Chciałeś powiedzieć pojecie o aparacie chyba ?


Może inaczej. Dziwi mnie fakt niewiedzy jak ustawić czas naświetlania 5 h i gdzie włączyć tryb bulb u osoby, która posiada taki aparat. Powinieneś to robić z zamkniętymi oczami bez czytania instrukcji nawet ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 7 kwietnia 2005, 13:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Vendeur przemawia przez Ciebie zazdrośc.
A o poruszeniu pisałem nie z powodu wiatru tylko techniki "bulbania"
Nasiskasz spust i trzymasz!! Do skutku. (chyba że w nowych aparatach jest inaczej) no popatrz.. ja też nie znam takich podstaw jak bulp, bulp ;) to pewnie dla tego że dość często naświetlam z czasami dobrze poniżej 1sek ;)

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


czwartek, 7 kwietnia 2005, 13:26
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
Cytuj:
Tommy, a jak to "bulb" ustawić ?

ustawiasz w trybie M w opcjach szybkosci migawki


czwartek, 7 kwietnia 2005, 16:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL