Teraz jest czwartek, 20 września 2018, 14:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 RATUNKU problem z canonem a60 kreski na zdjeciach 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 23 maja 2005, 15:24
Posty: 4
Post RATUNKU problem z canonem a60 kreski na zdjeciach
Witam. OD pewnego czasu mam problem z aparatem model canona a60. otoz na obiektywie widoczne sa i to w duzej ilosci kreski tak jakby fale przechodzily przez niego i w moemmencie robienia zdjecia raz sie ponawiaja a czasem nie. jednak gdy juz sa na zdjeciu to bardzo zle to wyglada a dzieje sie bez roznicy czy to zoomem robione czy normalnie. co ma na to wplyw? po dzieje sie tak tzn na ekranie widoczne sa kreski i na dworze i w domu a nasila sie w momencie podsuniecia go pod komputer. w czym lezy problem czy juz sie cos popsulo?


poniedziałek, 23 maja 2005, 15:30
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Te kreski raczej nie są na obiektywie, lecz na matrycy... Zadzwoń najlepiej do seriwsu i się spytaj.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 23 maja 2005, 16:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
Matryca zaczyna się kochać...

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


poniedziałek, 23 maja 2005, 16:26
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 23 maja 2005, 15:24
Posty: 4
Post 
Witam. oto link do tych zdjec

http://justallegro.w.interia.pl/1vir1.jpg
http://justallegro.w.interia.pl/2vir2.jpg

przewaznie dzieje sie tak przy zoomie czy da sie jakos temu zapobiec? narpawiaja matryce za grosze?


poniedziałek, 23 maja 2005, 17:00
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
sam84 napisał(a):
narpawiaja matryce za grosze?


Taa... A czy dają samochody za darmo? Jeśli to wina matrycy, to używaj go tak dalej, albo na złom ;) Bo pewnie gwarancji nie masz.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 23 maja 2005, 18:38
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 23 maja 2005, 15:24
Posty: 4
Post 
a co ze zdjec wynika w takim razie? bo to napewno nie moja wina jako fotografa bo takie tez domysly byly


poniedziałek, 23 maja 2005, 18:58
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 11 października 2004, 12:23
Posty: 17
Lokalizacja: Kielce
Post 
Wydaje mi się że problem jest z odczytywaniem, a ściślej mówiąc transportem do rejestru wyjściowego, zgromadzonego ładunku. To wygląda tak jakby po drodze elektrony się przelewały między studniami potencjałowymi - wskazują na to te kreski. Napewno nie jest to twoja wina. Nie wydaje mi się żeby była to wina elektroniki - bo jeszcze można próbować naprawić. Coś mi się wydaje że matryca niestety... Nie słyszałem żeby ktoś to naprawiał....

PS. czy to samo dzieje się jak robisz zdjęcia w ciemnym pomieszczeniu i bez lampy? Chodzi o to zeby nie było jasnych obiektów na zdjęciu. Spróbuj to zrobić i pokaż efekt.
PS2. Czy 1 zdjęcie było robione aparatem w pionie a 2 w poziomie?

_________________
Canon a70 + 256 CF Kingston + 8 x AA 2400 Forever + 2 statywy+ Pokrowiec za paskiem na ramię, choć go do paska czasami przypinam ;)


wtorek, 24 maja 2005, 02:14
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 23 maja 2005, 15:24
Posty: 4
Post 
Jesli chodzi o miejsca w ktorych robione sa zdjecia to na dworze albo przy dobrym naswietleniu nie ma zadnych kresek, dzieje sie to dopiero w pokojach. bez roznicy jest czy robie fotki z lampa czy nie czasem one wychodza a czasem nie, czesto jest tak ze migaja one w strasznie wielkiej ilosci na ekranie a przy zoomie to juz okropnosc, dzisiaj np robiac te zdj a robione byly zoomem 4,7 i 7,5 prawie nie moglem zobaczyc co robie za zdjecie bo taka byla sniezyca. problem najwiekszy w tym ze te kreski zaczely wyskakiwac dopiero od jakiegos czasu bo wczesniej mi sie to w ogole nie zdarzalo. czy w serwisie to naprawiaja albo cos z tym zrobia? bo zdaje mi sie ze mam wieczysta gwarancje i tylko musze jej poszukac.


wtorek, 24 maja 2005, 03:25
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL