Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 14:37




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona
 Problem z Canon 350d 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 1 grudnia 2005, 22:52
Posty: 3
Lokalizacja: Gdańsk
Post Problem z Canon 350d
Witam Wszystkich.
Pierwszy raz na forum i mam mały problem z Canonem 350d, kupiłem to cudo jako sprzęt uzywany oczywiście pod wpływem fantastycznych opinii no i oczywiście rewelacyjnych zdjęć ( soczyste kolory , ostrość itp. ). Aparat zakupiłem ze standardowym kitem. Zaznaczyś muszę, że jestem amtorem i dopiero co wchodzę w tajniki lustrzanki cyfrowej ( do tej pory canon A60, a wcześniej praktika analogowa). Mam nieodparte wrażenie ,że każde zdjęcie jest mdłe ,coś brakuje w ostrości i kolory są przebarwione na brązowo ( uwydatnia bardzo kolor brązowy ). zdaję sobie sprawę,że obiektyw jest reklamówką, ale czy to jego wina ?, może matryca ? - jeżeli ktoś z osób na forum spotkal się z takim problemem to proszę o pomoc co z tym fantem zrobić. Czy może oddać go do serwisu ,żeby go przetestowali?

Z góry serdeczne dzięki :)


czwartek, 1 grudnia 2005, 23:07
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
obiektyw jest reklamówką, ale czy to jego wina ?,

Na pewno nie jest rewelacją, ale zapewne nie on jest przyczyną (jeśli jest sprawny). Podeślij jakieś zdjęcia (oryginały z EXIFem) może wtedy będzie można coś dokładniej ocenić.


piątek, 2 grudnia 2005, 10:09
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Pinhe@d napisał(a):
Mam nieodparte wrażenie ,że każde zdjęcie jest mdłe ,coś brakuje w ostrości i kolory są przebarwione na brązowo


ameryki nie odkryłeś - canon ponoć robi takie "mydlane" zdjęcia. Musisz się ratować sharpen-em w psie.

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


piątek, 2 grudnia 2005, 13:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Wywar napisał(a):
Pinhe@d napisał(a):
Mam nieodparte wrażenie ,że każde zdjęcie jest mdłe ,coś brakuje w ostrości i kolory są przebarwione na brązowo


ameryki nie odkryłeś - canon ponoć robi takie "mydlane" zdjęcia. Musisz się ratować sharpen-em w psie.


Bzdury aż miło. Pokaż jakieś zdjęcie. Canon to jest lustrzanka, głębia jest zupełnie inna niż w kompakcie. W Canonie łatwo spieprzyć zdjęcie, jak się nigdy nie pstrykało lustrem.

KAŻDY 350d nawet z gównianym szkłem kitowym powinien robić ostre zdjęcia. Ja robiłem swego czasu test mały 350d, poniżej jedno ze zdjęć. Prosto z aparatu, niczym nie obrabiane, full exif, ustawienia na domyślne.

http://www.negatyw.org/test/350d.jpg

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


piątek, 2 grudnia 2005, 21:16
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Cichy napisał(a):
Bzdury aż miło. Pokaż jakieś zdjęcie. Canon to jest lustrzanka, głębia jest zupełnie inna niż w kompakcie. W Canonie łatwo spieprzyć zdjęcie, jak się nigdy nie pstrykało lustrem.

Tu zapewne koledze nie chodzi o głębie ostrości tylko o tzw. "mleczne", "mdłe" zdjęcia i te zjawisko nic nie ma wspólnego z GO. W necie można pocztytać opinie użytkowników którzy o tym piszą.

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


sobota, 3 grudnia 2005, 09:26
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Wywar napisał(a):
Cichy napisał(a):
Bzdury aż miło. Pokaż jakieś zdjęcie. Canon to jest lustrzanka, głębia jest zupełnie inna niż w kompakcie. W Canonie łatwo spieprzyć zdjęcie, jak się nigdy nie pstrykało lustrem.

Tu zapewne koledze nie chodzi o głębie ostrości tylko o tzw. "mleczne", "mdłe" zdjęcia i te zjawisko nic nie ma wspólnego z GO. W necie można pocztytać opinie użytkowników którzy o tym piszą.


Pokaż mi mleczne zdjęcie bo nie wiem o co chodzi. Jeszcze przed chwilą pisałeś, że trzeba się wspomagać sharpnessem w PS..

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


sobota, 3 grudnia 2005, 12:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
TU
TU
TU
TU
TU
TU
TU
TU
TU

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


sobota, 3 grudnia 2005, 12:50
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 3 grudnia 2005, 13:47
Posty: 11
Post 
poprzednik chyba ma nikle pojecie o fotografowaniu cyfrowymi lustrzankami. z jego wypowiedzi wynika, ze przyzwyczail sie do przekolorowywanych zdjec z kompaktow cyfrowych, ktore dodatkowo sa superostre ze wzgledu na bardzo, krotka rzeczywista ogniskowa - przeciez korzystajac z obiektywu o ogniskowej okolo 7-10mm nawet przyslona 2.8 powoduje, ze o jakimkolwiek rozmyciu planow mozemy pomarzyc, chyba, ze fotografujemy z odleglosci kilku centymetrow. dodatkowo praktycznie wszystkie kompakty cyfrowe wyostrzaja zdjecie programowo i dopiero takie zapisuja. producemci lustrzanek slusznie wychodza z zalozenia, ze kazdy moze to sobie zrobic samemu w jakimkolwiek programie graficznym jesli bedzie mial taka potrzebe - to o ostrosci. kolory takze mozna wzmocnic, tyle, ze chyba lepiej na wyjsciu z aparatu miec kolory takie jakie byly w rzeczywistosci. jesli przeszkadza ci to o czym piszesz zmien parametry w menu aparatu. zwieksz nasycenie kolorow i kontrast oraz ostrosc - wtedy uzyskasz zdjecia ostre i o mocnych kolorach, plus stracisz wiele szczegolow w cieniach i wysokich swiatlach. jeszcze inna sprawa to obiektyw kitowy, ktory jak w wiekszosci lustrzanek cyfrowych jest strasznie gowniany - porownaj to chocby kupujac za 30 zl rosyjskiego heliosa na m42 i za tylez samo przejsciowke zeby podpiac go do canona. roznica w jakosci zdjec bedzie potezna.

pozdr


sobota, 3 grudnia 2005, 13:56
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 1 grudnia 2005, 14:43
Posty: 1
Post 
a ja jestem bardzozadowolony z 350 d ;] , niestety jak to Twoja pierwsza lustrzanka w zyciu to nie dziw sie, ze fotki nie sa takie jak bys chcial :), masa pracy przed Toba. pozdro.

_________________
Camedia 720uz
Eos 350 d + 18-55 + 75-300 usm


sobota, 3 grudnia 2005, 14:42
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Cytuj:
poprzednik chyba ma nikle pojecie o fotografowaniu cyfrowymi lustrzankami

to chyba do mnie Obrazek

chyba mnie nie zrozumiałes kolego - nie chodzi tu o głębie ostrości
lukkus napisał(a):
przyzwyczail sie do przekolorowywanych zdjec z kompaktow cyfrowych, ktore dodatkowo sa superostre

marze o tym, szczególnie żeby robił superostre zdjęcia. Z cyfrówki mam A510 i niestety też robi "mdłe" zdjęcia i sharpen-ować trzeba. - nawet steave pisał o tym podczas testu A510.

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


sobota, 3 grudnia 2005, 15:06
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Stek głupot, zero konkretów. Nie mówi o ostrości, a mówi. że trzeba wyostrzać programowo.

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


sobota, 3 grudnia 2005, 15:34
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 2 maja 2005, 15:51
Posty: 396
Lokalizacja: Płock
Post 
Cichy napisał(a):
Stek głupot, zero konkretów. Nie mówi o ostrości, a mówi. że trzeba wyostrzać programowo.

Chyba znowu dla zasady chcesz się przepychać i będziesz kontynuował ten swój bełkot....dobrze wiesz o co chodzi tylko palisz głupa i nic pozatym. Ostrość ,a głębia ostrości to dwie różne bajki. Popatrz sobie na surowe zdjęcia z nikonów,olków i z canonów a kapniesz się o co mi i autorowi tego wątku chodzi.

_________________
Kliknij i zobacz moje zdjęcia


Ostatnio edytowano niedziela, 4 grudnia 2005, 10:17 przez Wywar, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 3 grudnia 2005, 15:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Już nic nie będę KONTYNUŁOWAŁ .

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


niedziela, 4 grudnia 2005, 03:50
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 1 grudnia 2005, 22:52
Posty: 3
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
Dzięki za żywa zainteresowanie moim problemem - powiedzcie tylko jak wstawić zdjęcia z exifem to pokażę fotki robione np z automatu - to sie zalamiecie :cry: . Acha jeszcze jedno mam obiektyw Tessar 2,8/5,0 z aparatu Practica czy mozna go za pomoca przejściówek zamontować do canona 350d?


poniedziałek, 5 grudnia 2005, 19:37
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 3 grudnia 2005, 13:47
Posty: 11
Post 
wystarczy wrzucic fotki nie obrabiane i nie nadpisane, takie jak wychodza z aparatu maja zapisane informacje - 'EXIF'.
Tak, mozesz podpiac ten obiektywzobaczysz jaka da wspaniala jakosc. Przejsciowka M42->EOS koszttuje okolo 30 zl na allegro.

pozdr


poniedziałek, 5 grudnia 2005, 20:37
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 46 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot] i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL