Teraz jest sobota, 21 kwietnia 2018, 02:02




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Czy można Z1 wykorzystać jako kamera internetowa???????????? 
Autor Wiadomość

Dołączył: piątek, 12 marca 2004, 23:45
Posty: 4
Post Czy można Z1 wykorzystać jako kamera internetowa????????????
Posiadam komputer i czy można Z1 wykorzystać jako kamera internetowa? Proszę o podpowiedz. Dziękuje.


niedziela, 21 marca 2004, 10:17
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
wszystko można.. pytani epo co? - jeżeli chcesz bez potrzeby wypalac matryce i za 2 lata zmieniać z tego powodu aparat to niema problemu.. np mając wejście video na karcie graf lub video podpinasz aparat jako zewnętrzne źródło obrau.. a później tylko musisz jeszcze zdefiniowac je sobie w programach jako kamere web.. no i wyłączyć opcje samo wyłączania po 1 min w setupie aparatu.. tyle że wydaje mi się że taniej wyjdzi ekupić najwyklejsza kamere web .. ale może się nieznam.. kto wie

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 21 marca 2004, 11:39
Zobacz profil
Post 
nie jestem do konca przekonany o tym ze uzywajac z1 jako kamere wypala sie matryce, przeciez ten obraz jest bezposrednie przekazywany na monitor zamiast na LCD w aparacie

pozatym krecac filmy na Z1 tez wypala sie matryce?


niedziela, 21 marca 2004, 12:38

Dołączył: czwartek, 6 listopada 2003, 21:49
Posty: 1780
Post 
Nawet jeśli można, to szkoda aparatu. Jakość nie będzie lepsza niż z kamery za 80zł, a brudzą się szkła, matryca wypala.


niedziela, 21 marca 2004, 12:39
Zobacz profil
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
marlon* napisał(a):
nie jestem do konca przekonany o tym ze uzywajac z1 jako kamere wypala sie matryce, przeciez ten obraz jest bezposrednie przekazywany na monitor zamiast na LCD w aparacie

pozatym krecac filmy na Z1 tez wypala sie matryce?


po pierwsze mowa o wypalaniu matrycy (czyli elemencie światłoczułym odpowiedzialnym za "pobieranie" obrazu otoczenia) a nie wyświetlaczu LCD.. po drugie nie kręcisz godzinnych filmów - no chyba że w najniższej rozdzielczości 160x120 z 15 ftp (przy karcie 256) - a może masz 512 i kręcisz dwu godzinne filmy? nie pisałes o tym więc nie wiem-tylko przypuszczam..

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 21 marca 2004, 13:55
Zobacz profil
Post 
biore to na zdrowy rozsadek

obraz "pobierany" z otoczenia jest wyswietlnany na LCD jezeli podlacze go do kompa to wowczas bedzie on wyswietlany na monitorze nie widze w tym zadnej roznicy

idac tym tropem :
jezeli wowczas nastepuje wypalanie matrycy to podaczas normalenego uzytkowanie bez robienia zdjec np. zoomowanie i ustawianie manulanej ostrosci itp. tez nastepuje wypalanie?

filmow krece dosc sporo i nie zapisuje ich na karcie a bezposrednio na twardym dysku (najczesciej)


niedziela, 21 marca 2004, 15:35
Avatar użytkownika

Dołączył: środa, 18 lutego 2004, 22:59
Posty: 649
Lokalizacja: Kraków
Post 
marlon* napisał(a):
obraz "pobierany" z otoczenia jest wyswietlnany na LCD jezeli podlacze go do kompa to wowczas bedzie on wyswietlany na monitorze nie widze w tym zadnej roznicy
- z poprzedniego posta zrozumiałem że "przy wyświetlaniu obrazu bezpośrednio na monitorze macież się nie wypala/zużywa" -chyba się nie zrozumieliśmy.. maciez w takim wypadku się zużywa (lcd nie, bo jest wyłączony)

marlon* napisał(a):
idac tym tropem :
jezeli wowczas nastepuje wypalanie matrycy to podaczas normalenego uzytkowanie bez robienia zdjec np. zoomowanie i ustawianie manulanej ostrosci itp. tez nastepuje wypalanie?
tak, każdorazowe włączenie i używanie aparatu zużywa w jakimś stopniu matrycę - stopień zużycia zależy od czasu załączenia i działania (fotografowania/filmowania/podglądania otoczenia za pomocą aparatu - bo przy przeglądaniu/edytowaniu nie)

marlon* napisał(a):
filmow krece dosc sporo i nie zapisuje ich na karcie a bezposrednio na twardym dysku (najczesciej)
skoro więc czas pracy jako web camera byłby taki sam jak w tym momencie filmowania przez Ciebie, to logicznie biorąc czas zużycia wyniósł by tyle samo..

reasumując sam musisz skalkulować.. jaka jest żywotność matrycy- nie wiem.. ale ciągłe użytkowanie jej jako web camera z pewnością wyraźnie skróci jej czas (w odniesieniu do użytkowania polegającego na robieniu fotek i od czasu do czasu filmowania)

_________________
pozdrawiam
minolta dimage Z1 of course.. A1..
Intelligent Networked Technician Obrazek


niedziela, 21 marca 2004, 15:48
Zobacz profil
Post 
koniec końców nikt nie udzielił konkretnej odpowiedzi na pytanie nurtujące również mnie. bo tryb pracy jako zewnetrzne źródło obrazu dla karty video to nie to samo co tryb webcam gdzie obraz przekazywany jest po usb... - wiec ponawiam wcześniejsze pytanie kolegi.

a drugi pytanie to czy Z1 (lub Z2) potrafia nagrywac zdjecia (i/lub filmy bezposrednio na dysk, z pominięciem karty SD ?


sobota, 1 maja 2004, 03:27
Post 
int napisał(a):
wszystko można.. pytani epo co? - jeżeli chcesz bez potrzeby wypalac matryce i za 2 lata zmieniać z tego powodu aparat to niema problemu.. np mając wejście video na karcie graf lub video podpinasz aparat jako zewnętrzne źródło obrau.. a później tylko musisz jeszcze zdefiniowac je sobie w programach jako kamere web.. no i wyłączyć opcje samo wyłączania po 1 min w setupie aparatu.. tyle że wydaje mi się że taniej wyjdzi ekupić najwyklejsza kamere web .. ale może się nieznam.. kto wie

Znasz się, znasz! I masz w 100% rację!
Pozdrawiam


sobota, 1 maja 2004, 05:15
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 1 gość


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL