Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 07:48




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 wyjmowanie obiektywu przy włączonym aparacie 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 1 lipca 2005, 14:17
Posty: 1
Post wyjmowanie obiektywu przy włączonym aparacie
Witam, jestem tutaj pierwszy raz i od razu mam problem a w zasadzie pytaneie. Kupiłem niedawno pierwszą w życiu lustrzankę Nikon D70 i niestety wymieniając obiektyw zapomniałem wyłączyć aparat. Dopiero po ściągnięciu obiektywu zauważyłem że aparat jest włączony. Czy taka sytuacja może mieć wpływ na aparat? (jaki?)
Czy wam może zdarzało się coś podobnego?

W każdym razie po włożeniu drugiego obiektywu wydaje się że jest wszystko w porządku. Drugiego obiektywu jeszcze nie sprawdzałem.


piątek, 1 lipca 2005, 14:37
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
nie powinno mieć to złego wpływu na aparat, choć lepiej jest go wyłączać.

_________________
Podpis zablokowany przez administratora.


piątek, 1 lipca 2005, 23:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: piątek, 1 października 2004, 11:08
Posty: 172
Lokalizacja: Poznań
Post 
Generalnie to staram się pamiętać o wyłączeniu zasilania podczas zmiany szkła, ale przyznam się, że zdarzyło mi się parokrotnie zapomnieć i jak na razie nic się nie stało. Ale mimo wszystko nie radze eksperymentować bez wyraźnej potrzeby.
Pozdrawiam. :)


piątek, 1 lipca 2005, 23:17
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 27 września 2004, 19:55
Posty: 611
Lokalizacja: Ostrów Wlkp.
Post 
miałem wczesśniej lustrzankę analogową teraz mam cyfrową i nie wyobrażam sobie że przy każdej zmianie obiektywu miałbym wyłączać aparat - jedyne co mogło by yć zagrożeniem to gdyby zdażyło się wam zmieniać obiektyw przy otwartej migawce w innych sytuacjach nie ma to znaczenia. Nie widziałem też nigdzie w instrukcjach zastrzeżenia że przy zmianie obiektywu należy wyłączyć aparat

_________________
http://www.studiotrzyczwarte.prv.pl/


sobota, 9 lipca 2005, 17:07
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 10 sierpnia 2006, 10:28
Posty: 4
Lokalizacja: Gdańsk
Post 
A ja widziałem w instrukcji D70 " Przed zmiana obiektywu zaleca sie wyłączenie aparatu " :] hyhy :wink:


środa, 19 kwietnia 2006, 22:42
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 3 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL