Teraz jest poniedziałek, 24 września 2018, 07:45




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Nikon D200 a Raw. 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 30 grudnia 2005, 01:31
Posty: 2
Lokalizacja: Rakoniewice
Post Nikon D200 a Raw.
Witam. Mam pytanie czy Nikon D200 zapisuje również zdjęcia w formacie Raw?? Jeśli tak to czy ma on oddzielną karte do zapisywania Jpeg-ów i Raw-ów.

Z góry dziękuje za odpowiedź. Pozdrawiam.

_________________
Żyj z Dnia Na Dzień! szukaj Nowych Wrażeń! Miej Oczy Szeroko Otwarte! I co Najważniejsze Trzymaj Nisko Garde:P
GG: 4706571


piątek, 30 grudnia 2005, 01:38
Zobacz profil
Post 
Tak, D200 posiada funkcje RAW.
http://www.dpreview.com/reviews/specs/N ... n_d200.asp

RAW sie zapisuje na karcie pamieci, taka jaka bedziesz mial w aparacie. Jednak pamietaj ze taki format zdjecia zajmuje okolo 8-15mb.


piątek, 30 grudnia 2005, 02:56
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 20 października 2005, 14:33
Posty: 587
Post 
...i w niektórych aparatach zapisuje się wolno :(

_________________
Sony DSC-H1+MS PRO 256MB+Torba+Statyw :wink:


piątek, 30 grudnia 2005, 13:22
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 21 stycznia 2005, 16:37
Posty: 4
Post 
zuraw2006 napisał(a):
i w niektórych aparatach zapisuje się wolno

ale nie w D200 - ktory robi 5 RAWów na sekunde i ma bufor
pamieci na prawie 20cia RAWów.... Jednak mimo mozliwosci
zapisywania i JPg i RAW jednoczesnie - D200 ma jeden slot na CF,
oddziekne zapisywanie JPG i RAW na dwu kartach ma Canon 1DMKII.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof Jot



niedziela, 15 stycznia 2006, 20:41
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Krzysztof Jot napisał(a):
ale nie w D200 - ktory robi 5 RAWów na sekunde i ma bufor pamieci na prawie 20cia RAWów....
ale jak zapełni bufor to zapewne będzie miał kilkunastosekundową przerwę na zrzut bufora na kartę CF :wink:

A czy D200 też kompresuje (stratnie :evil: ) RAWy jak to robi D70 :?:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 11:03
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
To nie bedzie kilkanascie sekund, po to jest duzy bufor zeby wlasnie zminimalizowac to oczekiwanie. Pamietaj ze jak zrobisz pierwsze zdjecie w serii i dalej nastepne, to te piersze bede juz kopiowane w tle na karte, wiec po zrobieniu dwudziestego zdjecia pierwsze kilka fotek bedzie juz zgrane.
Ja mam bufor na 5 zdjec i szybka karte, po zapelnieniu bufora szybkosc spada z 3kl/s do ok 1,5kl/s

Skad ta rewelacja ze D70 kompresuje stratnie RAW-y, nigdzie tego nie wyczytalem.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 14:02
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
MobyDick no to policzmy:
5kl/sek czyli bufor zapełniamy w tempie 5 * 10MB = 50MB/sek a jaki jest maksymalny transfer danych na kartę CF :?: SanDyski najnowszej generacji (Extrime III) mają chyba okolo 11MB/sek. Bufor zapewne przyjmuje owe 20 Rawów wiec musi mieć okolo 200MB pojemności. Po zrobieniu 20 fotek w tempie 5kl/sek D200 zapewne może robić następne ale tempo spadnie mu do 1.5kl/sek . Ale mi chodziło o czas jaki trzeba odczekać aby strzelić następną seri 20 fotek w tempie 5kl/sek , i tu trzeba niestety czekać na opróżnienie bufora te kilkanaście sekund.

MobyDick napisał(a):
Ja mam bufor na 5 zdjec i szybka karte, po zapelnieniu bufora szybkosc spada z 3kl/s do ok 1,5kl/s
nie wiedziałem że D5D ma taki malutki buforek. Mówisz o RAW czy Jpeg?

MobyDick napisał(a):
Skad ta rewelacja ze D70 kompresuje stratnie RAW-y, nigdzie tego nie wyczytalem.
wystarczy porównać rozmiary RAW aparatów różnych producentów DSLRów z 6 megową matrycą.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 16 stycznia 2006, 15:49
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 21 stycznia 2005, 16:37
Posty: 4
Post 
- co do predkosci zapisu - po zapełnieniu byfora, predkośc faktycznie nieco spada, ale naprawde
trudno go zapełnić normalnie fotografujac, nawet sport ;). Możesz posłuchać jak pracuje aparat na tej stronie -
tu link: http://www.dpreview.com/articles/nikond200/page5.asp

- w D200 RAW moze byc nieskompresowany lub skompreswany. Kompresja
jest stratna, ale przy 12bitach nie ma to istotnego wpływu na jakość zdjecia

-D70/(s) zapisuje RAW TYLKO w opcji skompresowanej, i stratnej ale- jw.

_________________
Pozdrawiam
Krzysztof Jot



poniedziałek, 16 stycznia 2006, 17:51
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
Krzysztof Jot D200 zapisuje kolor tylko na 12 bitach? Dlaczego na tak małej ilości? Mój staruszek E-1 zapisuje na 14 bitach.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


wtorek, 17 stycznia 2006, 11:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 24 sierpnia 2004, 18:12
Posty: 268
Lokalizacja: Jarocin
Post 
Jacek mowie o formacie RAW, 7D ma wiekszy, chyba na 8 zdjec, 5D miesci 5 rawow,
JPG standard - nie ma zadnego problemu, aparat nadaza z zapisywaniem na karte
JPG Fine - tak samo jak wyzej
JPG - Extra Fine - zwalniac zaczyna po ok 10 klatkach, tempo ok. 1,5 pozostaje rowne.
RAW - jak wyzej pisalem 5 klatek w tempie 3/sek, potem wyrazne spowolnienie, wg mnie nie osiaga nawet 1,5 klatki/sek.
Jak bym mial sandiska III to pewnie byloby lepiej, ale nie mam niestety.

_________________
Robson :) Minolta D5D + KM 18-70/3,5-5,6 + Sigma 70-300/4-5,6 APO + Sandisk 1GB + Velbon Dx-888


wtorek, 17 stycznia 2006, 16:55
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 4 marca 2005, 10:20
Posty: 204
Lokalizacja: Kraków
Post 
Cytuj:
staruszek E-1 zapisuje na 14 bitach

Staruszka A1 chyba też obrabiała 14 bitów - przejścia tonalne szumu były znakomite :wink:


wtorek, 17 stycznia 2006, 23:37
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post 
grzesk napisał(a):
Staruszka A1 chyba też obrabiała 14 bitów - przejścia tonalne szumu były znakomite
jeśli ktoś namietnie lubi ISO 400 i 800. Tyle że tak dziwnie się składała, że miałem A1 i jakoś większość zdięć robiłem na ISO 100 i 200 :D
A w E-1 14 bitową głębię kolorów spokojnie mogę używać do 800 włacznie :wink:
Ale o ile mi wiadomo to posiadacze KM, N i C namiętnie robią fotki tylko na ISO 1600 i 3200 więc faktycznie 12 bitów na przejścia tonalne to aż za dużo :wink: :mrgreen:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


środa, 18 stycznia 2006, 11:45
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL