Teraz jest środa, 26 września 2018, 04:57




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 ostrość zdjęć w canon eos 400D 
Autor Wiadomość

Dołączył: niedziela, 27 maja 2007, 21:55
Posty: 9
Post ostrość zdjęć w canon eos 400D
mam 400D z obiektywem efs 18-55 (narazie innego miec nei bede) z ustawieniami:

Sharpness +7
Contrast +4 (maks)
Saturation +3
Color tone 0

co jeszcze mozna zrobić aby wycisnąć maksymalna ostrość zdjec ? i czy ew zmiana zapisu z jpg na raw cos poprawi ?


niedziela, 27 maja 2007, 22:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
zmienic sobie na 0 wszystko i wyostrzyc w programie graficznym, na pewno lepszy efekt bedzie. :twisted: a tak na powaznie to moze nieostrosc jest spowodowana zlym ustawieniem tejrze i wyostrzanie nic nie da po prostu, pokaz zdjecia to sie okaze co i jak.

ps.
zmiana zapisu na RAW wylaczy wszystkie ustawienia ktore podales, bo one dotycza tylko jpg.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


poniedziałek, 28 maja 2007, 00:16
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 27 maja 2007, 21:55
Posty: 9
Post 
A oto i zdjecie ;)
http://creativstudio.pl/foty/dorota.jpg


poniedziałek, 28 maja 2007, 09:12
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 27 kwietnia 2004, 11:21
Posty: 1692
Lokalizacja: Zachodniopomorskie
Post 
Jak dla mnie to przy 200mm czas powinien być ok 1/320s a tam jest 1/100s przez co zdjęcie może być minimalnie poruszone :roll:

_________________
.:: Canon 30D :: 50mm f1.8 :: 70-200mm L:: 430EX :: Canon G5 ::.
.::CF ponad 5GB :: VELBON Sherpa 600n ::.


wtorek, 29 maja 2007, 19:45
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 27 maja 2007, 21:55
Posty: 9
Post 
to moze ja dam dwa inne zdjecia do porownania jedno bez poprawki a drugie poprawione w ps chodzi dokaldnie o twarz osoby na zdjeciu

1. wariant 1 bez poprawek
2. podostrzone w ps

a czytalem ze z taka ostroscia da sie normlanie zdjecie zrobic nawet z tymi obiektywami ktore mam a mam standardowy z kit 18-55 i tamrona teleobiektyw i z tych dwoch wychodza foty tak samo moze dla tego ze nie ma oslony przeciwslonecznej a tylko filtr uv ?


wtorek, 29 maja 2007, 22:35
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Zrobic moze sie i da, ale po pomniejszeniu straci na ostrosci i trzeba wyostrzyc

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


wtorek, 29 maja 2007, 23:00
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 27 maja 2007, 21:55
Posty: 9
Post 
przed pomniejszeniem jest tak samo ;)


środa, 30 maja 2007, 08:53
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Najlepiej jak bys udostepnil czystego RAW-a to by sie zobaczylo co i jak jest z tymi zdjeciami, bo jpg rzadko oddaja rzeczywistosc

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


środa, 30 maja 2007, 09:46
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 27 maja 2007, 21:55
Posty: 9
Post 
prosze ;)

http://creativstudio.pl/foty/obrazek.cr2


środa, 30 maja 2007, 10:54
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
a czym to cos otworzyc, bo zaden progtram do rawowo mi tego nie czyta, ani rawshooter ani adobe camera raw nie chce odczytac tego pliku.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


środa, 30 maja 2007, 12:01
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 27 maja 2007, 21:55
Posty: 9
Post 
ja to odczytuje adobe photoshop lightroom


środa, 30 maja 2007, 14:35
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 3 lipca 2007, 16:42
Posty: 18
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Post 
Dostałeś do canona świetny program do plików raw, który sam świetnie ustawia parametry... Więc sorry ale po co używasz lightroom? aby być trendy? Czy też miałeś po porostu 1000zł na zbyciu?


wtorek, 3 lipca 2007, 17:03
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 27 maja 2007, 21:55
Posty: 9
Post 
wiem ze dostalem do kanona sweitny program i go uzywam, a co do lightroom to nie mozna uzywac ? to jakeis przestepstwo ? a pozatym nie slyszales o wersjach 30 dniowych ? wiec ani nie probuje byc trendy a jesli mam 1000 zl to chyba nie twoja sprawa ;)


wtorek, 3 lipca 2007, 17:09
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 3 lipca 2007, 16:42
Posty: 18
Lokalizacja: Aleksandrów Kujawski
Post 
Nooo słyszałem.. Wszyscy mają wersje 30 dniowe... Za 30 dni też będziesz miał taką wersję, i za pół roku także...
Co do ostrości tego zdjęcia, nie wiem po co zrobiłeś iso 400, to pogarsza nieco ostrość... daj także czas krótszy niż 1/80, a w aparacie ustaw conajwyżej +2 a nie +7.
A najlepszym rozwiązaniem byłoby np kupienie 50/1.8 Koszt niewielki a jakość zdjęć dużo lepsza niż z Twojego obiektywu...


wtorek, 3 lipca 2007, 17:20
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Tyle, że poza 50mm to przy robieniu fotek używa się również innych ogniskowych. A dodatkowo 50mm po cropie to trochę taka nijaka ogniskowa.

A dobry obiektyw zastępujący Canonowskiego kita to kilka tysięcy w plecki ... ot cały Canon.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 3 lipca 2007, 20:16
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 20 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL