Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 01:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 CZARNO BIAŁE 
Autor Wiadomość
Post CZARNO BIAŁE
jak zrobic zdjecie czarno-bialy przy uzyciu CANONA A75 ?? :? :? :? :cry: :cry: :( :( :?: :?: :?:


środa, 20 kwietnia 2005, 18:11
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
A myślałem, że taki spec z Ciebie... A instrukcji nie masz? Polecam lekturę, a dopiero później takie śmieszne pytania.

PS. Mam alergięne leni, którym nie chce się nawet do menu aparatu zajrzeć, aby odpowiednią opcję odszukać. :evil:

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 20 kwietnia 2005, 18:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
seanarmenta from phototakers.com napisał(a):
you should never let your camera do the conversion to bw. you want to do it in a program such as photoshop. and you certainly don't want to simply convert to greyscale or do a desaturate. the reason being is lack of control over the tonalities.

there are dozens of ways to achieve the same result in photoshop, for different things, not only bw conversion. however, i like to choose the process which gives the greatest control.

create an adjustment layer over your image with channel mixer. that's layer>adjustment layer>channel mixer

when the channel mixer window pops up, check on the monochrome box along the bottom. this will convert your image to monochrome with the red value at 100%. now adjust the red, green, and blue sliders to achieve the tones you want. make sure that the percentages all equal out to 100. so you could have red at 30, green at 40, and blue at 30. but they all add up to 100. as you will see, you have great control over the tones, since using each slider individually will be like using a red filter or a blue filter on your lens when shooting bw film. see what happens when you place the green at 100, or just the blue at 100.


A potłumaczcie sobie sami :twisted: :twisted:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


środa, 20 kwietnia 2005, 20:34
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 24 marca 2005, 17:56
Posty: 67
Lokalizacja: Beskid Sšdecki
Post 
Hmm... Najpierw musisz mieć odpowiedni motyw do zfotografowania. Jeśli była by to np.martwa natura to należy zaopatrzyć się w farbki plakatowe najlepiej by były 2 najważniejsze słoiczki: biały i czarny. Potem przy użyciu pędzelka pokryć nimi (farbkami, nie słoiczkami :mrgreen: ) obiekty fotografowane, no i zapewnić tło w odpowiednim kolorze (zgadnij jakim :D ) no i jakieś czarne oświetlenie (jeśli tło było białe, jeśli nie to oświetlenie powinno być białe, np. jakaś tania świetlówka :D ) Gdy ten etap mamy za sobą ustawiamy aparat na AUTO i naciskamy spust uprzednio celując w nasze obiekty.
Albo przejdź się na koncert Lacrimosa 30kwi Kraków, Klub Studio, 80zł bilet, oni nie używają innych barw do image scenicznego to w sam raz Ci się uda bez malowania :)

A poważnie to chyba nawet jest w tym canonie taki program tematyczny to sobie poprostu znajdź.

_________________
Landscape Symphonies

Minolta Z10, SD 256 Kingston Elite Pro, 4x2300 + 4xSanyo 2500; UV,Skylight,Polar,Makro+2,Gitter 4x; Velbon DX-888 i... pudełko kartonowe od nowoœci :)


środa, 20 kwietnia 2005, 21:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
myslalem ze canon a75 ma opcje zdjec czarno-bialych. Jezeli nie ma to mozesz je zamienic w praktycznie kazdej przegladarce graficznej. Efekt bedzie taki sam gdyz cyfrowka nie robi zdjec czarno-bialych, tylko oprogramowanie w niej zawarte zamienia juz zrobione zdjecie.


środa, 20 kwietnia 2005, 23:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Cytuj:
you should never let your camera do the conversion to bw

:twisted: :twisted:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


czwartek, 21 kwietnia 2005, 00:26
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Grisza[Gen] napisał(a):
you should never let your camera do the conversion to bw

grisza ! ... a jak by to było po rosyjsku? albo w idisz ? :twisted: :twisted:

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


czwartek, 21 kwietnia 2005, 18:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
вы никогда не препятствуете вашей камере делаете преобразование к bw

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


czwartek, 21 kwietnia 2005, 21:26
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 grudnia 2004, 14:14
Posty: 17
Lokalizacja: cracovie
Post 
wiec tak, Pawelku, jesli nadal potrzebujesz odp to:

A75 ma funkcje B/W:

wystarczy otworzyc aparat, dac na inna opcje niz AUTO, bo auto nei ma black/white, mozesz wybrac np portret, nastepnie naciskasz FUNC. zjezdzasz na dol do takiej opcji "OFF" (4 z kolei) wybierasz "B/W" (na samym koncu listy) no i gotowe :)

proste, no nie? ;)

ale jak ci Grisza powiedzial masz tego nie robic

pozdr :)


czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:01
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
Cytuj:
ale jak ci Grisza powiedzial masz tego nie robic

Dlaczego tego nie robić też powiedział ;)

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


czwartek, 21 kwietnia 2005, 22:29
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
Ja tam rasistą nie jestem, ale zdjęcia 'black & white' trzymam w dwóch oddzielnych albumach ;-)

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


piątek, 22 kwietnia 2005, 11:18
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 11 grudnia 2004, 14:14
Posty: 17
Lokalizacja: cracovie
Post 
tak jest Grisza, wszystko powiedzial :)

ale! to tak strasznie zabrzmialo "you should never let your camera do the conversion to bw" jakby to mialo harm ur camera;

ale ten gosciu odnosil sie do specjalistow, i jak ktos nie musi miec wszystkiego idealnie (tzn tonacji, saturacji, czy jak to sie zwie ;) to moze sobie dawac funkcje od razu w aparacie i miec spokoj, to tak w skrocie wiec zmieniamy na:

"YOU CAN ALWAYS LET UR CAMERA DO THE CONVERSION TO BW" (it saves ur time &doesn't affect ur aesthetic pleausure -wersja dla amatorow ;)

pozdr


piątek, 22 kwietnia 2005, 13:18
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
imen - to się tyczy tak samo amatorów jak i nie ( choć ci inni już to wiedza ;D ) - sam pomysł na bardzo solidne podstawy, bo poza pełną kontrolą, nie martwisz się ze fotka mogłaby lepiej wyglądać w colorze (duzo trudniej zrobić z bw kolorowe ;) ), a zysku na miejscu na karcie raczej nie ma.

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


piątek, 22 kwietnia 2005, 15:32
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
fakt. ale czasem nie ma się na tyle wyobraźnie żeby wiedzieć jak fota będzie w B&W wyglądać. a tak robisz i na miejscu patrzysz czy się podoba.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 22 kwietnia 2005, 16:07
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
bonnum napisał(a):
fakt. ale czasem nie ma się na tyle wyobraźnie żeby wiedzieć jak fota będzie w B&W wyglądać. a tak robisz i na miejscu patrzysz czy się podoba.


Dla mnie kiepskie tłumaczenie. Co za różnica? W domu i tak można zmienić, a zawsze lepiej mieć w kolorze i BW, a nie tylko BW.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 22 kwietnia 2005, 18:13
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL