Teraz jest piątek, 20 kwietnia 2018, 10:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 Dlaczego zielen nie jest zielona? 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 8 sierpnia 2004, 11:01
Posty: 40
Lokalizacja: Polska
Post Dlaczego zielen nie jest zielona?
Witam
Zrobilem ponad 90 zdjec i na ok 6 z nich zielen wyglada tak jak na podanym linku widac..... nie jest zielona. Czy spowodowane jest to nieprawidlowym wykorzystaniem padajacego swiatla slonecznego (z tego co pamietam to slonce mialem za plecami :P)
A co do czulosci filmu to w sloneczne lub lekko zachmurzone dni wystarczy ISO 50 lub 100?

http://img259.echo.cx/img259/9584/obraz40167ja.jpg
http://img74.echo.cx/img74/6427/obraz40146ky.jpg


środa, 4 maja 2005, 18:04
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
jesli ilosc swiatla na to pozwala to iso jak najmniejsze

a z ta zielenia to sadze, ze swiatlo bylo mierzone pomiarem matrycowym i aby nie przeswietlic nieba aparat dobral takie parametry ze dol jest zbyt ciemny


środa, 4 maja 2005, 18:36
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 8 sierpnia 2004, 11:01
Posty: 40
Lokalizacja: Polska
Post 
wielosegmentowy pomiar swiatla. Musze jeszcze duzo poczytac i zaczac eksperymentowac na manualu, auto nie zawsze dobierze wszystko tak jakbym chcial :twisted:
dzieki za odpowiedz


środa, 4 maja 2005, 19:58
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 11 lutego 2005, 00:49
Posty: 144
Lokalizacja: łódzkie
Post 
Na ustawieniach AUTO i PROGRAM aparat nastawia ekspozycję w całym kadrze (pomiar wielosegmentowy). Dla scen bardzo kontrastowych, gdy tlo jest bardzo jasne lub bardzo ciemne trzeba ustawić pomiar skupiony (okrąg w prostokącie bez punktu w środku). Celuj podczas ustawiania środkiem na tę nieszczęsną zieleń, bo pomiar światła jest robiony tylko w centrum kadru. Można też poeksperymentować z pomiarem centralnie ważonym ( sam prostokąt), bo jest to jakby polączenie dwóch poprzednich metod. No i trening czyni mistrza :wink:

_________________
350D/30D


środa, 4 maja 2005, 20:18
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
jesli sie nie myle to pomiar skupiony jest namiastka pomiaru spotowego tylko obejmuje wieksza czesc kadru i nie ma w nim mowy o braku punktu w srodku


środa, 4 maja 2005, 20:35
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 11 lutego 2005, 00:49
Posty: 144
Lokalizacja: łódzkie
Post 
Tommy napisał(a):
pomiar skupiony jest namiastka pomiaru spotowego

:shock:
Co kraj, to obyczajówka... Ja mówię o np. canonie, tam są tak oznaczane rodzaje pomiaru światła. Czy województwo warszawskie jest namiastką Warszawy, tylko obejmuje większą część kraju?

_________________
350D/30D


środa, 4 maja 2005, 22:32
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 8 sierpnia 2004, 11:01
Posty: 40
Lokalizacja: Polska
Post 
Doleslaw napisał(a):
Na ustawieniach AUTO i PROGRAM aparat nastawia ekspozycję w całym kadrze (pomiar wielosegmentowy). Dla scen bardzo kontrastowych, gdy tlo jest bardzo jasne lub bardzo ciemne trzeba ustawić pomiar skupiony (okrąg w prostokącie bez punktu w środku). Celuj podczas ustawiania środkiem na tę nieszczęsną zieleń, bo pomiar światła jest robiony tylko w centrum kadru. Można też poeksperymentować z pomiarem centralnie ważonym ( sam prostokąt), bo jest to jakby polączenie dwóch poprzednich metod. No i trening czyni mistrza :wink:


Masz nastepujace pomiary swiatla:
1.Pomiar wielosegmentowy ( kwadracik z przerwanym kolem i z kropka w srodku)
2.P. centralnie wazony usredniony ( sam kwadracik)
3.P. punktowy (z kropka w srodku)
i tu masz punktowy w centrum
oraz punktowy w ramce AF


Wiec o ktory Tobie chodzi o punktowy ?


czwartek, 5 maja 2005, 13:22
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
doleslaw: jest namiastka dlatego ze pomiar skupiony to nie spotowy a ten wystepuje raczej dopiero w drozszych modelach lustrzanek


czwartek, 5 maja 2005, 15:25
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 11 lutego 2005, 00:49
Posty: 144
Lokalizacja: łódzkie
Post 
Przepraszam, a o jakim aparacie tak naprawdę rozmawiamy? W 350D i EOSach analogowych pomiar skupiony zaznaczony jest prostokątem z przerwanym kołem BEZ kropki w środku. Nie pisałem słowa o spotowym, ale to nie zmienia sensu mojej wypowiedzi. Myślę, że za dużo postów, jak na jedną kropkę... :evil:

_________________
350D/30D


czwartek, 5 maja 2005, 19:53
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
moze i tak :)


czwartek, 5 maja 2005, 20:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
Na zdjęciach, które sa pod linkami, masz prawidłowo naświetlone światła (są szczegóły) i przez to straciłeś szczegóły w cieniach. Co za tym idzie również kolor. Za duża rozpiętość tonalna kadru spowodowała utratę koloru zielonego, który miał mniejszą luminacje w stosunku do świateł w pozostałych częściach kadru.
Pozdrawiam. :)


piątek, 6 maja 2005, 07:08
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 8 sierpnia 2004, 11:01
Posty: 40
Lokalizacja: Polska
Post 
Kolec7:
Jak myslisz inne ustawienie pod katem slonca lub zmiana pomiaru swiatla mogla by dac lepsze rezultaty?


piątek, 6 maja 2005, 11:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
Inny pomiar światła (sposób pomiaru), niewiele tu zmieni. Albo wypalisz światła i będziesz miał szczegóły w cieniach, albo na odwrót szczegóły zarejestrujesz w światłach a cienie pójdą sobie....Rozpiętości tonalnej nie zmienisz w plenerze ( co innego w studiu-ale to inna bajka). Można do tego podejść dwojako. Troche zmienić pozycje swoją w stosunku do słońca, a jesli to nie pomoże, to statyw i dwa strzały o różnych ekspo i sklejanie w PSie. W tych przypadkach też niewiele można powalczyć z szarymi połówkami, bo tych połaci śniegu nie przyciemnisz i tak, natomiast warto kombinować z halfem w przypadku krajobrazu, do ściemniania nieba.
Pozdrawiam. :)


piątek, 6 maja 2005, 22:52
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL