Teraz jest wtorek, 18 września 2018, 21:49




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Canon 350 d i zasilanie Ni-Mh 
Autor Wiadomość

Dołączył: poniedziałek, 17 października 2005, 11:59
Posty: 8
Post Canon 350 d i zasilanie Ni-Mh
Czy ktoś z userów 350d z gripem BG-E3 zaobserwował zjawisko pt: do dodatkowego koszyczka wkładam akumulatory Ni-Mh a na wyświetlaczu pokazuje się ikonka z informacją, że aku są nie w pełni naładowane. Tak jakby aku były rozładowane. Z dedykowanymi nie ma takiego problemu. Stopień naładowania 100% na ikonce na LCD. Może ma to związek z tym, że nie wszystkie aku były o tej same pojemności i różnych firm?
Dzisiaj zapakowałem nowe: 6 sztuk 2500 mAh i apiać to samo. Łudzę się, że trzeba je sformatować i będzie OK.
Gdybyście coś wiedzieli na w/w temat to piszcie proszę.
Paweł


poniedziałek, 17 października 2005, 12:07
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
akumulatorki oprócz pojemności mająjeszcze inne parametry - może to jest problem

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


poniedziałek, 17 października 2005, 14:44
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
skiski napisał(a):
Z dedykowanymi nie ma takiego problemu
Domyślam się że jest to akumulator, jakie ma napięcie?
skiski napisał(a):
Dzisiaj zapakowałem nowe: 6 sztuk 2500 mAh i apiać to samo.
6x1.2V=7.2V

Może tu jest przyczyna. Przypierwszych ładowaniach akku działa nieco krócej, ale, o ile dobrze odczytuję to co piszesz, tobie nie działają dodatkowe akku nawet tuż po naładowaniu. Czy jesteś pewien tych 6 szt. akku?

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 17 października 2005, 15:15
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 17 października 2005, 11:59
Posty: 8
Post 
Napięcie, zgadza się, jest mniejsze, ale za to natężenie większe. Spróbuję jeszcze ze zwykłymi bateriami alkalicznmi i dam znać czy jest dobrze.


poniedziałek, 17 października 2005, 17:43
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
skiski napisał(a):
Napięcie, zgadza się, jest mniejsze, ale za to natężenie większe.
natężenie nie jest większe, jest takie jakie potrzebuje aparat, w obu przypadkach takie same. Akumulatory mają mniejszą rezystancję wewnętrzną, więć przy takim samym natężeniu prądu na akku jest mniejszy spagek napiecia i dlatego moją być zamiennie stosowane z bateriami mającymi napięcie większe. Np akku AA 1.2V bateria AA 1.5V

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 18 października 2005, 12:03
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 17 października 2005, 11:59
Posty: 8
Post 
Założyłem zwykłe paluszki alkaliczne i jest OK. Akumulatory były prawdopodobnie nienaładowane (ładują się - formatują, bo nowe), a ja w gorącej wodzie kąpany.


wtorek, 18 października 2005, 21:17
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 17 października 2005, 11:59
Posty: 8
Post 
No i pstro. Naładowałem akumulatory włożyłem do aparatu i ikonka pokazuje pół wartości. Nie wiem co jest.


środa, 19 października 2005, 13:57
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Aku mają 1,2 V, baterie 1,5 V.

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


środa, 19 października 2005, 17:56
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 17 października 2005, 11:59
Posty: 8
Post 
Zgadza się, ale akumulatory dedykowane mają napiecie 7,2 V a 6 akumulatorów Ni-Mh też 7,2 V. Przy dedykowanych jest OK a Ni-Mh lipa. Pół mocy.


środa, 19 października 2005, 19:34
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL