Teraz jest niedziela, 23 września 2018, 06:55




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Problem z A610 - rozmazane, brzydkie zdjecia 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post Problem z A610 - rozmazane, brzydkie zdjecia
Witam! Wybralem sie z qmplem porobic troche zdjec nocnych z lotniska. Prezentuje wam 2 zdjecia, robione w tym samym czasie i w tym samym miejscu:

Aparat kolegi - Canon S40
1. http://img495.imageshack.us/my.php?image=img00011xd.jpg
2. http://img523.imageshack.us/my.php?image=10bc.jpg

Moj aparat - Canon A610
1. http://img377.imageshack.us/my.php?image=img19896ie.jpg
2. http://img355.imageshack.us/my.php?image=27jq.jpg

Obydwa Canony...

Dotychczas nie mialem wiekszych problemow z tym aparatem, mam go od listopada. Zreszta nie moge za duzo powiedziec, bo pierwszy raz robilem zdjecia nocne na przeslonie 8.0, bo nie wiedzialem ze na 8.0 mozna uzyskac ostrzejsze swiatla. Kliknijcie na linki, a potem na zdjecie zeby powiekszyc i zwroccie uwage na swiatla na moim zdjeciu... Jakie sa kazdy widzi, jakie powinny byc tez kazdy widzi... Zrobilem tam dzisiaj ok. 50 zdjec i wszystkie takie.

Co jest przyczyna? Moze jakies zle ustawienia dalem? Wszystko robione na manualu, a moze ustawienia w menu jakies? Chcialbym uzyskac takie dlugie, ladne swiatla.

Obaj uzylismy tych samych ustawien:
- przyslona F8.0
- czas ok. 8", choc to zalezy od zdjecia
- ISO 50
- wzor bieli AUTO

Pomozcie, moje zdjecie wyglada tragicznie! Rozmyte, nieczyste, niekolorowe swiatla (to akurat moglem zmienic ustawiajac korekte bieli na slonce, ale to nie zmienia nic oprocz koloru, ktory i tak jest za zolty), w ogole unosi sie nad nimi jakas otoczka, jakby mgla, para, ale na S40 nic takiego nie ma.

Na obiektywie mialem odbity wredny, tlusty paluch, nie wiem skad sie wzial, ale juz go wyczyscilem i jest to samo, wiec to nie to.

JA CHCE TAKIE GWIAZDKI! :P

Pzdr


Ostatnio edytowano wtorek, 27 grudnia 2005, 14:59 przez Str4ngeR, łącznie edytowano 2 razy

wtorek, 27 grudnia 2005, 14:44
Zobacz profil
Post 
To są gwiazdki :D Tyle ile ramion mają gwiazdki, tyle łopatek (czy jak to się fachowo nazywa) posiada przysłona w Twoim aparacie. Mały otwór przysłony powoduje powstanie takiego efektu, czy to kompakt czy lustrzanka z dobrym obiektywem. Tutaj potrzeba by było kogoś znającego się na optyce żeby dokładnie wyjaśnił, dlaczego się tak dzieje. Zazwyczaj dodaje uroku zdjęciom, ale skoro Tobie się nie podoba to zmniejsz wartość f do jak najmniejszej, wtedy efekt zniknie a zamiast gwiazdek będą "kulki" :wink:

Pozdrawiam


wtorek, 27 grudnia 2005, 14:54

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post 
No ale ja wlasnie chce gwiazdki :) Moje zdjecia sa badziewne, a zdjecia qmpla maja super gwiazdki...


wtorek, 27 grudnia 2005, 14:58
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 31 lipca 2004, 09:19
Posty: 238
Post 
artuj
tylko że jemu chodzi chyba o to że te gwiazdki są niewyraźne jakby za mgłą a nie o same gwiazdki.

Str4ngeR
ja bym stawiał na brudny obiektyw ... ale jak mówisz że po wyczyszceniu jest tak samo to niestety nie mam pojecia o so chodzi.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


wtorek, 27 grudnia 2005, 15:00
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post 
Po wyczyszczeniu sprawdzalem tylko na lampkach choinkowych, dzisiaj sie przejde na ulice i zrobie latarnie, ale watpie ze to przez brudny obiektyw


wtorek, 27 grudnia 2005, 15:13
Zobacz profil
Post 
Domknięta przysłona w niektórych aparatach jak np. mój Fuji S5500 powoduje utratę ostrości, czasami nawet znacznie. Dlatego zrób to samo zdjęcie dla różnych ustawień przysłony.


wtorek, 27 grudnia 2005, 15:36

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post 
Robilem wczoraj test, sfotografowalem choinke na wszystkie mozliwe sposoby i najlepsze gwiazki sa na przyslonie 8.0 i nie ma znaczenia czas naswietlania


wtorek, 27 grudnia 2005, 15:45
Zobacz profil
Post 
Tak, gwiazdki są najlepsze ale obiektyw może tracić ostrość. Nie wiem dokładnie od czego to zależy.


wtorek, 27 grudnia 2005, 16:41
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
Str4ngeR a może to urok twojego aparatu :wink:

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


wtorek, 27 grudnia 2005, 16:46
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post 
Oby nie :/


wtorek, 27 grudnia 2005, 16:50
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Wygląda na to że w A610 jest mocno agresywny algorytm odszumiający, który przy okazji powoduje rozmydlenie obrazu.

1. zapisuj fotki w jak największej rozdzielczości i jak największej jakości (jak najmniejsza kompresja w aparacie) Jeśli A610 ma TIFF to zapisuj w TIFFie.
2. Wyłacz wszelkie odszumiacze w aparacie poza odszumianiem typu Dark Frame (likwiduje hot piksele), jeśli się nie da to odszumianie dark frame zrób w komputerze. Programy do Dark Frame znajdziesz wpisując ten zwrot w google.
3. Ostatecznie możesz zastosować technikę Image Stacker. Robisz np 5 -10 zdięć (im więcej tym lepiej) ze statywu (nie można zmienić kadru) i potem je sklejasz ze sobą w jedno zdięcie programem Image Stacker.

Trochę trzeba się pomęczyć ale efekty są imponujące - otzrymasz jakość lepszą niż z lustrzanki :wink:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 27 grudnia 2005, 16:57
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 22 października 2005, 12:55
Posty: 49
Post 
a może coś takiego http://allegro.pl/show_item.php?item=78197751 rozwiąże sprawę? Będziesz swoje gwiazdki miał :lol:


wtorek, 27 grudnia 2005, 17:53
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post 
Hehe, to jest to "pierwsze" szkielko w obiektywie? Tzn. to zewnetrzne, ktore sie moze zabrudzic? Sry, jestem poczatkujacy :P

edit:
Poczytalem troche, czyli musze kupic jakis adapter?


wtorek, 27 grudnia 2005, 17:58
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 19 listopada 2005, 19:43
Posty: 22
Post 
No, jest juz lepiej, juz mi wychodzi szescioramienna gwiazda, jednak ramiona sa rozszepione :/ Czy to taka cecha obiektywu? Moge to jakos zmienic?

http://img419.imageshack.us/my.php?image=19iu.jpg


niedziela, 1 stycznia 2006, 03:15
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL