Teraz jest czwartek, 26 kwietnia 2018, 15:38




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Filtr polaryzacyjny do Nikona Coolpix 8800 
Autor Wiadomość
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post Filtr polaryzacyjny do Nikona Coolpix 8800
Jaki filtr polaryzacyjny powinienem kupic do tego aparatu? Zalezy mi na jak najtanszym. Czy bede potrzebowal "przejsciowki" czy filtr moge zamocowac bezposrednio?


Ostatnio edytowano niedziela, 17 kwietnia 2005, 11:28 przez Frog, łącznie edytowano 1 raz

sobota, 16 kwietnia 2005, 11:05
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Jeśli chcesz kupić najtańszy to lepiej od razu sobie daj spokój... Jeśli wiesz do czego służy i jak wielkie ma znaczenie jego jakość, to, szczególnie do tak drogiego aparatu, naprawdę nie ma sensu marnować pieniędzy na tani chłam. Osobiście nie kupowałbym nic poniżej 150 zł. Wybierz może coś z firmy HOYA.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 16 kwietnia 2005, 12:32
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Nie wiem czy to mądra rada, czy byc może już o tym wiesz ale czytałem gdzieć że do apareatów cyfrowych nie może to być filtr liniowy a tylko i wyłącznie kołowy. Na wszelki wypadek sprawdź i weź pod uwage przy wyborze i zakupie. :roll:

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


sobota, 16 kwietnia 2005, 19:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
:rotfl:
Duchu - to są oczywiste rzeczy!

Cytuj:
że do apareatów cyfrowych

I nie tylko.
Doczytaj do końca - nie chodzi tu o "cyfrowość" aparatu.

Poza tym kwota podana przez Vendeura jasno sugeruje minimum CPL HMC Hoyi.

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


sobota, 16 kwietnia 2005, 19:50
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
nie chciałbym się kłócić :wink: bo i po co :?: :mrgreen:
wydawalo mi się, że facet ma mało kasy i chcę kupić taniochę a może o tym nie wiedzieć że tani liniowy się mu nie nada- to sie odezwałem. Ale jak 100% o tym juz wiedział to sorki
Grisza[Gen] napisał(a):
Doczytaj do końca - nie chodzi tu o "cyfrowość" aparatu.

Grisza, weź nam przybliż całość tematu - tak przystępnie ale wyczerpująco- ... proszę....

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


sobota, 16 kwietnia 2005, 20:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
W zasadzie nie powinienem, ale co tam Google są darmowe ;)

http://www.cyfrowka.com/modules/nsectio ... e&artid=34
http://www.republika.pl/foto_hobby/Filtry/polar.htm
http://www.hejber.com/pages/filtry_postaw.html

Miłej lektury :twisted: :twisted:

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


sobota, 16 kwietnia 2005, 21:28
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Duch napisał(a):
Na wszelki wypadek sprawdź i weź pod uwage przy wyborze i zakupie.


chyba to samo chciałem mu powiedziec tylko nie załączyłem linków :wink:
- dzieki - rzeczywiście nie wszystkie czytałem

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


niedziela, 17 kwietnia 2005, 09:18
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Frog napisał(a):
Czy bede potrzebowal "przejsciowki" czy filtr moge zamocowec bezposrednio?


ja korzystam z przejściówki dlatego że przy szerokim kącie(ogniskowa 28 mm), zakładanie przed obiektyw filtru o fabrycznej średnicy powoduje u mnie winietowanie( zaciemnienie rogów kadru spowodowane faktem że matryca "widzi" oprawkę filtru.

...pewnie o tym wiedział bo to oczywiste ale powiedziałem - bo pytał ...

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


niedziela, 17 kwietnia 2005, 11:19
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
Duch napisał(a):
Frog napisał(a):
Czy bede potrzebowal "przejsciowki" czy filtr moge zamocowec bezposrednio?


ja korzystam z przejściówki dlatego że przy szerokim kącie(ogniskowa 28 mm), zakładanie przed obiektyw filtru o fabrycznej średnicy powoduje u mnie winietowanie( zaciemnienie rogów kadru spowodowane faktem że matryca "widzi" oprawkę filtru.

...pewnie o tym wiedział bo to oczywiste ale powiedziałem - bo pytał ...

... tak ale obiektyw N8800 nie uzywa katow szerokich (35-350), czy w takim przypadku brak pierscienia przejsciowego nie spowoduje tego "defektu"?


niedziela, 17 kwietnia 2005, 11:31
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 2 września 2004, 10:26
Posty: 194
Lokalizacja: z daleka
Post 
Frog napisał(a):
nie uzywa katow szerokich (35

35 mm to już szeroki kąt a ja nie pamiętam jaka w 8800 jest srednica gwintu, Ale ... jaki by nie był - najlepiej wkręcić cokolwiek i sprawdzić.
Przy ekwiwalencie 35 mm może już winietować, po co ryzykować kasę w ciemno i później kłopotać się ze sprzedawaniem.
Nawet jeżeli zdecydowałeś kupować filtr przez allegro przejdź do jakiegokolwiek sklepu gdzie można przymierzyć i sprawdź - jak będzie ok. kupisz gdzie zechcesz, jak będzie kiepsko znaczy musisz stosować filtry o większej średnicy. Pamietaj też że im więcej zechcesz wkręcić filtrów (np UV +polar -ryzyko wninietowania przy szerszych kątach wzrasta. To czy Ci winietuje przy dwóch filtrach też możesz sprawdzić, za pytanie i sprawdzanie się nie płaci a za gapowe - tak

widzisz grisza, chyba jednak nie wiedział tych oczywistości bo pyta nadal

_________________
Minolta A2 vel Canon EOS300


niedziela, 17 kwietnia 2005, 15:33
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 26 marca 2005, 11:34
Posty: 275
Post 
dzieki za pomoc!.
PS: gdyby to bylo takie oczywiste to bym nie pytal... nigdy nie korzystalem z filtrow wiec nie za bardzo sie w nich orientuje. Nikona 8800 nie mam jeszcze, tylko sprowadzam z USA i od razu chce sprowadzic z tym filtrem dlatego pytam.


niedziela, 17 kwietnia 2005, 18:35
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Filtrów liniowych nie można stosować w lustrzankach (zarówno analogowych jak i cyfrowych), natomiast w kompaktach jest to obojętne. Istotna jest tylko jakość.


niedziela, 17 kwietnia 2005, 23:51
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL