Teraz jest środa, 19 września 2018, 04:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 
 Początki z 350d... 
Autor Wiadomość
Post Początki z 350d...
Panie i Panowie, :)

Jakie są wasze wrażenia z użytkowania 350d ?
Ja jestem absolutnie oczarowany tą zabawką ale... jest jeden problem który może pomożecie mi wyeliminowac...

Ten aparat przepala zdjęcia w trybach auto... Wiem wiem który szanujący sie bywalec tego forum fotografuje w auto ale czasem sytuacja jest nagla, chcialo by się pstryknąć coś bez zastanowienia na szybko i... zieleń jest blada a niebo ledwie musnięte błękitem... Czy ktoś ma na to jakąś radę ?


Ostatnio edytowano piątek, 12 sierpnia 2005, 19:55 przez Gość, łącznie edytowano 6 razy

piątek, 12 sierpnia 2005, 11:33
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
ravic76 napisał(a):
Aha... i jak się wkleja na forum zdjęcia ???


Poczytaj w dziale Pokazoofka.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 12 sierpnia 2005, 13:18
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
problem stary jak swiat i dotkliwy bardziej w cyfrowkach niz w analogach
matryca ma czesto zbyt mala rozpietosc tonalna i "nie miesci" calego zakresu, wiec albo:
- decydujesz sie co chcesz miec wierniej oddane i stosujesz tam pomiar skupiony "*"
- robisz ze statywu dwie fotki o roznej ekspozycji i w programie graficznym to montujesz
- stosujesz filtr polowkowy szary

problem nie dotyczy tylko trybu auto


piątek, 12 sierpnia 2005, 13:22
Zobacz profil
Post 
hmmm no może i nie dotyczy tylko trybu auto ale w manualu to bez problemu zmienię czasik czy pokombinuję z nasyceniem barwy i już mam kolory realne... i nie mogę się przyczepić.

Co zabawne tego psikusa aparat robi głównie przy mocnym oświetleniu i tylko gdy robi sie widoki. Przy portretach czy zdjęciach w oswietleniu naturalnym ale nie mocno słonecznym kolory są poprawne.

Jest to trochę irytujące bo kiedy miałem zabawkę w postaci Minolty 505si (analoga) nigdy mi się takie głupoty nie działy


piątek, 12 sierpnia 2005, 13:53
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
505si to nie zabawka ;).

A odnośnie tych zdjęć. Ciekawe czy inni użytkownicy mają podobny problem. Możesz użyć także filtra polaryzacyjnego lub właśnie szarego.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 12 sierpnia 2005, 14:05
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
mozesz robic na P i uzywac korekty ekspozycji


piątek, 12 sierpnia 2005, 14:41
Zobacz profil
Post 
to jeszcze panowie pytanie jak spowodować aby po zamieszczeniu linków do ftp na republice zdjęcia chcialy sie wyświetlać... bo chwilowo ftp pyta mnie o haslo i autoryzację... ja haslo znam ale kolegom sie moje zdjęcia nie wyświetlą... :(


piątek, 12 sierpnia 2005, 15:47
Post 
wrzucaj zdjęcia na bezpłatny serwis http://imageshack.us/ i juz nie bedzie żadnych problemów .....


piątek, 12 sierpnia 2005, 18:22
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 8 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL