Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 05:16




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 A 510 i ciemny właściciel:D 
Autor Wiadomość
Post A 510 i ciemny właściciel:D
Na początek dzień dobry! Mam problem! Jestemm kompletnie nie wiedzący w sprawach aparatu! Z aparatem radze sobie dobrze:D
Ale teraz mam problem! Chcialbym sobie moje zdjecia gdzies "wywolac" ale nie wiem gdzie i jak:( Wiem ze cena zdjecia zalezy od wielkosci zdjecia! I mam pytanie jak mogge sprawdzic wielkosc mojego zdjecia??
Moze macie jakiś stronki dla ŻÓŁTO DZIOBÓW?? :)
bardzo bym byl wdzięczny jeżeli ktoś by mi pomógł! Z gówy dziękuje


piątek, 15 lipca 2005, 09:41
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
To przecież samameu się ustala wielkość odbitek. Tak samo jak ze zwykłych klisz. Mówisz jakie chcesz i takie zrobią.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 15 lipca 2005, 11:27
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
Fotki wywolasz praktycznie u kazdego fotografa, no i oczywiscie w calej masie fotolabow. Innym sposobem jest wyslanie fotek do wirtualnego fotolabu - fotki dostaniesz poczta. Moim ulubionym wirtualnym labem jest http://www.superfoto.pl

Wielkosc odbitki zalezy w glownej mierze od rozdzielczosci zdjecia.
W Twoim przypadku Canon A510, czyli 3mpix. Moje osobiste zdanie jest takie, ze z 3mpix spokojnie "wywolasz" odbitke w formacie A4 (20x30cm), wiekszosc sie pewnie ze mna nie zgodzi, ale ja mam sporo takich zdjec robionych jeszcze malpka (3mpix oli) i jestem naprawde zadowolony.
Z drugiej strony po co Ci takie duze odbitki?! ;)

Odnosnie ceny za odbitki... prosze ponizej cennik z wyzej wspomnianego juz labu (superfoto.pl)

9x13cm (89x127mm) 0,55 zł
10x13cm (95x127 mm) 0,55 zł
10x15cm (102x152mm) 0,49 * zł
13x18cm (127x179mm) 1,59 zł
15x21cm (152x210mm) 2,39 zł 1,59zł!
20x30cm (203x305mm) 4,99 zł
30x45cm (305x457mm) 17,99 zł

Sa to oczywiscie ceny orientacyjne, w roznych labach moga sie czasami nawet sporo roznic.

Tak wogole, to polecam na przyszlosc google :twisted:

pozdr


piątek, 15 lipca 2005, 11:38
Zobacz profil
Post 
A gdy pojde do fotografa wywolac zdjecia, to mam je miec na karcie, czy moge na płycie?? Jako ze mam wolne lacze to wysylanie zdjec jest troche wolne:( I czy dlugo czeka sie na zdjecia u fotografa.pewnie tyle samo co z Kliszą.?


piątek, 15 lipca 2005, 12:25
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
Najlepiej na plyte nagrac to co chcesz wywolac.
Ahaaa i dobrze by bylo jakbys te zdjecia wczesnije wykadrowal, gdyz format zdjecia prosto z aparatu to 4:3 a odbitki 3:2, mozesz tego nie robic tylko pozniej obys sie nie zdziwil ze kogos glowy na zdjeciu nie bedzie :mrgreen:


piątek, 15 lipca 2005, 12:27
Zobacz profil
Post 
Wykadrował powiadasz.... :D To glupie pytanie ale "a co to znaczy" ?? :?: I czym to zrobic??
Mowilem ze jestem troche glab i nie wiem bardzo!! A tobie dziekuje za objasnienie paru zeczy!


piątek, 15 lipca 2005, 12:47
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 29 stycznia 2005, 21:25
Posty: 48
Post 
Wykadrować - przyciąć na odpowiadający Ci rozmiar (w tym wypadku proporcje boków mają wynosić 3:2). Do tego celu polecam prosty programik JPEGCrops - mały i prosty w obsłudze. Linka nie podam ponieważ nie pamiętam ... polecam Google.

_________________
Olympus E-510 + 14-42, 40-150; idiotencamera Nikon L15.


piątek, 15 lipca 2005, 12:58
Zobacz profil
Post 
Już znalazłem!! Dzięki!! A gdy otworze zdjęcie w tym programiku, to jest ta ramka, to mam zawsze "przyciąć" według niej?? Moge tkze przesunąć ja jakchce?


piątek, 15 lipca 2005, 13:12
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
Tak mozesz ja przesuwac... interesujacy Cie obszar zdjecia ma znalezc sie w tej ramce ;)

ps.
Takze polecam ten programik ;)


piątek, 15 lipca 2005, 13:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 29 stycznia 2005, 21:25
Posty: 48
Post 
Tylko wybierz sobie odpowiedni rozmiar - na jaki ma przyciąć. W preferencjach możesz sobie także dodać inne rozmiary ... ale do wywołania powinny Ci wystarczyć te co są. Miłego przycinania i udanych odbitek :D

_________________
Olympus E-510 + 14-42, 40-150; idiotencamera Nikon L15.


piątek, 15 lipca 2005, 13:28
Zobacz profil
Post 
Dzięki!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

p.s jeszcze napewno się zglosze po pomoc :D!!! :mrgreen:


piątek, 15 lipca 2005, 14:32
Post 
Nie moge juz dluzej wytrzymac, po prostu musze sie podzielic z Wami pewnym spostrzezeniem. Przegladalem sobie dzisiaj forum cyberfoto.pl i natrafilem na calkiem swiezy temat z pytaniem "Co to jest GO?" Pytanie zadala osoba ktora dopiero zaczynala swoja przygode z fotografia. Niestety najlagodniejszym komentarzem bylo "skorzystaj z opcji szukaj lub google..." Pisala tak wiekszosc, niezaleznie od ilosci postow i stazu na forum, smutne :( .
Tutaj sytuacja wyglada calkowicie inaczej, nikt sie nie wywyzsza, kazdy stara sie pomoc.
Uff, no to mi ulzylo... :)
Nic nie wiem, sorki za OT.
Vendeur, skasuj jesli trzeba. :)


piątek, 15 lipca 2005, 15:38
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Argath napisał(a):
Vendeur, skasuj jesli trzeba.


No bez przesady. Nie ma powodu do kasowania ;).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 15 lipca 2005, 15:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
Argath - dlatego lubie to forum.. do cyberfoto nie moge sie jakos przekonac, choc czytam je regularnie. :)


piątek, 15 lipca 2005, 16:03
Zobacz profil
Post 
Tak jest naj łatwiej kogos spławić , i niby wielce pomuc!! google to jest to!!
Argath >masz racje Tutaj jest inaczej!! Ja mam takie wrażenie chociarz!! Dostalem pomocna dlon :D dzieki serdeczne jeszcze raz!


piątek, 15 lipca 2005, 22:17
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL