Teraz jest poniedziałek, 17 grudnia 2018, 21:31




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 Konica Minolta DIMAGE A2 - problem z zasilaniem 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 14 sierpnia 2009, 22:57
Posty: 3
Post Konica Minolta DIMAGE A2 - problem z zasilaniem
Witam,

Mam następujący problem z aparatem Konica Minolta DIMAGE A2:
- aparat nie był przez dłuższy czas używany;
- po włożeniu naładowanej oryginalnej baterii nie uruchamia się; sądząc, że problemem może być długo nieużywana bateria zakupiłem zamiennik; niestety aparat nadal nie uruchamia się;
- po podłączeniu do zasilacza sieciowego aparat działa O.K.
- podobnie po bezpośrednim podłączeniu drucikami styków baterii z gniazdem zasilacza sieciowego (na tylnej ściance aparatu) aparat działa O.K. (oryginał i zamiennik baterii);
- po bezpośrednim połączeniu styków w komorze baterii z końcówką zasilacza sieciowego aparat także nie reaguje.

Uprzejmie proszę o wsparcie w próbie rozwiązania / usunięcia problemu. Co może być przyczyną braku zasilania z baterii i czy jest to naprawialne? Czy ewentualna naprawa będzie opłacalna (dla użytkownika)? Jakie mogą być ewentualne koszty i gdzie można uzyskać pomoc (Dolny Śląsk- Polkowice, Głogów, Wrocław, Lubin, Legnica)?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Pozdrawiam,
Artur.


piątek, 14 sierpnia 2009, 23:10
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 19 kwietnia 2004, 23:51
Posty: 499
Lokalizacja: Białystok
Post Re: Konica Minolta DIMAGE A2 - problem z zasilaniem
Zaśniedziałe styki w komorze baterii.

_________________
Minolta A1, Dynax 60, Alfa 300


sobota, 15 sierpnia 2009, 00:09
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 14 sierpnia 2009, 22:57
Posty: 3
Post Re: Konica Minolta DIMAGE A2 - problem z zasilaniem
Dzięki za odpowiedź.

Też mi się tak wydawało, dlatego przetarłem je papierem ściernym.
Niestety nie pomogło.


niedziela, 16 sierpnia 2009, 17:38
Zobacz profil

Dołączył: środa, 6 października 2004, 21:27
Posty: 2758
Post Re: Konica Minolta DIMAGE A2 - problem z zasilaniem
Sprawdź omomierzem czy styki od zasilacza mają połączenie ze stykami w komorze baterii.

1. Jeśli nie mają to, jest różnica w zasilaniu zasilaczem a baterią, czyli padł jakiś element w obwodzie od baterii, który nie wystepuje w obwodzie od zasilacza (stawiam na jakiś kondensator elektrolityczny).

2. Styk z komory z baterii stracił kontakt z obwodem np. pękł kabelek

3. Niewykluczone, że bateria jest zabezpieczona bezpiecznikiem (transil). I ten bezpiecznik się przepalił, a występuje on tylko dla obwodu baterii, bo zasilacze zazwyczaj mają własne zabezpieczenie przed zwarciem.

Wg mnie aparat trzeba otworzyć, naprawę przeprowadzi każdy bardziej zaawansowany elektronik. Największy problem będzie z rozłożeniem i potem ze złożeniem obudowy.

PS
W mojej długo nieużywanej kamerze video musiałem wymienić wszystkie kondensatory elektrolityczne. Teraz działa jak nowa.

_________________
Olympusy E systemu
Moje fotki


poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 09:58
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 14 sierpnia 2009, 22:57
Posty: 3
Post Re: Konica Minolta DIMAGE A2 - problem z zasilaniem
Dzięki!
Jest co sprawdzać.


poniedziałek, 17 sierpnia 2009, 19:40
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL