Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 05:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Format 3:2 
Autor Wiadomość
Post Format 3:2
Czy wszystkie aparaty canon robią odrazu zdjęcia w formacie 3:2? Mój aparat to Canon PowerShot A75. Czy jest tam ta funkcja? Czy może trzeba ją jakoś ustawić? :>


piątek, 8 kwietnia 2005, 15:53
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
Nie wszystkie, a raczej nieliczne. Twój do nich nie należy i nie możesz robić zdjęć w formacie 3:2. Zostaje Ci kadrowania i skalowanie w PS.

_________________
Canon i Nikon


piątek, 8 kwietnia 2005, 22:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
maciekh napisał(a):
Nie wszystkie, a raczej nieliczne. Twój do nich nie należy i nie możesz robić zdjęć w formacie 3:2. Zostaje Ci kadrowania i skalowanie w PS.


Czyli nawet lepiej się składa. Masz przynajmniej możliwość (zawsze takowa istnieje) lepszego skadrowania w czasie postprodukcji. Szkoda tylko, że nie da się poszerzać. A przydałoby się niejednokrotnie.
Pozdrawiam.


sobota, 9 kwietnia 2005, 10:25
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 28 lutego 2005, 22:57
Posty: 9
Post 
Witam..to ja od razu mam pytanie..może i głupie, ale co tam..czy ktoś może mi w przystępny sposób wyjaśnić, co daje mi posiadanie własnie tego formatu 3:2?? Chciałabym wiedzieć, ot i tyle..lubię wiedzieć :oops:


sobota, 9 kwietnia 2005, 18:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Cytuj:
co daje mi posiadanie własnie tego formatu 3:2

Przypomnij mi w jakim formacie wywołujemy fotki ?

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


sobota, 9 kwietnia 2005, 18:53
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 28 lutego 2005, 22:57
Posty: 9
Post 
a musimy je wywoływać? :P


niedziela, 10 kwietnia 2005, 21:31
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
W ramach odpowiedzi zadanie:
Spróbuj oprawić w ramki plik np. 2272x1704 pixele :)

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


niedziela, 10 kwietnia 2005, 23:06
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 28 lutego 2005, 22:57
Posty: 9
Post 
W ramach zadania-odpowiedź: każde z nas ma swoje racje..nadal uparcie twierdzę, iż nie muszę wywoływać zdjęć, tym badziej zatem oprawiać je w ramki :) wszystko kataloguję w formie albumów na płytkach.. ale obiecuję - jeśli kiedyś przyjdzie mi oprawić w ramkę jakieś zdjęcie - opowiem o tym obszernie ;)) pozdr.


środa, 13 kwietnia 2005, 23:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
Hmmmm. format 2:3 jest bardziej przyjazny jeśli idzie o kompozycje i bardziej plastyczny. Choć nie zawsze. A zamiast 3:4, to lepiej w kwadrat kadrować. 3:4 to ani prostokąt, ani kwadrat, takie nie wiadomo co. 2:3 to tradycja. :lol:
Pozdrawiam.


piątek, 15 kwietnia 2005, 06:56
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 11 lutego 2005, 00:49
Posty: 144
Lokalizacja: łódzkie
Post 
Tradycja, to jest 6x9! Dziadek miał takie lustro, a mnie nie stać!! :lol:

_________________
350D/30D


piątek, 22 kwietnia 2005, 18:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
:lol: :lol: :lol: Tak jakby film 6x9 nie był w formacie 2:3 :lol: :lol: :lol:

Matematyka się kłania.


piątek, 22 kwietnia 2005, 23:08
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
:?: :?: :evil: :evil: :evil:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


piątek, 22 kwietnia 2005, 23:32
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 11 lutego 2005, 00:49
Posty: 144
Lokalizacja: łódzkie
Post 
Widzę, że kolec7 zna się na żartach! Chodziło mi o płytę światloczułą, nie film. :lol:

_________________
350D/30D


niedziela, 24 kwietnia 2005, 21:08
Zobacz profil
Post 
Tak naprawdę to jakość zdjęć można ocenić właśnie po zrobieniu odbitek na papierze.Rozdzielcość monitora jest taka ,że 2mp matryca to i tak aż za dużo. Nie mówiąc o odwzorowaniu barw , kontraście , przejsciach tonalnych ..................


niedziela, 24 kwietnia 2005, 21:27
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL