Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 03:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 A510 i karta Kingston Elite - czy to udane małżeństwo? 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 25 sierpnia 2005, 11:45
Posty: 1
Post A510 i karta Kingston Elite - czy to udane małżeństwo?
Witam!

Mam dwa pytanka związane z Canonem A510 - mam nadzieję, że ktoś z Was będzie mnie w stanie nieco oświecić.

Pytanko 1 (szczegółowe) - Myślę o wetknięciu w Canona A510 karty Kingston Elite Pro 256 (50x). A to dlatego, że sobie wykombinowałem, że zdjęcia będą się szybciej zapisywały, a ja lubię szybciej (jako osobnik przyzwyczajony do tradycyjnych aparatów, gdzie czas zapisu = czas ekspozycji). Tylko, że mam pewną wątpliwość - o ile producent kart podaje szybkość zapisu na tę kartę (7,7MB/s), to nie wiem jak szybki jest transfer danych po stronie aparatu (może być np. 2MB/s i wtedy całe kupowanie szybszej karty i tak nie ma sensu). Innymi słowy - czy kupienie szybkiej karty rzeczywiście w jakiś widoczny sposób przyspiesza działanie tego aparatu?

Pytanko 2 (ogólniejsze) - Ten mój Canom A510 jest na razie wirtualny - tzn. zamierzam go dopiero zakupić. Ale pomyślałem sobie, że jako praktycy może mnie utwierdzicie/odwiedziecie od tego zamiaru. Obecnie używam analogowego Canona EOS 300V. Jednak zauważyłem, że pregapiam mnóstwo różnych fajnych momentów bo noszenie tego koromesła przy sobie jest pierońsko niewygodne (a do tego jak tym celuję, to się ludzie peszą:-) Stąd pomysł, żeby cyfraka mieć ciągle wetkniętego gdzieś tam w kieszeń w razie napotkania przypadkiem czegoś fajnego do sfotografowania, a na jakieś poważniejsze fotografowanie i tak zabierać analoga. Ale (może ze snobizmu:-) jakoś się wzdrygam przed typowym point&click (alias idiotenkamerą) - jednak chcę mieć jakiś wpływ na to, jak zdjęcie wychodzi. Czy wg Was A510 to dobry wybór do takich zastosowań?

Przepraszam za rozwlekłą formę pytań i dziękuję z góry za odpowiedzi.


pozdr,
bnt


czwartek, 25 sierpnia 2005, 12:04
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 13 sierpnia 2004, 16:01
Posty: 465
Lokalizacja: Poznań
Post 
Ad.2
A510 to dobry wybór.


czwartek, 25 sierpnia 2005, 12:11
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 25 sierpnia 2005, 12:10
Posty: 27
Post 
hmm interesujacy problem:) sam dzialam na elite pro 256 i uwazam ze szybkosc zapisu jest wystarczajaca tzn zadowala mnie tak bardzo ze az zastrzezen nie mam:) a jesli chodzi o noszenie dwoch aparatow to cyfraki przydaja sie do robienia szybkich akcji ktorych nie chcemy przegapic ale za to lustrzanki sa fajne kiedy jest duzo czasu na ustawienie wszystkich parametrow, wiec chyba warto zabierac oba ze soba jak sie takowe posiada,
choc trudno nawrac cyfrowki idiot camerami poniewaz niektore maja juz tak rozbudowane opcje ze czasami az nie wiadomo gdzie lape wsadzic zeby nie zepsuc zdjecia za bardzo


czwartek, 25 sierpnia 2005, 12:14
Zobacz profil
Post 
W A510 nie zauważysz różnicy między Elite Pro a zwykłą, bo A510 nawet nie obsłuży USB 2.0 na jego nominalnej przepustowości... Poza tym chyba lepiej poczekać na A610- myśle że jeszcze 2-3 tygodnie i juz będą zalegać na półkach...


czwartek, 25 sierpnia 2005, 20:20

Dołączył: sobota, 30 lipca 2005, 18:59
Posty: 58
Lokalizacja: Kraków
Post 
A610 już są na półkach...
http://www.dve.pl/index.php?s=2474&c=9&pr=1&ac=100001

IMHO moim zdaniem różnice między nim a A510 nie są warte 800zł...
No chyba że ktoś myśli drukować odbitki na A4 lub większe.
Zapewne cena jeszcze zmaleje, choć A510 kupowałem w DVE jeszcze 2 tygodnie temu za 759 a obecnie 779 :twisted:


czwartek, 25 sierpnia 2005, 20:45
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Odnośnie karty, to zależy jaka różnica w cenie. Ja jestem za inwestowaniem w szybszą, bo wpływa ona na wiele czynników. Między innymi na szybkość zapisu fotek, szybkość dostępu do podglądu, zapis zdjęć, filmów etc. Poza tym przy kolejnej odsprzedaży także będzie więcej warta, więc to wcale nie wyrzucanie pienięrzy w błoto.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 26 sierpnia 2005, 00:56
Zobacz profil
Post 
No troche mnie ta cena A 610 rozbawiła... Jeszcze 2 miesiące i w żadnym sklepie cena tego aparatu nie powinna przekroczyć 1200 zł... Poza tym do A 610 jak najbardziej trzeba kupić karte Elite Pro ze względu na tryb filmowy 640/480 z 30 fps albo tryb z 60 fps... Tylko szybka karta może podołać takim sekwencjom video...


piątek, 26 sierpnia 2005, 16:01
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL