Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 23:01




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 
 Canon 300D - RAW a wasia ware 
Autor Wiadomość
Post Canon 300D - RAW a wasia ware
Witam wszystkich. Jestem tu nowy i od razu proszę o pomoc.
Przeglądnąłem całe forum. znalazłem kilka postów dotyczących firmware wasia, jak również zapisywania w formacie RAW.

W jednym z postów piszecie że RAW jest tylko dostępny w trybie manualnym.
W moim aparacie 300D z fabrycznym firmware 1.1.1 w formacie RAW mogę zapisywać w każdym ustawieniu z grupu nastaw ręcznych tj. P, TV, AV, M, A-DEP, a nie tylko w trybie M.
Czy to ograniczenie o którym pisaliście w którymś z postów jest spowodowane wgraniem wasia ware?

Być może było to tylko przejęzyczenie autra posta. Jak jest w waszych aparatach. Interesuje mnie głównie informacja od posiadaczy 300D z wgranym softem wasia ware 1.1.1

z góry dziękuję za wszelką informację.
Pozdrawiam


środa, 12 października 2005, 14:39
Post 
Tu daję link do postu na forum będącego podstawą mojego pytania.http://forum.swiatobrazu.pl/foto/viewtopic.php?t=3864


środa, 12 października 2005, 14:52

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Dla wielu manual to wszystko oprócz "A", w końcu manual to brzmi dumnie :wink:


środa, 12 października 2005, 15:17
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
mozesz zapisywac RAW we wszystkich z wymienionych trybow
wasia nie ogranicza nic z mozliwosci firmware canona
pelen opis mozliwosci masz na stronie


czwartek, 13 października 2005, 07:06
Zobacz profil
Post 
Na jakiej stronie jest ten opis?


czwartek, 13 października 2005, 07:16

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
http://satinfo.narod.ru/en/index.html


czwartek, 13 października 2005, 12:36
Zobacz profil
Post 
Dzięki wielkie z stronę.
Przeczytałem to co tam jest napsane i chciałbym się zapytać czy to są wszystkie odblokowane funkcje? Prawdę mówiąc spodziewałem się coś więcej np. synchronizacji na 2 lamelkę, zmianę sposobu pomiaru ekspozycji, zmianę trybu działenia E-TTL z matrycowego na uśredniony.
To co proponują na stronie to oprócz blokowania lustra i funkcji FEL to takie bzdety.
Czy ktoś z kolegów - użytkowników tej wersji firmware może napisać dokładnie jakie funkcje są dostępne w 300D.

I jeszcze jedno po ściągniciu programu jest do niego dołaczony opis w którym wyszczególnione są wszystkie funkcje Cf.n ale opisane tylko te które ponoć działają w 300D. Czy ktoś wie co było podstawą do napisanie tego firmware. Oprogramowanie z 10D adaptowane do 300D czy modyfikowane oryginalne oprogramowanie 300D.
Po opisie oraz ilości funkcji widocznych ale niedziałjących w 300D wnioskuję że to oprogramowanie z 10D adaptowane do 300D.


piątek, 14 października 2005, 07:35

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
opis zmian nie odnosi się do 10d tylko 20d jeszcze jedna funkcja którą dodaje zmodyfikowany firmware to iso 3200 a wyświetlaczu pojawi ci się literka H także możesz zmieniać siłe błysku lampy - tej wbudowanej , na przycisk set możesz ustawić sobie np ustawianie rozdzielczości zdjęcia bez konieczności wchodzenia do menu blokada lustra przydaje się przy zdjeciach z długimi czasami naświetlania, i nie pisz "bzdety" jeśli funkcje nie są ci potrzebne to nie instaluj - albo pozwij wasie do sądu że bubel wypuścił na rynek

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


piątek, 14 października 2005, 08:57
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
tomsarz napisał(a):
zmianę trybu działenia E-TTL z matrycowego na uśredniony


to masz bez wasi przelaczajac na M :)


piątek, 14 października 2005, 17:48
Zobacz profil
Post 
Dla mnie takie tam zabawy z programowanie przycisku SET to są bzdety bez których śmiało można się obejść. Przecież nie zmieniam jakości zdjęć co chwilę. Albo np. to na jakiej pozycji wyświetli się menu po jego włączeniu. Dla mnie nie ma to zastosowania. Natomiast jest kilka innych dla mnie bardziej przydatnych funkcji.
- synchronizacja na 2 lamelkę - z opisu wynika że nie.
- ciągłe świecenie punktu AF po ustawieniu ostrości a nie tylko krótkie błysnięcie
- sposób ustalania siły błysku z matrycowego na uśredniony
- przełacanie między sposobami pomiaru ekspozycji

co do uśrednionego pomiaru błysku to niestety nie. W trybie M nadal działa system E-TTL czyli wielosegmentowy pomiar ekspozycji DLA BŁYSKU. Co oznaca że nadal siła błysku jest ustalana w powiązaniu z aktywnym puktem AF itd. Pomiar uśredniony w trybie M jest używany przez aparat dla ustalenia warunków ekspozycji a nie siły błysku lampy.
W 350D można przestawić pomiar siły błysku lampy z matrycowego na uśredniony. Efetkem jest bardzie doświtlone tło. Postacie nie są na tak ciemnym tle ale za to jest możliwość większego przepalenia I planu.


poniedziałek, 17 października 2005, 08:39

Dołączył: poniedziałek, 13 września 2004, 21:29
Posty: 229
Post 
masz w wasi od tego korekte sily blysku

a co do reszty to raczej kwestia gustu i zapotrzebowan, ja korzystam z przycisku SET dla przelaczania raw<->large jpg a blysk na druga lamelke jest mi zbedny


poniedziałek, 17 października 2005, 15:10
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 20:36
Posty: 161
Lokalizacja: Oklahoma
Post 
Czy tylko moje dwqa Caony D300 i D350 niedoswietlaja z Lampa czy te typy tak juz maja?


środa, 19 października 2005, 06:15
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
wojcias jeśli zainstalowałeś wasie to zmień ustawienia korekty błysku bo ustawia sie na max niedoświetlenie ja tak miałem bo nie wiedziałem że wogóe pojawiła się taka możliwość i też się wq...

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


środa, 19 października 2005, 07:33
Zobacz profil
Post 
wojcias1 napisał(a):
Czy tylko moje dwqa Caony D300 i D350 niedoswietlaja z Lampa czy te typy tak juz maja?


Mój 300D też nie doświetla z oryginalnym firmware. ale go wyczaiłem po długotrwałych testach.
Spróbuj w ten sposób: Zrób zdjęcie tak by w aktywnym AF w momencie zwolnienia migawki znajdował się biały przedmiot. Jestem pewien, że zdjęcie będzie niedoświetlone. A potem zrób zdjęcie tak by w aktywnym AF w momencie zwolnienia migawki był ciemny przedmiot. Zobaczysz róznicę.
Można też inaczej. Ustaw punkt AF na centralny. Zablokuj ekspozycję dla błysku przy białym przedmiocie w AF (ten przycisk z *). Przekadruj na to co chcesz sfotografować i zrób zdjęcie, a potem powtórz to samo tylko dla ciemnego przedmiotu w AF.
Takie same efekty uzyskasz mierząc najpierw na świecącą arówkę.

Dzieje się tak bo system E-TTL ustala siłę błysku by prawidłowo było doświetlone to co jest w aktywnym punkcie AF w momencie robienia zdjęcia. Uznaje że w tym miejscu jest właśnie obiekt główny. Dodatkowo białe przedmioty mocno zafałszoują pomiar.

Zwróć uwagę na to że automatyka bieże pod uwagę to co jest w aktywnym AF w momencie zwolnienia migawki a nie w momencie ustalanie ekspozycji i łapania ostrości.


środa, 19 października 2005, 07:51
Post 
Jeszcze jedno. 350D w ustawieniach funkcji Cn.F ma możliwość przełaczenia sposobu ustalania siły błysku z wielosegmentowego na uśredniony (nie myliś z trybem M gdzie w sposób uśredniony ustalane są parametry ekspozycji dla świała zastanego).
Podobno apara bierze pod uwagę luminancę całego kadru a nie tylko obiektu głównego.

Nie wiem jak to działa w praktyce bo nie mam możliwości próby. Znam to tylko z opisu i instrukcji.


środa, 19 października 2005, 07:56
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 15 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL