Teraz jest niedziela, 16 grudnia 2018, 22:27




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 
 Awaria 
Autor Wiadomość

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 10:18
Posty: 2
Post Awaria
Witam, zakupiłem ostatnio w USA aparat minolta Z1. Jest niesamowity. Ale niestety po zrobieniu okolo 1000 zdjęć zwaliło się przełącznie pomiedzy wyświetlaczem, a wizjerem, czy jest jakas mozliwosc jakiegos domowego odblokowania (czy moze sie zepsulo na amen i serwis nieunikniony)

_________________
Pozdrawiam


sobota, 13 marca 2004, 10:29
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wow! Już dawno nie było takiego problemu! Napisz proszę koniecznie, kiedy dokładnie go kupiłeś, jakiej jest produkcji (Korea czy Japonia) i czy ma plastikową szybkę z tyłu (osłaniającą ekran), Możesz w nią czymś delikatnie stuknąć i rozpoznać po dźwięku. Szkło daje inny odgłos niż plastik. Te odpowiedzi są bardzo ważne i proszę sprawdź to.

Co do rozwiązania tego problemu to chyba 2 osoby na forum się już o to pytały i za każdym razem pomagało bodajże stuknięcie w aparat (np dłonią) od dołu lub poluzowanie minimalnie śrubek - ale nie powinieneś być zmuszony do oddawania do serwisu.

Czekam na odpowiedź.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 13 marca 2004, 12:44
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
właśnie.. made in korea czy made in japan .. bo jest pewna teoria co do podatności na tą awarię (właśnie ze względu na kraj pochodzenia) - masz okazję ją potwierdzić lub obalić ;) .. w ostatnim przypadku pomogło minimalne poluzowanie obudowy .. a tak na marginesie - jak długo masz już ten aparat? (bo 1000 zdjęć to jakoś w 2 tygodnie mi wyszło :twisted: )

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 14 marca 2004, 00:02
Zobacz profil

Dołączył: sobota, 13 marca 2004, 10:18
Posty: 2
Post 
Aparat juz ok. Zdjec robie mnostwo, bo obczajam mozliwosci aparatu.
Made in Korea. Osłona wyświetlacza jest z jakiegos tworzywa sztucznego.
Aha ktore aparaty sie czesciej wala te z Koreii zy z Japoni?????

_________________
Pozdrawiam


niedziela, 14 marca 2004, 08:51
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
aparaty z korei są nowsze.. dlatego posądzaliśmy Twój model o "made in japan" - bo jako że starsze to były "mniej" dopracowane ...

a powiedz jeszcze jaka metoda "naprawy" zaskutkowała...

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 14 marca 2004, 12:55
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ale jak to??? Ja też mam Made in Korea, ale mam lepszą szklaną szybkę i nie miałem żadnych problemów z aparatem :)

Ale namieszali z tymi wersjami wykonania... Dobrze jednak, że nie ma poważnych problemów z tą "usterką" :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


niedziela, 14 marca 2004, 14:00
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 7 marca 2004, 15:42
Posty: 10
Post 
no to troszke mnie zaciakawila odpowiedz int`a....
znaczy ze koreanski wyrob jest lepszy od japonskiego????? dlatego ze nowszy? i co z szybka? czy szklana nie jest jednak lepsza (jak pisze Vendeur)...?
czy majac do wyboru wrsje MADE IN JAPAN i MADE IN KOREA za ta sama cene...powinienem widziec ronice? i co wybrac?

thx i pozdrowienia


środa, 31 marca 2004, 16:50
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
sprawa wygląda tak że pierwsze serie były produkowane w japoni.. nastęnie produkcje przeniesiono do korei i tam już powstają "udoskonalone" (min właśnie szkło zamiast plastiku jako osłona lcd)..
więc jeśli masz do wyboru "made in japan" a "made in korea" to bierz korea.

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


środa, 31 marca 2004, 17:40
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Nie! Przecież własnie ostatnio był wątek i ktoś w wypowiezdi obalił tę tezę... Miał chyba wersję z Korei i plastikową szybkę bodajże :(

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 31 marca 2004, 18:02
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
ja wiem co mam, Ty też wiesz co masz.. i podejrzewam że kuba66643 (bo to o nim chyba myślisz) niedokładnie sprawdził co ma :D .. a serio - stukając paznokciem n apoczątku też sądziłem że mam plastik.. ale po zapoznaniu mojej osłony z śrubokrętem wyszło już inaczej (spokojnie - to nie był test na rysowanie :D)

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


środa, 31 marca 2004, 18:07
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 7 marca 2004, 15:42
Posty: 10
Post 
DZIEKOWAC DZIEKOWAC ZA POMOC....
BUJAM SIE Z TYM ZAKUPEM APARATU....POSTANOWILEM WYDAC PIENIADZE DOPIERO 4 MAJA (JAK JUZ WSZEDZIE GWARANCJA BEDZIE MUSIALA BYC 2-LETNIA A PRZY OKAZJI A NOZ CENA JESZCZE TROSZKE SPADNIE)...NA CO?
OCZYWISCIE NA A1.....

THX, POZDRO.


czwartek, 1 kwietnia 2004, 12:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
słuchaj .. co do gwarancji.. niewiem gdzie chcesz kupować aparat i od kogo, ale minolta póki co nie zamierza respektować gwarancji euro w polsce..
Minolta napisał(a):
karta gwarancyjna międzynarodowa jest w Polsce nieważna i nie planowane są
zmiany po 01,05,04.


pewnie to się zmieni bo będzie nacisk.. ale póki co takie jest stanowisko minolty co do gwarancji euro którą wystawiają np w Niemczech.. - to tak tylko ostrzegam.. jakbyś chciał realizować ją w Polsce

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


czwartek, 1 kwietnia 2004, 12:46
Zobacz profil

Dołączył: niedziela, 7 marca 2004, 15:42
Posty: 10
Post 
UUUU.....
NO TO ZANABEDE OD KOGOS W KRAJU...
NP. EWENTUALNIE OD POLUSA.....
ROZMAWIALEM Z NIMI (APROPO A1 vs. DMC-FZ10) I COS WSPOMINALI ZE OD 1-SZEGO MAJA BEDA WYSTAWIAC DWULETNIE GWARANCJE (O ILE JESZCZE TEGO NIE ROBIA)....
A W RAZIE PROBLEMOW SPRZET WYSYLANY JEST NA ICH KOSZT ...ITP.
DLUZEJ BEZ SPRZETU NIE WYROBIE A TROCHE SIE CYKAM NA WLASNA REKE SCIAGAC ZE STANOW (CLO,PODATEK,AKCYZA)
JESZCZE TO SPRAWDZE...ALE DZIEKI ZA INFO

HEJ


czwartek, 1 kwietnia 2004, 12:58
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Na własną rekę ze Stanów jest ciężko... Duże koszty. Cło na bank, wysyłka (minimum $35), koszt przelwu gotówki na ich konto (kolejne kilkanaście $). Poza tym niewiele skleow wyśle do Polski. To też inny świat i nie wiadomo, czy w ogóle wyślę po otrzymaniu pieniędzy z jakiegoś kraju trzeciego świata (dla nich oczywiście)... :(

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 1 kwietnia 2004, 13:19
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 14 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 5 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL