Teraz jest wtorek, 25 września 2018, 01:20




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 Minolta Z1 - blokada ostrości 
Autor Wiadomość
Post Minolta Z1 - blokada ostrości
Czy można zablokować ostrość w tym aparacie? Jeśli tak jako to zrobić?


piątek, 13 lutego 2004, 18:22
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Niestety nie ma do tego osobnego przycisku "SPOT", jak np w analogach i droższych cyfrach. Ale zawsze można to zrobić przytrzymując na wpółwciśnięty przycisk migawki - dopóki go nie zwolnisz, ustawiona ostrość będzie taka sama (jak i inne parametry).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 13 lutego 2004, 18:25
Zobacz profil
Post 
Cytuj:
Autofokus Hybrydowy, Video AF plus czujnik pasywny. Możliwa blokada ostrości. Pole autofokusa Szerokie (3 czujniki) lub punktowe.

http://www.hardwax.pl/?UID=wayu0gs7r3&T ... t&PID=8921
Chyba nie chodzi tu o blokadę poprzez przytrzymanie przycisku do połowy. Czy na pewno nie ma żadnego sposobu aby zablokować tą ostrość?


piątek, 13 lutego 2004, 18:57
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nic mi o nim nie wiadomo i w różnych testach też o tym wspominano... tzn, że nie ma innej możliwości poza przytrzymaniem "spustu".

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 13 lutego 2004, 19:08
Zobacz profil
Post 
Ależ oczywiście że możesz zablokować ostrość, tylko musisz przejść na Manual:) Nawet po wyłączeniu aparatu i ponownym włączeniu aparat pamięta ustawienia:) Z1 jest the best!


piątek, 13 lutego 2004, 20:31
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
No, tylko że chyba tutaj chodziło o automat, czyli aby można było zmieniać inne ustawienia, mając już ostrość OK. Bo w manualu to oczywiste, że możemy sobie wszystko dokładnie ustawić i to w wybranej przez siebie kolejności.

The best to Z1 nie jest, ale na pewno super aparacik :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 13 lutego 2004, 21:46
Zobacz profil
Post 
wydaje mi się, że jednak jest możliwość blokowania ostrości:

po wsiśnięciu spustu do połowy - przechodzimy na MF (musi być przypisany do przycisku wyboru trybu flash)

MF przyjmuje wtedy wartość wybranej przysłony - a przy okazji mozna orientacyjnie sprawdzic czy AF jest o.k.

mogę się mylić


niedziela, 15 lutego 2004, 20:20
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Heh. Nawet jeśli, to trochę niewygodne...
A to nie jest tak, że jak w auto ustwisz sobie ostrość, to przechodząc na manuala masz tak czy siak właśnie tą, która była w auto? Muszę sprawdzić u mnie jak to wygląda...


niedziela, 15 lutego 2004, 21:12
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Sam też sprawdzę u siebie, bo ciekawe rzeczy piszecie.

PS. Enzo, sprawdzisz u siebie, ale nie w Z1, co nie? Bo z tego co pamiętam, to masz inny aparat. Czy się mylę?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 15 lutego 2004, 22:10
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 24 listopada 2003, 07:53
Posty: 302
Post 
Zgadza się-nie używam z1. Zaciekawiło mnie jednak jak to jest więc sprawdzę...


niedziela, 15 lutego 2004, 22:20
Zobacz profil
Post 
Niestety w Z1 tak nie jest :)

Pozdrawiam
Krzyrek


środa, 18 lutego 2004, 17:41

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 18:05
Posty: 6
Post 
K napisał(a):
Niestety w Z1 tak nie jest :)


czy aby napewno ?

IMHO działa to tak samo jak np. w Canonach (przycisk MF wciskany po ustawieniu AF - powoduje wyświetlenie odległości i tym samym blokuje ostrość)

w instrukcji nie jest to napisane wprost - ale sprawdzałem i działa,

jedno zdjęcie wykonane z AF, drugie z blokadą ostrości polegającą na przejściu w MF po ustawieniu AF = oba są jednakowo ostre (lub nie ;))

warunek konieczny - wyłączony tryb automatycznego focusa (chyba oczywisty)
ułatwieniem jest przypisanie do klawisza trybu błysku - wyboru sposobu focusowania (IMHO i tak najbardziej rozsądne zastosowanie tego klawisza, szkoda że nie da się jeszcze zmienić funkcji klawisza macro)

proponuje innym przetestować i podzielić się wrażeniami

mogę się mylić

sosik
(nie do końca zadowolony użytkownik Z1 ;))


środa, 18 lutego 2004, 18:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL