Teraz jest wtorek, 24 kwietnia 2018, 10:33




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 Canon G5 tryb komunikacji z komputerem / instrukcja 
Autor Wiadomość
Post Canon G5 tryb komunikacji z komputerem / instrukcja
Witam.

Pytanie pewnie banalne - przeszukałem archiwum i jakoś nie umiałem
znaleść.

Gdy podłączam G5 do kompa (winXP), to melduje się jako aparat cyfrowy i nie mogę Explorerem wgrywać swobodnie plików na kartę. W G3 była opcja Normal zamiast PTP (menu: communication) - w G5 zniknęła.
Co zrobić, żeby wykrywał mi go jako zwykły napęd wymienny?

Mam polską instrukcję do G3, a do G5 niestety po niemiecku.


--
ArturG

Kontakt: http://www.ar.of.pl - homepage
http://www.suputnyk.site.pl - najlepszy przewodnik po Ukrainie


wtorek, 3 lutego 2004, 13:21
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nie jestem pewien, czy każdy aparat może pracować jako dysk wymienny. Użytkowałem ostatnio Canona S50 i też nie mogłem na kartę nic nagrać. Nie wiem od czego to zależy.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 3 lutego 2004, 13:49
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Nie można i tyle...


wtorek, 3 lutego 2004, 14:25
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Oj, to dla mnie poważna wada. Bo ja w mojej Z1 mogę sobie nagrać cokolwiek i taki dysk wymienny przydaje się bardzo :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


wtorek, 3 lutego 2004, 14:52
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
A mi to wogóle nie potrzebne. Zresztą mam czytnik za 70zł i jest to usb 2.0. Aparaty uzywają 1.1 (poza nielicznymi chlubnymi wyjątkami) więc zgrywanie trwa wieczność...


czwartek, 5 lutego 2004, 00:39
Zobacz profil
Post Areo
Mam ten sam problem co Ty z G5 wiec jak chcesz to zobacz moje opisane problemy. Sam nie wiem co zrobić? Powiem więcej zdania sa podzielone ale wiecej przemawia za tym że takiej komunikacji w druga stronę poprostu nie ma. Zadałem to pytanie pomocy technicznej na stronie polskiej Canona ale chłopcy chyba sami nie sa zorientowani w możliwościach. Ich intencją jest czysty zysk a nie zawracanie im głowy przez natrętnych amatorów. Jak dadzą mi odpowiedź to ci napiszę.
pozdr.
Areo


wtorek, 24 lutego 2004, 09:32
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 11 lutego 2004, 21:03
Posty: 742
Lokalizacja: Poznań
Post 
Pliki można wgrywać poprzez dołączone oprogramowanie canona .

G5 rulez ;)

_________________
Fullfrejm + 24-200 L 2.8 :)

http://www.negatyw.org


wtorek, 24 lutego 2004, 11:14
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Można?! W instrukcji jak byk stoi, że nie można. I w kilku testach już na to też zwracanoa uwagę...


środa, 25 lutego 2004, 01:41
Zobacz profil
Post 
Tak potwierdzam fakt iż można kopiować do aparatu z kompa ale tylko pliki *.jpg. Sam to sprawdzilem dzisiaj. Wiec mowie jak to zrobic:
W programie Zoom Browser -> menu Camera -> Browse&Download Images -> pokazuje sie okno Camera Window gdzie jest funkcja Set -> Ad images i to wszystko. Na to wychodzi ze plikow innych formatow nie mozna kopiowac do aparatu.


środa, 25 lutego 2004, 21:52
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Pamiętajcie że każdemu plikowi można zmienić rozszerzenie na .jpg i po kłopocie!! Miałem podobny problem w mojej mp3


środa, 25 lutego 2004, 23:43
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Exabot [Bot], Google [Bot] i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL