Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 00:04




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 [Nikon d7100] Problemy z ostrością 
Autor Wiadomość

Dołączył: wtorek, 10 czerwca 2014, 23:20
Posty: 3
Post [Nikon d7100] Problemy z ostrością
Witam,

W obyciu z lustrami jestem zielony i być może mój problem to nie problem a jedynie brak wiedzy? Niemniej, proszę o pomoc.

Załóżmy taką sytuację:
Wykonuję zdjęcia w trybie M, Lv.
Parametry wyjściowe: 105 mm, 1/60 s, f/5,6 warunki: oświetlony pokój.
Obraz na podglądzie jasny.
Wciskam migawkę do połowy, ostrzenie... jest ok - zielona ramka.

Zmiana jednego parametru: f/16
Obraz na podglądzie jasny.
Wciskam migawkę do połowy, ostrzenie... jest ok - zielona ramka.

Ale po wykonaniu zdjęcia obraz na wyświetlaczu jest już ciemniejszy.
Przy próbie ostrzenia aparat sobie nie radzi...

Zmiana przesłony na f/5.6
Obraz dalej taki sam, wciąż problemy z ostrzeniem.
Dopiero wykonanie zdjęcia powoduje powrót pierwotnych warunków na ekranie.

Co się dzieje?
Czy zaraz po zmianie ustawień dot. przesłony nie powinna nastąpić zmiana na wyświetlaczu? Czemu dzieje się tak dopiero później?
Skąd problemy z ostrzeniem/bądź ich brak dopiero po wykonaniu zdjęcia z nowymi ustawieniami?
Proszę o pomoc i wyrozumiałość.
Szukałem odpowiedzi w instrukcji ale nie potrafiłem znaleźć.

Pozdrawiam


wtorek, 10 czerwca 2014, 23:32
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 3 stycznia 2012, 17:19
Posty: 18
Post Re: [Nikon d7100] Problemy z ostrością
Nie mam pewności ale może to być coś podobnego jak w moim D5100.
Przy przełączaniu w tryb LV przysłona domyka się do wartości roboczej ustawionej wcześniej np. 8.
Po zmianie parametru przysłony np na 16 wartość w obiektywie nie zmienia sie od razu tylko dopiero po zrobieniu zdjęcia (i zostaje na tym poziomie) albo po wyłączeniu LV i ponownym jego włączeniu.
Jest to 'wina' oprogramowania i raczej nie da się tego obejść, a problem samego ustawienia ostrości przy f16 to po prostu mała ilość światła przechodząca przez obiektyw.
jest to tez pokrótce opisane tutaj:
http://www.swiatobrazu.pl/nikon-d5100-t ... 919.html,1


czwartek, 12 czerwca 2014, 18:04
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 10 czerwca 2014, 23:20
Posty: 3
Post Re: [Nikon d7100] Problemy z ostrością
A występuje ten problem przy użyciu wizjera? (bez Lv)


czwartek, 12 czerwca 2014, 18:51
Zobacz profil

Dołączył: wtorek, 3 stycznia 2012, 17:19
Posty: 18
Post Re: [Nikon d7100] Problemy z ostrością
Nie, nie występuje.
Na wizjerze ostrzenie, czy to manualne czy AF, robione jest przy pełnej dziurze czyli na max jasności. No chyba że masz obiektyw z pierścieniem przysłon to wtedy ostrzysz na przysłonie jaką ustawisz więc możne być ciemniej.
Dopiero przy wykonywaniu zdjęcia przysłona jest przymykana do wartości roboczej taka jaką ustawisz (A,M) lub jaką dobierze aparat (P,S).


niedziela, 15 czerwca 2014, 09:56
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 24 października 2014, 23:50
Posty: 2
Post Re: [Nikon d7100] Problemy z ostrością
Battery is 52%, I can see the image on the rear lcd....looks beautiful when I manually focus

Poczytaj http://www.dpreview.com/forums/post/53066506


sobota, 25 października 2014, 07:53
Zobacz profil

Dołączył: środa, 13 listopada 2013, 14:37
Posty: 7
Post Re: [Nikon d7100] Problemy z ostrością
Witam,
proponuje wizytę na stronie serwisu Nikon.pl Tam Ci wszystko wyjaśnią w ciągu kilku do kilkunastu godzin.
Pozdrawiam
>
>
>
lotnik747 napisał(a):
Witam,
W obyciu z lustrami jestem zielony i być może mój problem to nie problem a jedynie brak wiedzy? Niemniej, proszę o pomoc.

Załóżmy taką sytuację:
Wykonuję zdjęcia w trybie M, Lv.
Parametry wyjściowe: 105 mm, 1/60 s, f/5,6 warunki: oświetlony pokój.
Obraz na podglądzie jasny.
Wciskam migawkę do połowy, ostrzenie... jest ok - zielona ramka.

Zmiana jednego parametru: f/16
Obraz na podglądzie jasny.
Wciskam migawkę do połowy, ostrzenie... jest ok - zielona ramka.

Ale po wykonaniu zdjęcia obraz na wyświetlaczu jest już ciemniejszy.
Przy próbie ostrzenia aparat sobie nie radzi...

Zmiana przesłony na f/5.6
Obraz dalej taki sam, wciąż problemy z ostrzeniem.
Dopiero wykonanie zdjęcia powoduje powrót pierwotnych warunków na ekranie.

Co się dzieje?
Czy zaraz po zmianie ustawień dot. przesłony nie powinna nastąpić zmiana na wyświetlaczu? Czemu dzieje się tak dopiero później?
Skąd problemy z ostrzeniem/bądź ich brak dopiero po wykonaniu zdjęcia z nowymi ustawieniami?
Proszę o pomoc i wyrozumiałość.
Szukałem odpowiedzi w instrukcji ale nie potrafiłem znaleźć.

Pozdrawiam


czwartek, 4 grudnia 2014, 01:27
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL