Teraz jest piątek, 27 kwietnia 2018, 08:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Zdjęcia w nocy! S1 IS 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 16 maja 2005, 12:48
Posty: 8
Post Zdjęcia w nocy! S1 IS
1.
Mam pytanie jak robić zdjecia w nocy?
W trybie nocny wychodza rozmazane światła.
Czy da się tak ustawić aparat żeby to zredukowac?
pewnie na statywie byłoby wszystko wporzadku.

2.
Jak robić zdjecia na koncertach żeby uzyskać najlepszy ekekt?



MODEL: S1 IS
:D


czwartek, 8 września 2005, 10:28
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 14 stycznia 2005, 18:04
Posty: 270
Post 
1. Postaw aparat na statywie lub podeprzyj go na czymś.

_________________
"kszychu już ktoœ ci wczeœniej napisał, ze nawet jak kupisz sprzet w polsce (np właœnie nikona) i potem koza ci zje instrukcję to nowej po polsku od dystrybutora nie dostaniesz i wtedy te 400zł masz jak znalazł" /jacek2004/


czwartek, 8 września 2005, 11:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Cytuj:
Mam pytanie jak robić zdjecia w nocy?

zdjęcia w nocy robi się z długim czasem naświetlania, do tego potrzebny jest przeważnie statyw.
Jak robisz zdjęcie nocne np. drugiej osobie to uruchamiasz tryb nocny i włączasz lampe błyskową - wtedy czas migawki będzie np. 1s a błysk lampy pozwoli na oświetlenie i "zamrożenie" fotografowanej osoby na pierwszym planie,a długi czas migawki pozwoli na zarejestrowanie tylnej sceny.
Jeżeli masz aparat ze stablilizacją to też tego użyj.
Do focenia na koncertach najlepiej by się przydała nowoczesna lustrzanka z wysokimi czułościami i małym ziarnem na najwyższym ISO oraz jasny długi obiektyw i to wszystko kosztuje kupe szmalu i dla amatora gra nie warta świeczki

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


czwartek, 8 września 2005, 11:32
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 16 maja 2005, 12:48
Posty: 8
Post 
Może ktoś powie.... hmmm.... jak w manualu wszystko poustawiac żeby było najlepiej?

Osiągne lepszy efekt niż w trybie nocnym?


czwartek, 8 września 2005, 15:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
-ISO jak najmniejsze (aby ziarno zmninimaliziwać)
-przesłona jak największa (najmniejsza wartość F)
-migawka jak najdłużej się da
-ostrość na nieskończoność
-ustawić balanś bieli
-pstrykac za pomocą samowyzwalacza aby uniknąć poruszenia
-statyw

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


czwartek, 8 września 2005, 15:46
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 16 maja 2005, 12:48
Posty: 8
Post 
Wywar napisał(a):
-ISO jak najmniejsze (aby ziarno zmninimaliziwać)
-przesłona jak największa (najmniejsza wartość F)
-migawka jak najdłużej się da
-ostrość na nieskończoność
-ustawić balanś bieli
-pstrykac za pomocą samowyzwalacza aby uniknąć poruszenia
-statyw





Wyczerpująca odpowiedz ;)
Będę próbował.


piątek, 9 września 2005, 10:06
Zobacz profil
Post 
Polecam jeszcze mocną latarkę żeby sobie światłem trochę porysować. Ustaw aparat na statywie i świeć na różne obiekty albo pobiegaj z latarką przed aparatem. Różne dziwactwa można stworzyć :D


piątek, 9 września 2005, 10:12

Dołączył: poniedziałek, 16 maja 2005, 12:48
Posty: 8
Post 
artuj napisał(a):
Polecam jeszcze mocną latarkę żeby sobie światłem trochę porysować. Ustaw aparat na statywie i świeć na różne obiekty albo pobiegaj z latarką przed aparatem. Różne dziwactwa można stworzyć :D


Narazie jestem mocno zainteresowany jaki statyw kupic do S1 IS...
;)

najlepiej fajny mały składany.... coś polecacie ?????????


piątek, 9 września 2005, 11:01
Zobacz profil
Post 
Najlepiej idź do sklepu i sam posprawdzaj statywy. Polecam te zestawy w których odrazu dają pokrowce, wbrew pozorom bardzo się przydaje. Tylko już lepszy dobry statyw niż kiepski z pokrowecem rzecz jasna :D


piątek, 9 września 2005, 17:09

Dołączył: poniedziałek, 16 maja 2005, 12:48
Posty: 8
Post 
artuj napisał(a):
Najlepiej idź do sklepu i sam posprawdzaj statywy. Polecam te zestawy w których odrazu dają pokrowce, wbrew pozorom bardzo się przydaje. Tylko już lepszy dobry statyw niż kiepski z pokrowecem rzecz jasna :D



Jakaś cenna wskazówka oprócz pokrowca ?;)


piątek, 9 września 2005, 20:56
Zobacz profil
Post 
Pasowało by żeby miał szybko złączkę bo aparat przykręcony bezpośrednio do statywu to nie jest dobry pomysł, mało funkcjonalny zwłaszcza jeżeli zajdzie potrzeba odłączenia na chwilę aparatu. Poziomica, może być, przydaje się przy panoramach ale takie można zrobić nawet z ręki. Proponuje na początek jakiś tani podróżny do 100zł. Sprawdź w sklepie na ile jest stabilny bo przy zdjęciach nocnych nie może być mowy o poruszeniu. Zasadniczo to bierz który wydaje Ci się solidniejszy, bo wybór jest duży :D


piątek, 9 września 2005, 21:58
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Cytuj:
Jakaś cenna wskazówka oprócz pokrowca

Na statywie nie ma co oszczędzać paru złotych - a to odbija się na komforcie pracy i ilości straconych nerwów.
Najlepiej kup sobie dwa statywy.
Jeden wysoki np. taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62140319
i kieszonkowy np. taki http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62247982
Wysoki przyda ci się do zastosowań typu - plenerki itp... a ten kieszonkowy przyda ci się praktycznie w każdej sytuacji w której nie będzie ci się chciało targać tego wielkiego. Sam posiadam taką konfiguracje -wysoki i kieszonkowy statyw więc polecam.

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


sobota, 10 września 2005, 11:24
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 maja 2004, 17:30
Posty: 42
Post 
Tylko duzo sobie nie obiecuj po tych zdjeciach.. canon s1 is nie radzi sobie dobrze kiedy jest malo swiatla... :( niestety...

_________________
w posiadaniu Canon S1 IS + polar + uw + chęci..
galeria: http://piotrek.pyczek.com/
http://allegro.pl/item87662543_canon_s1 ... ywany.html


sobota, 17 września 2005, 19:59
Zobacz profil
Post 
S1 świetnie sobie radzi, tylko trzeba troche potrenować i przede wszystkim robić zdjęcia na manualu ze statywem.
Sam zrobiłem kilkadziesiąt zdjęć w niemal całkowitej ciemności i mało kto może uwierzyć że tam było ciemno


środa, 21 września 2005, 17:43

Dołączył: sobota, 9 kwietnia 2005, 23:15
Posty: 3
Lokalizacja: Tarnów
Post 
Jeden z moich szanownych przedmówców mówi, że całkiem dobrze sobie CANON S1 IS radzi, a drugi, że nie radzi sobie zupełnie w nocnych zdjęciach. Najlepsze, że obaj mają rację! Faktycznie, przy małej ilości światła S1 nie potrafi nastawić ostrości. I to jest, IMHO, niewątpliwie największą jego wadą. I dlatego trzeba się nakombinować żeby obejść to ograniczenie. Jednak aparacik ma też spore możliwości. Zdjęcie do którego link tutaj: http://static.flickr.com/32/43590340_009d83f14b_b.jpg zostało zrobione właśnie aparatem C S1 IS, z 15 sek. czasem naświetlania, przysłona max otwarta, z szarym filtrem +2 (bo jednak było za jasno na 15 sek), ręcznie ustawioną ostrością no i oczywiście ze statywu. S1 posiada także jeszcze jedną funkcję, która sprawiła, że zrobienie tego zdjęcia to była pestka. Ustawiłem automat na wykonywanie zdjęcia co minutę z czasem naśw. j/w i poszedłem sobie do kompa. Aparat zrobił 20 zdjęć, wśród nich to właśnie.

_________________
Yaak


niedziela, 25 września 2005, 11:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL