Teraz jest poniedziałek, 23 kwietnia 2018, 09:42




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 
 EOS 350D i lampa 550EX 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 18 października 2006, 08:22
Posty: 1
Post EOS 350D i lampa 550EX
Witam,

Posiadam taki zestaw jak w temacie. Na razie aparat mam z kitowym obiektywem. Wykorzystuję go do robienia głównie zdjęć ślubnych. Jeśli chodzi o plener to oczywiście nie ma żadnego problemu i zdjęcia są OK. Ale problem pojawia się w kościele i na sali weselnej a dotyczy niedoświetlania zdjęć tych, na których jest panna młoda w białej sukni. Szczególnie te zdjęcia wychodzą ciemne, aparta chyba odczytuje, że ma dosyć światła (po odbiciu od białej sukni) i lampa błyska słabiej. Robniłem testy również w domu przy ciemnym świetle i również wg mnie lampa nie doświetla należycie. Kilka dni temu zostałem szczęśliwym posiadaczem aparatu Canon Power Shot A710 IS i okazało się, że ten kompakcik znacznie lepiej doświetla niż mója 350tka z wbudowaną lampą czy nawet z zewnętrzną 550EX. No i moje pytanie, czy to jest normalne, czy wasze aparaty robią podobne rzeczy, czy jest znaczna różnica pomiędzy współpracą 350tki z lampą 550 a 580, która uzasadniałaby zmianę lampy. A może lepszy obiektyw np sigma 18-50 2.8?
Posrawiam i jestem ciekawy waszych opinii.
Tomek


środa, 18 października 2006, 08:36
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 24 maja 2005, 20:36
Posty: 161
Lokalizacja: Oklahoma
Post 
Canony juz tak maja. Inna lampa czy obiektyw niewiele zmieni niestety. Robilem setki testow i nic. Dokupilem wiec Sony R-1. Rewelacyjnie doswietla na sali (wlasciwie ROZSWIETLA - uzywam Lumiquesta 20/80) ale jego wspolpraca z lampa w plenerze to porazka glownie za sprawa "czekania" aparatu na lampe. Sony R-1 nie pstryknie zdjecia dopuki lampa nie jest naladowana a czas ladowania lampy jest po prostu smieszny (raczej wypada uzywac do pomiaru czasu klendarza a nie stopera) przy tego typu cenie jaka ja zaplacilem 999$ za aparat i 150$ za lampe. Na szczescie teraz R-1 kosztuje juz tylko 750$.

_________________
Minolta Z-5 lampa 2500D lumiqest pocket bouncer, Canon 350D 17-85 IS, 70-300 IS, Flash 380 EX Lumiquest supersoft , Sony R-1 Flash 1000HL lumiquest 80/20.


niedziela, 5 listopada 2006, 12:11
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 14:30
Posty: 24
Post 
a 350d biel ustawiasz recznie czy na automacie ? bo u mnie mala jest roznica wiec nie wiem czy warto recznie ustawic jak i tak jest dobrze ?


piątek, 24 listopada 2006, 14:57
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
masie, rób w rawach, nie będzie problemu.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 24 listopada 2006, 15:27
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 14:30
Posty: 24
Post 
a duzo ladniejsze sa zdjecia w rawach na papierze od jpg ?


piątek, 24 listopada 2006, 15:39
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 23 października 2005, 01:52
Posty: 19
Lokalizacja: Dubaj
Post 
zalezy na jakim papierze. na 10x15 niezauwazysz zadnej roznicy, ani ty ani nikt inny. Robilem proby ze znawcami i nikt nie rozpoznal w garnicy bledu. na 20x30cm moze na 40x50 prawdopodobnie zauwazysz.
Sytuacja zmienia sie jesli musisz zdjecie podciagnac. Wowczas w RAW robisz to bezstratnie a potem kompresujesz a w jpegu masz juz skompresowane wiec musiz rozkompresowac pozmieniac a potem skompresowac cos co bycmoze juz sie nie da tak bezstratnie skompresowac bo za malo danych.

_________________
Canon D-350 , Canon 18-85 IS. Czekam na Sony R-1.


piątek, 24 listopada 2006, 15:53
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Mając RAWy uzyskasz JPEGi takie jak ci pasuję, a nie takie jakie zrobi ci puszka bez pytania :wink: Choćby WB sobie poprawisz bez problemu, a w świetle mieszanym nawet najlepszy AWB czasami robi kiszkę.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 24 listopada 2006, 15:56
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 14:30
Posty: 24
Post 
a jaki dobry i prsoty program zamienia rawy na jpg i na odwrot ?


piątek, 24 listopada 2006, 16:19
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Z tego co mi wiadomo to Canon w komplecie z puszką daje jakiś program do RAW.
Z darmowych to najlepiej z netu siągnąć wersję beta 4 Addobe LightRoom. Z drmowych używam jeszcze RSE (Rawshooter) - do szybkiego przegladania i wstępnej konwersji. Finalnie cyzeluję w LightRoomie lub Olympus Studio (ten tylko dla aparatów Olympusa).

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 24 listopada 2006, 19:59
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 14:30
Posty: 24
Post 
a w photoshopie nie da sie ?


piątek, 24 listopada 2006, 20:01
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Da się, z pluginem ACR.

No i stuknęło mi 1000 :wink: postów.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


piątek, 24 listopada 2006, 20:04
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 24 listopada 2006, 14:30
Posty: 24
Post 
a co to ten plugin ACR ?


piątek, 24 listopada 2006, 20:07
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 18 lipca 2004, 12:37
Posty: 206
Lokalizacja: Londyn
Post 
ACR to plugin Adobe Camera Raw dołączana do ostatnich PSów (CS i CS2) jednak aby działy z nim RAWy z nowszych apartów trzeba pobierać uaktualnienie ze strony Adobe. Osobiście do konwertowania polecam C1 albo RawShooter, o wiele lepsze IMHO od ACR...

A co do RAW vs JPG - jak można je porównywać na papierze skoro z pliku RAW żaden lab nie zrobi odbitki, trzeba go wczesniej przekonwertować do formatu labu, najczęśniej JPG lub TIFF, więc to porównanie jest nielogiczne...

A co do naswietlania, tpiaskowski, masz niezłą kompilacje - lampa 5 razy droższa od obiektywu:D:D:D Proponuję przestawić aparat i lampe z trybu auto na coś conajmniej półautomatycznego (Av, Tv) i próbować uzyskać najbardziej zadowalające wyniki. Aaa, no i soften na tej lampie byłby mile widziany...

_________________
Canon i Nikon


niedziela, 26 listopada 2006, 01:14
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 13 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL