Teraz jest środa, 26 września 2018, 16:58




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 350d+430ex nie doświetla drugiego planu w kościele 
Autor Wiadomość

Dołączył: czwartek, 26 kwietnia 2007, 20:29
Posty: 2
Post 350d+430ex nie doświetla drugiego planu w kościele
witam -posiadam 350d + lampa 430ex i nie wiem jak ustawić aparat ,żeby oświetlał też drugi plan.Aparat jest ustawiony w pozycji P a czułość na 400 i doświetla tylko pierwszy plan a dalej jest ciemno.


wtorek, 15 maja 2007, 12:15
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Lampa nie ma możliwości doświetlenia 2 planów, bowiem logicznym jest, że wtedy przepali ten pierwszy. Przecież drugi jest oddalony bardziej i konieczny jest silniejszy błysk. Jedyna opcja to użycie opcji wolnej synchronizacji lampy. Wtedy pierwszy plan będzie ładnie oświetlony, tło natomiast także, choć w kolorach bardziej naturalnych. Jednak czas otwarcia migawki się mocno wydłuży w takim wypadku.

Chyba, że jest opcja, o której nie wiem, nie focę z lampami za często.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 15 maja 2007, 13:21
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Vendeur napisał(a):
Jedyna opcja to użycie opcji wolnej synchronizacji lampy.
A co to za dziwo, pewnie rodem z A100 :mrgreen: .


milciu-tl, trzeba aparat ustawić w tryb M, czas na około 1/10 sek wtedy na przysłonie 2-2.8 będziesz miał drugi plan doświetlony światłem zastanym. Natomiast lampa w trybie TTL doświetli i zamrozi ci plan pierwszy.

Oczywiście czas 1/10 możesz korygować w górę lub dół w zależności od potrzeb. Przy tych czasach nie musisz ustawiać lampy na drugą kurtyne, choć nie zaszkodzi to uczynić.

Rób w RAW, bo jeśli na drugim planie żródło światła ma inną temperaturę barwy niż lampa, to trzeba będzie pokombinować z dobraniem WB drugiego planu.

Jest jeszcze jeden sposób, ale wymaga on bardzo silnej lampy (GN co najmniej 50) i niewysokiego kościoła. Po prostu palnik lampy odchylasz w górę.
Jak sufit jest za wysoko to możesz kombinować z tzw sztucznym sufitem w lampie - poszukaj sobie na googlach - ludzie mają niesamowite pomysły.
Pomaga też umeszczenie lampy wysoko na wysięgniku i zastosowanie jakiegoś rozpraszacza.

No i kolejny sposób, to wyłączenie lampy i robienie tylko w świetle zastanym, ale do tego potrzeba b. jasnego obiektywu. Możesz wspomagać się leciutkim dopalaniem lampy, ale skorygowanej na -1.5 do -3 EV.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 15 maja 2007, 15:01
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 26 kwietnia 2007, 20:29
Posty: 2
Post 
bardzo ,bardzo dziękuje-będe teraz wiedział gdzie szukać.Obiektyw mam dość jasny ( sigma 24-70 2.8 i mam też dyfuzor stofen.Czytałem dzisiaj już troche na forum i podobno może mi to w jakimś stopniu wystarczyć.


wtorek, 15 maja 2007, 17:24
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nie czepiaj się, bo wyjdziesz na niezorientowanego. Chciałem jaśniej opisać tryb SLOW SYNC. A rozpisywanie się tutaj o manualu jest bez sensu, bowiem wystarczy właśnie Slow Sync i po problemie.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 16 maja 2007, 12:31
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
I opcja jacka2004 jest słuszna.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


środa, 16 maja 2007, 19:28
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Obie są słuszne, jednak opcja jacka jest zdecydowanie trudniejsza, bowiem trzeba mieć już jakieś doświadzenie w takiej fotografii. Nie każdy umie samemu właściwie dobrać parametry, aby osiągnąć zamierzony efekt. Przy Slow Sync aparat robi to za nas.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 16 maja 2007, 21:56
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post 
Czy Minolta ma Slow Sync, jeżeli tak to gdzie? Ewentualnie inną nazwę tego trybu poproszę. Bardzo mnie to zainteresowało.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


czwartek, 17 maja 2007, 22:53
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wejdź do menu, pierwsza zakładka => Flash mode => Rear sync.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 19 maja 2007, 00:10
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 4 grudnia 2004, 17:50
Posty: 38
Lokalizacja: małopolska
Post 
odpuść sobie dyfuzor ... lampa pod kątem 45°-60° na górze przymocowana biała karteczka żeby odbić światło na wprost. jak masz stabilne łapska to 1/40 - jak nie masz to 1/60 - chyba że lubisz rozmazanych ludków w kościele. możesz ryzykować z większym iso ale wtedy koniecznie musisz mieć soft do odszumiania zdjęć.

_________________
http://www.ag.bocznica.org/


piątek, 10 sierpnia 2007, 19:03
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL