Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 15:35




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Nowy firmware do Z1 
Autor Wiadomość
Post Nowy firmware do Z1
Witam

Czy ktoś słyszał coś o nowym firmware na Z1? Podobno wypuszczono na Japonię aparaty z oprogramowaniem 1.04c i na zdjęciach nie ma prawie aberacji. Czy ktoś wie coś więcej o tym (przede wszystkim czy możliwe jest, że przez zmianę oprogramowania można usuniąć lub chociaż zmiejszyć aberacje).


piątek, 19 marca 2004, 08:45
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
usunąc nie, ale zmniejszyć czemu nie ... gdybyś wziął zdjęcie z widoczną aberracją i popracował trochę nad nim w programie do obróbki graf. to byłbyś również w stanie to zmniejszyć..

gdybyś gdzieś dowiedział się więcej a nowej wersji.. i możliwości jej wgrania, to byłbym wdzięczny (każdy posiadacz z1 byłby wdzięczny) za napisanie tego..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


piątek, 19 marca 2004, 12:36
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Ja byłbym nawet przeogromnie wdzięczny i naprawdę szczęśliwy po wgraniu takiego upgreadu :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 20 marca 2004, 22:12
Zobacz profil

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Aberracji chromatycznej nie da się zmniejszyć softwarem bo to wina optyki. Ale to, co w Z1 nazywane jest "aberracją chromatyczną" jest chyba głównie kwestią balansu bieli. Wystraczy się w sofcie poprawić jej automatykę (to się da zrobić) i jest lepiej. Mam nadzieję, że Minolta nie będzie się wstydzić upowszechniania takiego upgrade'u (tak jak np. w przypadku Minolty DiMage 7).


niedziela, 21 marca 2004, 12:36
Zobacz profil
Post 
W niedzielę kupiłem sobie z1i zacząłem go testować - wersja wyprodukowana w Japonii ale importowana z zachodu. Po dwóch dniach testowania i porównywania zdjęć z tymi z galerii forum stwierdzam, że mój aparat ma mniejszą aberację. Może to tylko złudzenie - fotografowałem głównie w domu i w pół i pełnym manualu, natomiast porównywłem ze zdjęciami Vendeura w automacie na zewnątrz (tych po prostu było najwięcej). Może więc nowe oprogramowanie już wgrano w tych nowych egzemlarzach z Japonii (pierwsze informacje o nowym firmwarze w Japonii pojawiły się w styczniu, więc trochę czasu minęło od tego czasu tylko dlaczego Minolta nie umieściła go w necie?)

PS. Oto link do wiadomości na dpreview:
http://forums.dpreview.com/forums/read. ... ge=6413347


środa, 24 marca 2004, 14:29
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 7 stycznia 2004, 19:09
Posty: 46
Post 
http://www.minolta.pl/oprogramowanie/st ... iki/z1.zip

juz myslałem że to nowy firmware a tu nic :(


środa, 24 marca 2004, 17:27
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Pozostaje tylko kwestia możliwości upgrade'u tego oprogramowania... Czy będzie można to zrobić samemu, ewentualnie w serwisie tanim kosztem?

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


środa, 24 marca 2004, 17:48
Zobacz profil

Dołączył: poniedziałek, 26 stycznia 2004, 18:03
Posty: 88
Post 
Krzysiek napisał(a):
stwierdzam, że mój aparat ma mniejszą aberację. Może to tylko złudzenie - fotografowałem głównie w domu i w pół i pełnym manualu, natomiast porównywłem ze zdjęciami Vendeura w automacie na zewnątrz (tych po prostu było najwięcej).


po pierwszych testach tez bylem pewny ze temat aberacji jest w przypadku Z1 przesadzony, jednak po kilku zdjeciach w plenerze
szybko mineła ta pewność. Sądze ze w przypadku aberacji wine ponosi niestety optyka i bez paru "softwarowych" sztuczek sie nie obejdzie. Choć tez jestem ciekawy co da sie poprawic ładując nowy firmware

_________________
#OLY


czwartek, 25 marca 2004, 23:44
Zobacz profil
Post 
No to lipa... W poniedziałek idę w plener i wtedy okaże się jak jest rzeczywiście z aberacją w moim modelu...

PS. Ale jedno jest pewne - w przypadku AF mój aparat sprawuje się nieźle (przy światle dość kiepskim łapie ostrość choć może tego nie pokazuje, przy całkowitych ciemnościach,najmniejszej przesłonie i ogniskowej jest też dobrze (z lampą i redukcją czerwonych oczu), tylko przy teleobiektywie nie jest już najlepiej... ale i tak mało kiedy robi się zdjęcia w największym powiększeniu w nocy...)


piątek, 26 marca 2004, 15:53
Post 
To byłem ja (zapomniałem się podpisać)...


piątek, 26 marca 2004, 15:55
Post 
odnosnie nowego FIRMWARE to np w HP735 nowy upgrade poprawia
ponoc wysuwanie soczewek obiektywu wiec moze jest mozliwe
poprawienie optyki


poniedziałek, 5 kwietnia 2004, 22:24
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 18 marca 2004, 09:46
Posty: 305
Lokalizacja: ŁódŸ
Post 
Onowym firmwarze nic nie wiem moze dlatego ze sie tym nie interesuje ale mam dla Ciebie Krzysiu jedna rade lub moze sugestje: przy "normalnym" fotografowaniu unikaj robienia ciemnych rzeczy na jasnym tle i abberacji praktycznie miec nie bedziesz. Po drugie ja w pierwszy no moze w drugi dzien focenia minoltka tez mialem wrazenie jakby ten AF dzialal wysmienicie, i tak bylo dopuki tych zdjec w "egipskich ciemnosciach" :) nie przenioslem na kompa - zmienil sie moj poglad na swietny AF. Ale polak potrafi i robie teraz na latarke :) laser - podobno juz nie do kupienia bo nie legalny :(

_________________
Minolta Z2 + 256MB - Sprzedana

Teraz Fuji S5500 + xD 256MB + statyw
http://www.komputery-attena.9x.pl


wtorek, 6 kwietnia 2004, 10:05
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
ravw napisał(a):
Ale polak potrafi i robie teraz na latarke :) laser - podobno juz nie do kupienia bo nie legalny :(

jak w takim przypadku wychodzi naświetlenie?? z latarki korzystasz przy pełnym automacie czy tylko ostrość?? bo ciekawi mnie właśnie czy niema problemu z niedoświetleniem zdjęć.. (czy też latarką świecisz przez cały czas fotografowania, a nie tylko łapania ostrości?)
a przy okazji szumów z 720 - ściągłeś już ten program? bo właśnie moja z1 pokazała jakie to szumy potrafi robić (nie mylić z ziarnistością -zaniedługo powinny się pojawiś w galerii jako przykład) i w photoshopie w filtry/szum/mediana z promieniem 2-3 pięknie je niweluje.. tzn. niczym innym nie udało mi się doprowadzić do nawet zbliżonej postaci z zachowaniem dobrej wyrazistości fotki..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


środa, 7 kwietnia 2004, 12:54
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: czwartek, 23 września 2004, 15:40
Posty: 4
Lokalizacja: Zdzieszowice
Post PYTANIE
A ja mam pytanie o co dokladnie chodzi z tym naswietlaniem latarka albo laserem bo nie za bardzo kumam gdzie to siwcisz i kiedy. Mysle ze latarka to siwcisz jak jest ciemno i lapiesz ostrosc aparatem chyba ze sie myle to mnie poprawcie a o co chodzi z tym laserem PROSZE O POMOC

_________________
Godziny prób, moja Z1 sie rozkręca:)


piątek, 24 września 2004, 23:41
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: niedziela, 1 sierpnia 2004, 00:41
Posty: 556
Lokalizacja: UEO
Post 
?

_________________
Uważajcie ! Regulamin forum narusza zapisy Ustawy - Prawo Autorskie !


Ostatnio edytowano środa, 26 stycznia 2005, 22:14 przez Grisza[Gen], łącznie edytowano 1 raz

sobota, 25 września 2004, 12:26
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL