Teraz jest środa, 26 września 2018, 14:47




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 
 Minolta Z1 - R.I.P. --- pomocy!!! 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 21 lutego 2004, 16:47
Posty: 8
Lokalizacja: Œlšsk
Post Minolta Z1 - R.I.P. --- pomocy!!!
Wczoraj moja Z1 odmówiła mi posłuszeństwa - załączyłem aparat i co?..
usłyszałem tylko jakiś chrzęst jakby 2 zębatki o siebie tarły ,a LCD włączyło się na jakieś 1/2sek. i nic. od wtedy za każdym razem się tak dzieje ,aparat wogule nie działa. Kupiłem go od jakiegoś tip'a który dał mi jakąś małowiarygodną gwarancje ,a do tego wszystkiego musze jechać z aparatem na drugi koniec Polski.
Po pierwsze - nie wicie co mogło się stać?
Po drugie - czy nie zna ktoś jakiegoś serwisu zajmującego się naprawą cyfrówek?
błagam pomocy!!!

_________________
RealitY is a liE


sobota, 21 lutego 2004, 17:11
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
U mnie też się tak dzieje czasami ... Tzn, jak rozładują mi się akumulatory... Masz na pewno sprawne? Bo właśnie takie objawy są dokładnie. Jeśli masz dobre baterie, to wygląda jakby nie dochodziło napięcie, albo się po prostu coś poważnego stało. Szkoda, że nie kupiłeś u kogoś sprawdzonego, bo teraz możesz mieć małe kłopoty z naprawą :(

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 21 lutego 2004, 17:38
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 21 lutego 2004, 16:47
Posty: 8
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
akumulatorki są naładowane - też na początku myślałem że to ich wina a wogule to miałem aparat włączony potem na chwile wyłączyłem i znowu chciałem załączyć i nagle się zepsół. napięcie raczej dochodzi bo słychać że coś pracuje. Mysle że ma to coś wspólnego z silniczkiem który wyciąga obiektyw bo gdy słychać ten chrzęst cały obiektyw drży, ale nie wiem czemu w takim razie cały aparat wogule się nie włancza --- no i na podglądzie też nie ( w tym trybie obiektyw normalnie wogule się nie wysuwa) --- już nic nie wiem

_________________
RealitY is a liE


sobota, 21 lutego 2004, 18:44
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Sądzę, że to normalne, iż aparat nie działa bez wysuniętego obiektywu... Chyba pozostanie Ci naprawa, choć nie wiem; może ktoś powie coś więcej.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 21 lutego 2004, 19:56
Zobacz profil
Post 
Witam!!

Aparat może sie nie włączać między innymi z takiego powodu że posiada jakieś zabezpieczenie przed nadmiernym poborem prądu. Sądząc z opisu wydaje mi sie że silniczek jest zablokowany i to on idzie na "zwarcie" wymuszając duży prąd. Powodem tego stanu rzeczy może być jakieś zakleszczenie zębatek od przesuwu bądz inne mechaniczne ich zablokowanie spowodowane prawdopodobnie jakimś wstrząsem(upadkiem itp). Pozostaje tylko jedno - oddanie do serwisu, chyba że nie interesuje cie gwarancja i sam poluzujesz śrubki(a może coś wskoczy - choć to wątpliwe).
Osobiście doradzam oddanie do serwisu. Niewiem gdzie ci poradzić sie udać. Możesz spróbować w Krakowie na ul. Basztowej 17. Niepamiętam nazwy ale chyba Fotopress. Jak chcesz to ci podam tel. tylko musze go gdzieś poszukać to sobie zadzwonisz i sie zapytasz co i jak.

Pozdrawiam
Krzyrek


poniedziałek, 23 lutego 2004, 18:34
Avatar użytkownika

Dołączył: sobota, 24 stycznia 2004, 21:59
Posty: 220
Post 
zasmuce cie bardzo, mi za zacinajace sie pokretlo powiedzieli 300zl;( pomijam fakt, ze dlugo szokalem zerwisu gdzie ktos zajmie sie wogole cyfrakiem...;(

_________________
[url]60.pl[/url] | [url]streetracers.krakow.pl[/url] | http://www.kimrally.pl


poniedziałek, 23 lutego 2004, 19:23
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
300 zł ??? To ja już bym chyba samemu próbował. ALe skoro jest gwarancja, to powinno być gratis... Nie?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


poniedziałek, 23 lutego 2004, 20:04
Zobacz profil
Post 
Jeśli chodzi o gwarancję to też uważam że lepiej z niej skorzystać. Samemu nie polecam próbowania naprawy bo co zrobisz jak ci sie coś rozsypie(a nie daj boże zgubi) i niedojdziesz z tym do ładu? Wtedy naprawa będzie duuuużo droższa. Za naprawę pozagwarancyjną płaci sie słono. Choćby nic nie dołożyli nowego to i tak skasują:( Napisz co zrobiłeś że aparat sie uszkodził.

Krzyrek


poniedziałek, 23 lutego 2004, 21:04

Dołączył: sobota, 21 lutego 2004, 16:47
Posty: 8
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
Apart napewno nie uszkodził się z mojej winy - był cały czas na statywie - jedyną rzeczą która się zmienił podczas tego zdażenia było zamocowanie filtra UV (który właśnie kupiłem i pierwszy raz zamocowałem) który wkręciłem na tulejke która z kolei już tam była od jakiegoś czasu ( nie wiem po co ale fajnie wyglądało :twisted: ) . Na początku myślałem że zablokowało obiektyw z powodu ciśnienia jakie powstało w zamkniętej tulejce ale to przecież nie możliwe bo bo od strony obiektywu aarat nie jest szczelny - czyżby zbieg okoliczności?? :shock:
A co do gwarancji to dogadałem sie już z tip'em od którego z1ke kupiłem ale dogadałem się tak że mam mu ją wysłać - szczerze mówiąc boje się że już jej nie zobacze - co o tym sądzicie?

_________________
RealitY is a liE


czwartek, 26 lutego 2004, 19:48
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: poniedziałek, 5 stycznia 2004, 21:40
Posty: 2014
Lokalizacja: Chorzów
Post 
Musisz wysłać ten aparat. W końcu to sklep internetowy, można im choć trochę zaufać. Poproś ewent. o jakieś potwierdzenie. I oczywiście ubezpiecz przesyłkę.

Co do wysyłania aparatów na gwarancji... np. do USA. Sprawa jest ryzykowna! Nawet bardzo dobrze oceniany sprzedawca (np. na Allegro) może pokusić się o nieodesłanie reklamowanego sprzętu. No bo jak to właściwie udowodnić, że się go wysłało na naprawę?? Na Allegro
"sprawdza" się tylko dokonanie transakcji i wystawienie opinii. Nikt jednak nie wie jak wygląda sprawa gwarancji :(


czwartek, 26 lutego 2004, 21:10
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 21 lutego 2004, 16:47
Posty: 8
Lokalizacja: Œlšsk
Post 
Wstałem dzisiaj rano i po raz setny spróbowałem załączyć moją z1 i co?
nic ale usłyszałem jakieś dziwne szmery w środku - wcisnąłem do połowy przycisk spustu migawki i aż mnie rozbroiło --- obiektyw się wysunoł a cały aparat też zaczoł działać - niestety nie jest z nim do końca wporządku i nie wiem wogule co się z nim dzieje ... gdy go włanczam obiektyw wysówa się na ok.2cm i od tej pory przycisk zoom służy do wysówania obiektywu (co ma wpływ na ostrość - jak go za bardzo wysune to zaczyna wariować , a niekiedy działa zoom) zamiast do zoomowania hmmm... dziwne

_________________
RealitY is a liE


poniedziałek, 1 marca 2004, 19:05
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 11 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL