Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 09:30




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 
 Sb600 nie doświetla 
Autor Wiadomość

Dołączył: środa, 22 października 2008, 13:34
Posty: 2
Post Sb600 nie doświetla
Witam.Mam taki problem. Sb600 z D80 (oraz ostatnio także testowałem z D60 ) znaczną część zdjęć nie doświetla. Dzieje się tak na trybach P i A (z których najczęściej korzystam). Co ciekawe w pewnych warunkach gdy ściągnę lampę znacznie lepszy efekt uzyskuję z lampą z korpusu, która jest niemal 3-krotnie słabsza.Oczywiście komunikacja jest w trybie i-ttl i wygląda, że wszystko powinno być ok. Wydaje mi się, że albo synchronizacja się rozjeżdża (choć zwykle migawka to 1/60 s więc nie powinno być problemu) albo siła błysku jest niepełna (bo wogóle widzę że błyska). Co sugerujecie - coś jest uszkodzone, czy ten cudowny inteligent ttl można sobie wsadzić... i używać jakiś kompensacji lub manuala? Zjawisko nasila się przy wyższych iso (np. 800), gdy rzecz jasna siła błysku powinna być ograniczona ale nie aż tak. Dodam, że mam ciemne szkła i nie oczekuję jakiś cudów w np. ciemnym dużym kościele, ale ewidentnie niedoświetlone zdjęcia uzyskuję nawet w niewielkim pokoju.


czwartek, 23 października 2008, 13:35
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post Re: Sb600 nie doświetla
1. Przestań używać P i A[uto] (czyli zielony), bo w tych trybach to aparat (wraz z lampą) decydują o wyglądzie fotki a nie Ty. :wink: Widoczne, z jakiegoś powodu, aparat uznaje, że tak powinna wyglądać fotka (i naświetla tak, aby tak właśnie wyglądała).
2. Na początek ustaw tryb A (priorytet przysłony), a lampę ustaw w tryb "druga kurtyna" (albo coś na kształt slowsync). Wtedy aparat będzie ustawiał dłuższe czasy (wyjdzie więcej światła na dalszych planach), a lampa powinna tylko doświetlić (i zamrozić) pierwszy plan.
3. Podam Ci opis sposobu, który zawsze "działa". Ustawiasz w aparacie tryb M. Ustawiasz czas z przedziału 1/10 do 1/30 (lub krucej, jeśli warunki pozwolą), przysłonę w obiektywie otwierasz na maxa (lub nieco przymykaszjeśli warunki pozwolą), ISO ustawiasz na tyle wysokie, aby spełnić warunki czasowo/przysłonowe i na tyle niskie aby nie mieć na fotce zbyt dużego szumu. Lampę ustawiasz w tryb "slowsync".

A teraz testu i próbuj, pamiętaj jedynie aby mieć kogoś/coś na pierwszym planie.

PS
Dobrzeby było, abyś również poczytał w jaki sposób działa ten cały i-TTL i te 3D-Lightingi w Nikonie, aby było wiadomo co tak naprawdę sobie "myśli" body robiąc zdięcie.
Są sytuacje, ze te "wynalazki" znakomicie ułatwiają pracę, są też takie warunki, że lepiej całą tą "automatykę" ustawić na "off" a własny mózg na "on" :wink:

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


czwartek, 23 października 2008, 14:13
Zobacz profil

Dołączył: środa, 22 października 2008, 13:34
Posty: 2
Post Re: Sb600 nie doświetla
Ok.Dzięki za uwagi. Będę próbował w ten sposób co piszesz, z tym, że używane często przeze mnie A to nie zielone tylko właśnie preselekcja przysłony. No ale potestuję resztę ustawień zgodnie z uwagami. Może ktoś ma jeszcze podobne doświadczenia najlepiej z d80+sb600?


piątek, 24 października 2008, 08:06
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 3 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 6 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL