Teraz jest czwartek, 19 kwietnia 2018, 15:41




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Pytanie lamerskie. Soft do A510 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 1 listopada 2005, 19:15
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post Pytanie lamerskie. Soft do A510
A510 mam od dwóch dni. Niestety okazało się, że dołączone oprogramowanie pracuje na kompach powyzej 500MHz, a ja takowego nie posiadam.
Do czasu zakupu komputera ten brak jest dla mnie dotkliwy. Mam więc dwa pytania:
1) czy istnieje jakieś niefirmowe oprogramowanie umożliwiajace mi łączność z aparatem, czy jestem skazany na soft Canona?
2) Dołączone drivery nie umozliwiają mi "widzenia" aparatu jako dysku. Czy jest jakis driver to umożliwiający?
Używam obecnie kompa ok 400MHz i Win98
z góry dziękuję za odpowiedź
TBM


wtorek, 1 listopada 2005, 19:29
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 18 lutego 2005, 00:07
Posty: 6
Post 
A próbowałeś wgrać to oprogramowanie, bo często producenci przesadzają z napisanymi minimalnymi wymaganiami.
Skąd wiesz że soft pracuje dopiero od 500MHz?
Najlepiej spróbuj zainstalować a jak się nie uda to napisz co się wyświetliło.

Jaki to jest soft? (jakiś program graficzny czy tylko sterowniki)
Jeśli te wymagania są do sterowników to na 95% jak je zainstalujesz to wszystko będzie ok.

A co do tego że A510 nie widać jako dysk to to nie dotyczy tylko tego modelu ale z tego co wiem wszystkich canonów. Jest na to jeden sposób: w jakimś menadżerze plików (chyba total commander) widać canony jak dysk (tylko nie wiem czy normalnie czy trzeba jakoś w otoczeniu czy coś) i można normalnie przerzucać wszystko. Najlepiej niech się wypowie ktoś kto tego używa albo poszukaj w starych tematach bo napewno gdzieś to tam było.

Pozdrawiam.


wtorek, 1 listopada 2005, 21:29
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 1 listopada 2005, 19:15
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post 
abc55555 napisał(a):
A próbowałeś wgrać to oprogramowanie, bo często producenci przesadzają z napisanymi minimalnymi wymaganiami.


próbowałem wszystkiego ;-). Instalują się drivery, instalacja ZoomBrowsera kończy (w zasadzie zaczyna) się suchym: "instalation canceled"

System widzi aparat, aparat przechodzi testy diagnostyczne, jako urzadzenie sprawne, sterowniki są OK. I tyle :-(

Informacja o 500MHz jest w wielu miejscach instrukcji i do aparatu i do softu.

Jedynym działaniem jest automatyczne uruchomienie "Imaging for Windows" w momencie uruchomienia aparatu. Mogę wtedy wybrać zdjęcie, zapisać jako TIFF lub BMP. Ale to BAAAAAARDZO hmmmm upierdliwe. Poza tym traci sie exify

W Total Commander nie widać dysku.

Ponieważ i tak używam photoshopa, widzenie dysku, albo nawet opcja "przerzuć wsio na kompa" w pełni (prawie) by mnie satysfakcjonowała

Dzieki za odpowiedź

TBM


wtorek, 1 listopada 2005, 21:40
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
Czytnik ?

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


środa, 2 listopada 2005, 02:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
zatiochi5 napisał(a):
Czytnik


to jest to...nie musisz za każdym razem odginać tej felernej gumki aby podłączyć usb, nie musisz wgrywać softu (ja bynajmniej nie wgrywałem), a i prędkość zgrywania nieporuwnywalnie większa i odpada niebezpieczeństwo (gdzieś w necie o tym czytaemałem) że jak odepniesz kabel usb podczas zgrywania zdjęć to może się aparat zawieśić. czytnik kosztuje pare dyszek więc nie jest to spory wydatek.Pozdr

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


środa, 2 listopada 2005, 07:59
Zobacz profil

Dołączył: środa, 5 października 2005, 18:22
Posty: 3
Lokalizacja: Płock
Post 
Nie wiem czy to pomoże, ale w instrukcji do a510 jest napisane że w Windows XP nie trzeba wgrywać żadnych sterowników.
Mam XP i po podłączeniu aparaciku do komputera przez USB wykrywa mi nowy dysk bez problemu.


środa, 2 listopada 2005, 09:00
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Program powinien działać, może problem jest po stronie systemu, której wersji systemu używasz, musi być drugie wydanie (98SE).


środa, 2 listopada 2005, 09:01
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 1 listopada 2005, 19:15
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post 
zatiochi5 napisał(a):
Czytnik ?

Też myślałem o czytniku. Miałem jedynie nadzieje, ze ktoś na forum napisze: "A bo to trzeba tu klinąć, tam odkliać i po problemie" :D
Wprawdzie grzesk napisał, że powinno działać, ale widać moje 98SE o tym nie wiedzą ;)
Dzięki wszystkim za pomoc
TBM
ps
a ta gumka jest faktycznie "cholerna". Kto to wymyslił?????:D:D:D


środa, 2 listopada 2005, 09:48
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
ale widać moje 98SE o tym nie wiedzą


Faktycznie to chyba Twoje nie widzą, spróbowałem na starym Celeronie 300MHz z 98SE i działa, nawet nawet nieźle jak na ten sprzęt.


czwartek, 3 listopada 2005, 10:21
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 1 listopada 2005, 19:15
Posty: 9
Lokalizacja: Warszawa
Post 
grzesk napisał(a):
spróbowałem na starym Celeronie 300MHz z 98SE i działa,


Szlag jasny!
Jak w tytule wątku pisałem o lamerstwie to miałem na mysli swoje lamerstwo fotograficzne. A tu się okazuje, ze i komputerowe wylazło :(
Chyba się wnerwiłem i wieczorek spędzę na zmuszaniu kompa do posłuszeństwa. W każdym razie dzięki, bo widać, że to do zwalczenia i nie sprzęt a wiedza ma decydujace znaczenie.
Tyle mojego, że sobie czytnik kart kupiłem :D:D:D
dzięki i pozdrawiam
TBM
ps
Nie chciałbym zaczynac nowego wątku, więc tylko tak BTW spytam.
Słyszałem, że dla posiadaczy aparatów Canon udostepnia 100MB w sieci na zdjęcia. Czy to prawda? A jeśli tak, to gdzie to znaleźć, bo na stronie Canona mi się nie udało.


czwartek, 3 listopada 2005, 10:30
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
wiedza ma decydujace znaczenie

Przy windowsach to raczej szczęście :wink:


czwartek, 3 listopada 2005, 10:35
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 13 października 2005, 12:12
Posty: 2
Lokalizacja: Legnica
Post Soft problem :)
Cześć
Mam nadzieję, że uporałeś się z tym "softowym" problemem
Ja tylko mogę dodać ( z własnego doświadczenia ), że na większość problemów ze softem nie ma to jak : C>format>instal
Przeinstalowanie systemu operacyjnego bywa bardzo często najlepszym lekarstwem na wszelkiego rodzaju problemy ze sprzętem i jego sterownikami :shock:

Ciekaw jestem czy znalazłeś "drogę" do tych 100MB w sieci na zdjęcia?
Jeśli tak to podziel się z nami tą wiedzą :wink:

Pozdrawiam


czwartek, 8 grudnia 2005, 02:43
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 25 kwietnia 2005, 21:22
Posty: 258
Post 
Cytuj:
że na większość problemów ze softem nie ma to jak : C>format>instal

Są lepsze sposoby nie wymagające godzin slęczenia nad instalacją i konfigiem systemu co chwila

_________________
Prawda! Ponad wszystko!

Do tej pory zginęło mi bez wyjaœnienia 3 posty !


czwartek, 8 grudnia 2005, 18:04
Zobacz profil
Post Re: Pytanie lamerskie. Soft do A510
TBM napisał(a):
A510 mam od dwóch dni. Niestety okazało się, że dołączone oprogramowanie pracuje na kompach powyzej 500MHz, a ja takowego nie posiadam.
Do czasu zakupu komputera ten brak jest dla mnie dotkliwy. Mam więc dwa pytania:
1) czy istnieje jakieś niefirmowe oprogramowanie umożliwiajace mi łączność z aparatem, czy jestem skazany na soft Canona?
2) Dołączone drivery nie umozliwiają mi "widzenia" aparatu jako dysku. Czy jest jakis driver to umożliwiający?
Używam obecnie kompa ok 400MHz i Win98
z góry dziękuję za odpowiedź
TBM


Ostatnio mialem 400 MHz i 98SE i wszystko dzialalo bez problemu


czwartek, 15 grudnia 2005, 11:46
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL