Teraz jest środa, 12 grudnia 2018, 14:14




Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Z1 - Super Macro 
Autor Wiadomość
Post Z1 - Super Macro
Może powinienem dać ten temat w ogólny ale ineresuje mnie Z1/Z2 więc tutaj dam :lol:.
Nie czaje o co chodzi z tym tybem super macro :shock: . W mojej cyfrówce nie ma takiej nazwy, jest zwykłe macro od 10cm. Czy to super macro to sztuczne powiększenie (ala zoom cyfrowy), czy rzeczywiśćie obiektym ustawia ostrośc w tej odległości, bliżje niż w zwykłym macro?

Jak w ogóle macro w Z1 się spisuje w porówaniu do C-760 albo C-750 itp.? Który ma lepsze - ładniejsze fotki?


piątek, 9 kwietnia 2004, 23:24
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Super makro w Z1 jest dostępne tylko w jednej ogniskowej. Po naciśnięciu odpowiedniego przycisku aparat sam ustawia tak obiektyw. Wtedy możesz robić fotki w odległości 4 cm od obiektywu. Jeśli zmienisz ogniskową w jakąoklwiek stronę, to masz już tylko zwykłe makro od 10 cm w wide i ileśtam w tele...

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


piątek, 9 kwietnia 2004, 23:31
Zobacz profil
Post 
Czy mógł byś bardziej rozwinąc "w jednej ogniskowej", bo aż tak się nie znam :roll: .

Krócej mówiąc macro z 4cm bardzo ładnie wychodzi :lol: :?:


sobota, 10 kwietnia 2004, 00:51

Dołączył: poniedziałek, 8 grudnia 2003, 08:56
Posty: 952
Lokalizacja: Gdynia
Post 
To znaczy, że po włączeniu opcji super-makro masz jakby do dyspozycji tylko jedną nastawę zoomu optycznego - prawdopodobnie wide, czyli 1x.


sobota, 10 kwietnia 2004, 01:19
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Po włączeniu opcji "Super Macro" obiektyw aparatu sam ustawia się na ogniskową 9,7 mm i tylko przy takiej można robić zdjęcia w odległości 4 cm od obiektywu (9 cm od przetwornika CCD). Jeśli zmienisz samemu ogniskową, czyli zooma, obojętnie czy bardziej w pozycję wide, czy tele, to zdjęcie będzie można wykonać już tylko w zwykłym makro - z odległości 10 cm.

Zakres:

Super Macro:
4 - 100 cm

Standardowy makro:
Wide: 10 - 100 cm
Tele: 120 - 250 cm

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 10 kwietnia 2004, 01:46
Zobacz profil
Post 
Spox dzięki. Teraz już czaje o co biega z tmy super macro.

Jeśli macie jakieś ładne fotki z super macro zrobione z Z1/Z2 to jeśli ktoś byłby vhętny mógł by mi chodź jedną jakąś ładna wysłac ma maila mtm79@tlen.pl albo tutaj zmaieścić :lol: na forum


sobota, 10 kwietnia 2004, 11:51
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Wszystkie nasze zdjęcia są zamieszczane na forumowym albumie na stronie: http://www.-.prv.pl :)

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 10 kwietnia 2004, 12:16
Zobacz profil
Post 
No fakt gapa ze mnie, zapomniałem o tej galerii ale i tak jak ktoś ma jakieś wyjątkowo ciekawe fotki spoza tej glerii to nadal chętnie zobacze.


sobota, 10 kwietnia 2004, 12:22
Post 
Musze się zarejestrować bo tak bym zminił posta porzedniego :?

Wiece co te zdjęcia w tej waszej galerii od Z1 raczej odrzucają od kupna tego apratu w porównaniu do fotek z Olypusa C-740. Skoro już dajecie tam fotki do porównania aprató, to mogły być lepsze jakości, bo w tej chwili zraziły mnie do Z1. Te od Olympusa 740 o wiele lepiej wyglądają jakościowo. Nic do żadnego z apratów nie mam :shock:, chodź w tej chwili już tak. :evil:


sobota, 10 kwietnia 2004, 12:34
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
To fakt, że zdjęcia z Z1 w naszej galerii są kiepskie, ale to nie znaczy, że aparat jest zły :) W internecie widziałem naprawdę przepiękne zdjęcia. Jak będę miał troszkę więcej czasu, to zrobię kilka lepszych. A niedługo mam zamiar przedstawić "Wrocław Nocą".

PS. Nie zrażaj się tak do Z1, bo to dobry aparat.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 10 kwietnia 2004, 12:46
Zobacz profil
Post 
No też ale złe wrażenie zostaje jednak. W końcu pzecież te fotki od 740 też nie są jakieś super ekstra ale wyglądają lepiej. :roll:


sobota, 10 kwietnia 2004, 13:41
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
Bo były robione przez bardziej zaawansowanych fotografów :) Ja swoje zdjęcia zrobiłem w dniu otrzymania aparatu, gdy nie miałem większego pojęcia o jego możliwościach. Później nic nie dodawałem już :( Ale postaram się to zmienić, tylko cały czas siedzę w domu i jakoś nie mam okazji, co mnie bardzo martwi.

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


sobota, 10 kwietnia 2004, 14:08
Zobacz profil

Dołączył: środa, 7 kwietnia 2004, 18:32
Posty: 9
Lokalizacja: Wroclaw
Post 
Jeżeli jesteśmy w temacie makro.Mam wrażenie, że moje zdjęcia w makro są bardzo kiepskie moja biedronka jest baardzo mała dlaczego. ? :evil: w porównaniu z tą pokazywaną w pokazofotkach jakaś tajemnica czy brak umiejętności obsługi aparatu ?
Pozdrawiam Joanna


czwartek, 6 maja 2004, 14:34
Zobacz profil
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył: wtorek, 2 grudnia 2003, 15:36
Posty: 6257
Lokalizacja: Wrocek
Post 
:D To dlatego, że wyciąłem fragment zdjęcia i dałem jako niby całe :). Normalnie u mnie biedronka też była mniejsza. Ale fotka o rozmiarach 1600x1200 pozwoliła mi na minimalne kadrowanie i tutaj zamieściłem tylko wycinek około 640x480 :).

_________________
Obrazek 77 + VG-C77AM + Obrazek 16-50/2.8 i 70-300G + Obrazek 8/3.5 + 32GB ||| Minolta SRT101 ; Minolta A1


czwartek, 6 maja 2004, 14:49
Zobacz profil

Dołączył: piątek, 30 kwietnia 2004, 20:27
Posty: 63
Lokalizacja: Kielce
Post 
Vendeur napisał(a):
Po włączeniu opcji "Super Macro" obiektyw aparatu sam ustawia się na ogniskową 9,7 mm i tylko przy takiej można robić zdjęcia w odległości 4 cm od obiektywu (9 cm od przetwornika CCD). Jeśli zmienisz samemu ogniskową, czyli zooma, obojętnie czy bardziej w pozycję wide, czy tele, to zdjęcie będzie można wykonać już tylko w zwykłym makro - z odległości 10 cm.

Zakres:

Super Macro:
4 - 100 cm

Standardowy makro:
Wide: 10 - 100 cm
Tele: 120 - 250 cm
hmm........a czy makro z 2,5 metra ma prawo sie ciagle nazywac makro ? :P

_________________
Medion MD9700


czwartek, 6 maja 2004, 17:44
Zobacz profil
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Stwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 4 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL