Teraz jest środa, 25 kwietnia 2018, 23:07




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Lampa błyskowa Canon Speedlite 430 EX 
Autor Wiadomość
Post Lampa błyskowa Canon Speedlite 430 EX
Witam i zwracam się z pytaniem.

Obecnie mam lampe Speedlite 380 EX ale zamiarzam kupić coś lepszego.
Planuję zakup Speedlite 430 EX. Co możecie powiedzieć o tej lampie? Jak się sprawuje? Czy są jakieś kłopoty z doświetleniem?
Może lepiej trochę dołożyć i kupić Speedlite 550 EX.
Mam korpus EOS 300D.

Za każdą informację z góry wielkie dzięki.


środa, 15 lutego 2006, 10:40

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 16:02
Posty: 132
Lokalizacja: wawa
Post 
Mam i używam z Canonem 350D. Dotychczasowe doświadczenia b. pozytywne, z tym, że zdjęcia robiłem do tej pory w pomieszczeniach w 99% ze światłem odbitym. Głównie w mieszkaniu, ale na wystawie kotów, też było ok (wrzucę później jakąś fotkę) :). Z doświetlaniem w plenerze nie mam jeszcze doświadczeń, a pogoda nie zachęca do eksperymentów.

[ Dodano: Sro Lut 15, 2006 2:20 pm ]
Fotki z wystawy, Canon 350D + 430EX. Dwa zdjęcia zrobione 50/1,8, dwa kitem :).


środa, 15 lutego 2006, 11:33
Zobacz profil
Post 
Fajne miękkie światło. Czy mógłbyś napisac na jakich ustawieniach robiłeś te fotki?
czas, przysłona, wartość ISO, balans bieli.

Dzięki za info. Pozdrawiam


czwartek, 16 lutego 2006, 08:45

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 16:02
Posty: 132
Lokalizacja: wawa
Post 
Pierwsze dwie kitem, 1/100s f5,6 ISO400; pozostałe 50/1,8, 1/100s, f8, ISO 400. Balans bieli na auto, w tym trybie 350D automatycznie dopasowuje balans do 430EX. Lampa skierowana pionowo w sufit.


czwartek, 16 lutego 2006, 11:24
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 20:36
Posty: 161
Lokalizacja: Oklahoma
Post 
Jesli masz D300 a nie masz zamiaru szybko dorastac do D350 to jednak polecam lampe 550. Jest teraz tansza bo nie ma ETTL2 (ale d300 tez nie ma) za tu ojawnia ci sie dzieki 550ce nowe funkcje (takie jak w ruskim sofcie) tzn sterowanie lampa +/- do 3 EV , oraz co chyba najwazniejsze - druga lamelka. Tego w 430 nie zrobisz wiec niewiele zyskasz przechodzac na 430. Wg mnie wlasciwie nic nie zyskasz a tylko stracisz kase.
Albo 550 albo zostan z tym co masz.

_________________
Minolta Z-5 lampa 2500D lumiqest pocket bouncer, Canon 350D 17-85 IS, 70-300 IS, Flash 380 EX Lumiquest supersoft , Sony R-1 Flash 1000HL lumiquest 80/20.


piątek, 17 lutego 2006, 06:10
Zobacz profil
Post 
Czemy w 430 nie będę miał synchronizacji na 2 lamelkę i korekty ekspozycji?
Lampa ma takie funkcje.
Napisz proszę więcej o tym. Czy te funkcje nie działaja z 300D?


piątek, 17 lutego 2006, 10:35

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 20:36
Posty: 161
Lokalizacja: Oklahoma
Post 
Zaskoczyles mnie. ja w D300 mialem tylko 380 i 550. jak kupilem D350 sprzedalem D300 z lampa 550 bo droga a i tak nie ma ETTL2. Zostawielm 380 bo 2 lamelke i +/- lampy mam nawet z 380 bo steruje tym apart z menu. Mialem w reku 300D z 420tke ale tam tez nie mzona miec 2 lamelki i +/- lampy wiec wtedy kupilem 550. Odpuszczam bo nie wiem czy to co piszesz jest dziala z 350 czy tez z 300D. Musi to ktos z D300 i ta lampa sprawdzic organloeptycznie.

_________________
Minolta Z-5 lampa 2500D lumiqest pocket bouncer, Canon 350D 17-85 IS, 70-300 IS, Flash 380 EX Lumiquest supersoft , Sony R-1 Flash 1000HL lumiquest 80/20.


piątek, 17 lutego 2006, 10:44
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 16:02
Posty: 132
Lokalizacja: wawa
Post 
Wojcias ma dużo racji, ale może przećwicz inny manewr. 550 jest jednak droższa od 430. Może kupisz 430, a za różnicę w cenie uda Ci się przesiąść na 350d? :)


piątek, 17 lutego 2006, 10:49
Zobacz profil
Post 
O tych funkcjach (korekta ekspozycji i 2 lamelka) wyczytałem z instrukcji obsługi do 430, ale tam nic nie jest napisane czy działa ze wszystkimi aparatami czy np. tylko z tymi które dają takie możliwości z poziomu body.


piątek, 17 lutego 2006, 10:49
Post 
Raczej nie planuję przesiadki bo 350 mi w ogóle nie leży. Jest za mała i dla mnie ta szorstka obudowa jest całkiem nie do przyjęcia.
300D kupowałem we wrześniu i długo się astanawiałem nad wyborem, ale po dłuzszej chwili z obydwoma aparatami w ręku wybór padł zdecydowanie na 300D i nie załuję tego.


piątek, 17 lutego 2006, 10:52

Dołączył: poniedziałek, 26 grudnia 2005, 16:02
Posty: 132
Lokalizacja: wawa
Post 
Chyba najlepszym wyjściem będzie wyprawa z aparatem do sklepu, łatwo sprawdzisz korektę i 2 lamelke.


piątek, 17 lutego 2006, 11:28
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 28 grudnia 2004, 21:15
Posty: 5
Post 
potam napisał(a):
Chyba najlepszym wyjściem będzie wyprawa z aparatem do sklepu, łatwo sprawdzisz korektę i 2 lamelke.



Mam 300D i lampe 430ex. Działa druga lamelka bez zarzutu, ale musi być wgrana wasia do aparatu.

Lampa super wspułpracuje z aparatem duzo dobrej zabawy i profesjonalne efekty. Na wyższy model przesiadł bym sie tylko wtedy gdybym potrzebował funkcję wyzwalania slawe kilku lamp na raz. Mój zięć ma 350 D . Bawiłem się nim trochę i mogę powiedzieć tylko tyle. Wolę mojego 300D.


niedziela, 20 sierpnia 2006, 23:54
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL