Teraz jest czwartek, 19 kwietnia 2018, 21:21




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 osprzet do Canona a510 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 13:14
Posty: 3
Post osprzet do Canona a510
Witam
Mam zamiar kupic aparacik Canonka a510 i czytajac posty na tym forum uznalem ze to najlepszy aparacin na niewielkie pieniadze oraz przeznaczony dla amatorow :) To bedzie moj pierwszy aparacik i juz raczej nie zmienie zdania z tym ze zastanawiam sie jaka kupic do niego pamiec flash...

Z tego co wstepnie zauwazylem to ten aparacik obsluguje 2 rodzaje pamieci :) pierwszy z nich to: Secure Digital a drugi to: MultiMedia Card i na pierwszy rzut oka MC sa niby wolniejsze od SD i troszke drozsze... Dodam ze inetresuje mnie tylko firmowa pamiec taka jak Kingston High-Speed SD/256-S lub IMRO Ultra x150 :). Z tego co zauwazylem producent kart IMRO podaje nadzyczajne predkosci przesylu danych... Wiec czy to prawda i czy warto wziasc czy lepiej kupic Kingstona... Dlaczeo chcem szybkie pamieci? bo podobno na wolniejszych pamiatkach zapisywanie zdjec jest duzo dluzsze (tak wyczytalem na forum) :) zamierzam kupic jedna kosc 256MB.... cena kingstona to 90zł a IMRO 100zł (wiec prawie nie ma roznicy, a podaja ze IMRO ma maks. szybkość zapisu az 10MB/s a kingston 7MB/s a to duzo tylko czy aparat bedzie wykorzystywal ta roznice... Prosze o wypowiedzenie sie osob ktore cos wiedza na ten temat...

256MB pamieci to chyba nie wiele, ale chwilowo nie stac mnie na wiecej i chcialbym sie dowiedziec ile (tak na oko) wejdzie mi zdjec na ta pamiec jesli bede pstrykal w max jakosci czyli 2048 x 1536 pikseli a ile wejdzie jesli bede pstrykal w 1600 x 1200 pikseli oraz jesli bede chcial isc z tymi zdjeciami do fotografa i chcial je wywolac lub wydrukowac w normalnym (standardowym wymiarze chyba 10x13 czy iles tam) to jaka jakascia pstrykac zdjecia ta max czy ta nizsza 1600 itd... Prosze o wypowiedz poniewaz w ogole sie nie znam i nie mialem do czynienia z prawdziwymi cyfrowkami a bardzo chcialbym sie dowiedziec przed zakupem....

oraz jeszcze jedna wazna dla mnie rzecz, ile bede mogl zrobic zdjec w max jakosci z lampa blyskowa na akumulatorkach 2100-2400MAh.... Pozdrawiam

PS. przed chwilka znalazlem taka aukcje na allegro: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59720322 - i zastanawiam sie czy nie skombinowac tych 20zł i kupic moze wlasnie ta karte poniewaz jest to kingston do tego High-speed i ma niby te same osiagi co SD bo ta to MMC i do tego az 512MB - prosze doradzcie :)


wtorek, 9 sierpnia 2005, 17:25
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Wyprawka :
1.Pokrowiec
2.Akumulatorki - 2 komplety czyli 4 sztuki akumulatorków >2500mAh (ja mam Camelion, ale ponoć SANYO zachwalają)
3. Ładowarka impulsowa (jakaś szybka - żeby w 1-2 H naładowała 4sztuki) + końcówka do zapalniczki w samochodzie (przydaje się w wyjazdach)
4.karta pamięci SD conajmniej 256MB-512MB Kingstone, ScanDisk, Toshiba
5. Do tego możesz sobie kupić czytnik kart pamięci do PC (wygodniej się zgrywa foty na kompa)
6.Statyw a najlepiej dwa - jeden stołowy (taki mały poręczny) a drugi conajmniej 150-170 cm
7.Zassij i zainstaluj sobie Photoshoa i ucz się nim posługiwać !!!

I to natyle. Pozdro

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


wtorek, 9 sierpnia 2005, 17:59
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 7 listopada 2004, 13:14
Posty: 3
Post 
1. ooo zapomnialem ze jeszcze trza mi jakis pokrowiec...
2. wlasnie znalazlem za 70zł 4x 2700mAh z ladowaka impulsowa z jakimis tam zabezpieczeniami i dodakami i walsnie tez z wejsciem do zaplaniczki w samochodze (na wyjazdy :P) z tym ze akum. laduje w 3h :)
3. no a co myslisz o ten MMC Kingstona High-Speed za 113zł i az 512MB -czy wiesz cos na temat wykorzystywania tego Speed w aparatach ???warto brac jak najszybsze pamieci????
5. nom czytnik tez mam w planach- tez znalazlem jakis tam na allegro za 40zł co czyta ponad 30 rodzajow pamieci :) przyda sie na przyszlosc :)
6. oo jej na statyw poki co mnie nie stac i chyba nawet nie ebdzie potrzebny, w sumie to nawet nie wiem do czego moglby mi sie przydac :)
7. no Photoshopa mam i minimum podstaw znam ale nie wiem czy przyda mi sie to bo nie bede tam nic takiego kombinowal z fotkami -moze raz na rok cos zrobie...

PS. bardzo prosze jeszcze o odpowiedzi na wczesniejsze ytanka, bo bardzo mi zalezy :P


wtorek, 9 sierpnia 2005, 18:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 25 maja 2005, 15:47
Posty: 32
Post 
Tak się składa, że jestem użytkownikiem Canona A510 i parę miesięcy temu miałem podobne dylematy, tak więc może Ci nieco pomogę :) Przede wszystkim podstawowy zestaw, w który powinieneś wyposażyć od razu swój aparat, to - pamięć, akumulatory i ładowarka oraz futerał.
1. Co do pamięci - nie polecam kart MMC, są wolniejsze od SD, choć miminimalnie tańsze. Ja posiadam co prawda Kingston SD 256 MB High Speed, ale tego, że jest to akurat "HS" w przypadku Canona A510 nie odczujesz. Lepiej nie przepłacać i kupić standardową SD. Jeśli nie Kingston, to uznaną firmą jest również SanDisk. Ja wybierałbym coś z tych firm.
2. Co do akumulatorów - polecam Energizer albo Sanyo. Sam mam 4x Energizer 2500 mAh i jestem bardzo zadowolony. Jeden komplet (tj. 2 aku.) wystarcza na zrobienie ok. 300 zdjęć, z czego może 10% to fotki z lampą. Z ładowarek polecam firmę Emos MW - nie jest to jakiś demon prędkości, ale bardzo solidny, bezpieczny sprzęt. Patrz np. tutaj:
http://allegro.pl/show_item.php?item=59318939
http://allegro.pl/show_item.php?item=59116103
3. Futerał - polecam coś takiego:
http://allegro.pl/show_item.php?item=59231358
Ewentualnie, gdy możesz dołożyć parę groszy, to ten będzie świetnym wyborem - oryginalny do Canonów z serii A:
http://allegro.pl/show_item.php?item=59197327
To tak po krótce ze spraw podstawowych ;) Jeśli chodzi o pozostałe Twoje pytania:
- na karcie 256 MB zmieści się 148 zdjęć w najwyższej rozdzielczości (2048x1056) i najniższej kompresji. Dla rozdzielczości 1600x1200 będzie to 237. Nie polecam jednak robienia fotek w niższych rozdzielczościach, no chyba że z góry zakładasz, że nie będziesz na pewno robił z nich odbitek. Zresztą, później możesz już w komputerze odpowiednio fotki pozmniejszać gdy zajdzie potrzeba, a z powiększaniem nie będzie już tak prosto, bo zdjęcia stracą na jakości. Jeśli chodzi o odbitki, to takim rozsądnym maksimum, kiedy jeszcze nie zauważa się utraty jakości będzie dla A510 format 15x20 cm. Zdjęcia w standardowym 10x15 (3:2) wychodzą rewelacyjnie.
- kwestia czytnika kart to już moim zdaniem sprawa drugorzędna. Ja bym nie kupował, bo i po co? To nie prawda, że za pomocą czytnika łatwiej zgrywać zdjęcia - przecież czytnik też musisz podłączyć do komputera, a więc wychodzi na to samo. Jedynym sensownym dla mnie uzasadnieniem używania czytnika jest fakt, że zgrywając w ten sposób fotki oszczędzasz akumulatory w aparacie. Ale to nie jest aż tak istotne.
- jeśli chodzi o statyw, to z perspektywy paru miesięcy używania apartu muszę napisać, że jest to rzecz niezbędna. Wieczorem, przy sztucznym oświetleniu, czy przy kiepskiej pogodzie nie uda się zrobić "z ręki" nieporuszonego zdjęcia. Statyw przydaje się również gdy trzeba użyć dłuższych czasów naświetlania, np. fotografując po zmroku w plenerze. Przydaje się też, gdy chcemy np. sfotografować samego siebie :) Tak jak pisał Wywar, warto zaopatrzyć się w jeden duży statyw, co najmniej 145 cm oraz jakiś mini-statyw stołowy. Taki mały przyda się do robienia zdjęć makro. Nie polecam jednak kupowania chińskiego badziewia, za 50-70 zł, bo to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Warto dołożyć drugie tyle i kupić np. ten statyw: http://allegro.pl/show_item.php?item=60080110 Sam posiadam i jestem zadowolony.
- i ostatnia sprawa - Photoshopa czy Gimp-a warto się poduczyć :) Zapewniam, że będziesz korzystał z programów do obróbki zdjęć częściej niż raz w roku. Tu nawet nie chodzi o jakąś szczególną przeróbkę, ale przeważnie jest tak, że trzeba zdjęcie doświetlić, wyostrzyć, usunąć aberracje czy przepalenia, czy podbić kolory. I tutaj bez PS-a się nie obejdzie. To tyle na razie, jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to postaram się pomóc :)

_________________
---PENTAX K100D + kit 18-55 + Tamron 70-300 Di LD + drobne klamoty---
Moja galeria: http://www.briho.webd.pl/galeria


Ostatnio edytowano środa, 10 sierpnia 2005, 13:24 przez briho, łącznie edytowano 1 raz

wtorek, 9 sierpnia 2005, 19:22
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
szpakos napisał(a):
no a co myslisz o ten MMC Kingstona High-Speed za 113zł i az 512MB -czy wiesz cos na temat wykorzystywania tego Speed w aparatach ???warto brac jak najszybsze pamieci????

MMC ci się przyda jak masz oprócz aparatu komórke z gniazdem do kart mmc. Z tym speedem to odczuwalnej różnicy w aparacie raczej nie poczujesz - wątpie by a510 to wykozystywał. Może przy zgrywaniu np czytnikiem do pc bedzie szybciej, ale też niezawiele.
szpakos napisał(a):
no Photoshopa mam i minimum podstaw znam ale nie wiem czy przyda mi sie to bo nie bede tam nic takiego kombinowal z fotkami -moze raz na rok cos zrobie...

nie musisz zaraz robić fotomontarzy czy prac na warstwach - wystarczy że bedziesz chciał gdzieś swoją fotke pokazać w galerii to trzeba ją zeskalować,skadrować skompresować, podostrzyć (a w a510 wskazane jest "sharpen"), dodać kontrastu czy podciągnąć kolorków - a PS jest do tego stworzony. Pozdro

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


środa, 10 sierpnia 2005, 07:01
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL